Ρύζι basmati : Τι είναι – πού το καλλιεργούν – πως το μαγειρεύουμε

Ρύζι basmati : Τι είναι – πού το καλλιεργούν – πως το μαγειρεύουμε

Ρύζι basmati : Τι είναι – πού το καλλιεργούν – πως το μαγειρεύουμε μας λέει σήμερα η Αναστασία.

Φίνο, µε μακρύ κόκκο αλλά και χαρακτηριστικό άρωµα, το ιδιαίτερο αυτό ρύζι έχει αγαπηθεί παγκοσμίως.

Όταν το γεύεσαι, αισθάνεσαι πρώτα στη µύτη το έντονο άρωµα λουλουδιών μα και στο στόµα µια ελαφρά επίγευση ξηρών καρπών. Το όνοµά του, πολύ εύστοχο,

είναι από την οµώνυµη λέξη στα hindi που σηµαίνει «βασίλισσα των αρωµάτων». Έχει την απίθανη ιδιότητα να µη λασπώνει

και να παραµένει σπυρωτό, γι’ αυτό για πολλούς θεωρείται η «σαµπάνια» του µακρύκοκκου ρυζιού.

Ο «ένοχος» για το έντονο άρωµά του είναι η χηµική ένωση 2-ακετυλο1-πυρρολίνη, ή 2-ΑΡ, όπως εξηγεί η επιστήµη, και µάλιστα η παρουσία της στο ρύζι

είναι 12 φορές περισσότερη από τη φυσιολογική. Το καλλιεργούν κυρίως στις περιοχές των ποταµών που πηγάζουν από τα Ιµαλάια και είναι

µεταξύ Ινδίας αλλά και Πακιστάν, αν και σήµερα το καλλιεργούν και σε άλλες χώρες. Στην Αµερική καλλιεργούν το Texmati, ένα υβριδικό ρύζι Basmati.

Η κενυάτικη εκδοχή του Basmati είναι το Pishori. Ποιοτικό Basmati θεωρείται εκείνο µε τους πιο µακρείς κόκκους και εκείνο που πουλάνε

σε υφασµάτινες συσκευασίες και όχι σε πλαστικές.

Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει πως να βράσουμε ρύζι μπασμάτι, την ιδανική γαρνιτούρα για όλα τα κρεατικά μας,

ενώ μπορεί να δώσει ιδιαίτερο άρωμα και στις σαλάτες με ρύζι.

Υλικά : 250 γρ. ρύζι μπασμάτι, 500 γρ. νερό, 3 κ. σ. ελαιόλαδο, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, αλάτι, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, 2 κλ. Δεντρολίβανο, 1 φύλλο δάφνης

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό 1 κούπα ρύζι. Με αυτό το τρόπο το ρύζι μας θα γίνει σπυρωτό. Όταν δούμε ότι το νερό έχει ασπρίσει,

αυτό σημαίνει ότι έφυγε το παραπανίσιο άμυλο. Στραγγίζουμε και μεταφέρουμε το ρύζι σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο,

φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, το ξύσμα λεμονιού, δεντρολίβανο καθώς και 1 φύλλο δάφνης. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε λίγο

με μία ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε να πάρει μία βράση χωρίς να ανακατέψουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με το καπάκι.

Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε με το καπάκι για άλλα 2 – 3 λεπτά.

Σπάμε το ρύζι με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψει. Και σερβίρουμε! Αυτός είναι ο πιο εύκολος και νόστιμος τρόπος να βράσουμε σωστά το μπασμάτι!

Ένα φοβερό συνοδευτικό για όλα τα πιάτα!

Ρύζι basmati : Τι είναι – πού το καλλιεργούν – πως το μαγειρεύουμε μας λέει σήμερα η Αναστασία.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version