Χταπόδι καπαμά η συνταγή μας σήμερα από την Αναστασία

Χταπόδι καπαμά η συνταγή μας σήμερα από την Αναστασία

Χταπόδι καπαμά η συνταγή μας σήμερα από την Αναστασία.

Σε κατσαρόλα κλεισμένη με το καπάκι της, εξ ου και καπαμά, μαγειρεύουν το χταπόδι στην Ιθάκη. Μπαχαρικά, μυρωδικά αλλά και κρασί δίνουν

απίθανη γεύση σε αυτό το νησιώτικο φαγητό, ενώ πάμε να το φτιάξουμε κι εμείς…

Υλικά για 6 μερίδες : 1 μεγάλο χταπόδι, περίπου 1.600 γρ., καθαρισμένο μα και κομμένο σε κομμάτια των 3 εκ. (κλικ στον σύνδεσμο για να μάθουμε

γύρω από το χταπόδι), 3 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες, 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες μα και 1 μικρό και τρυφερό κλωνάρι σέλινου, μαζί με τα φύλλα του,

ψιλοκομμένα, 1 μέτριο καρότο, σε ψιλά κυβάκια, 1 φύλλο δάφνης, 5 κόκκοι μαύρου πιπεριού, χοντροκοπανισμένοι, 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος,

κοπανισμένος, 200 ml ξηρό, λευκό κρασί, 3 μεγάλες και ώριμες ντομάτες, τριμμένες (με το ζουμί τους), 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό,

καλά κοπανισμένο, 100 ml ελαιόλαδο καθώς και αλάτι αλλά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το σέλινο, το καρότο, τη δάφνη,

τους κόκκους πιπεριού αλλά και τον μαραθόσπορο για 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσουν.

Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το χταπόδι, ενώ συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά του χταποδιού.

Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βάζουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε μα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι (καπαμάς γαρ) και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε το φαγητό στην άκρη, σκεπασμένο, για περίπου 5 λεπτά, να σταθεί.

Συνοδεύουμε με χοντρά μακαρόνια, κοφτό μακαρονάκι ή ένα λευκό πιλάφι με καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Την παραπάνω συνταγή βρήκα στον γαστρονόμο και δεν χρειάστηκε να κάνω καμία αλλαγή, μπορούμε να την φάμε μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα που διανύουμε.

Χταπόδι καπαμά η συνταγή μας σήμερα από την Αναστασία.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version