21 με 27/8 Το μενού της εβδομάδας από την Αναστασία

21 με 27/8 Το μενού της εβδομάδας από την Αναστασία

21 με 27/8 Το μενού της εβδομάδας από την Αναστασία.

Φτάσαμε αισίως στην τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου. Του μήνα που σηματοδοτείται από την ανεμελιά, τις βουτιές στη θάλασσα μα και τις ατελείωτες βόλτες.

Εμείς βέβαια παραμένουμε στις επάλξεις. Και φυσικά πιστοί στο Κυριακάτικο ραντεβού μας για το μενού της ερχόμενης εβδομάδας.

Η οποία ξεκινά τη Δευτέρα με μια γρήγορη μακαρονάδα με τυριά και φυσικά οποίο ζυμαρικό μας αρέσει. Πέννες, βίδες,

φαρφάλες αλλά και ταλιατέλες ταιριάζουν απίστευτα με αυτή τη σάλτσα.

Την Τρίτη λέμε να βάλουμε ψαράκι με έναν λιγότερο συνηθισμένο τρόπο. Γεμιστά με τόνο ενώ την Τετάρτη φτιάχνουμε “κούγκουλο”,

για όσους γνωρίζουν Αρβανίτικα, κολοκύθι για τους υπόλοιπους, σε ένα απολαυστικό μπριάμ με μπόλικο δυόσμο και φέτα.

Για την Πέμπτη λέμε να κάνουμε μπιφτέκια κοτόπουλου με λαχανικά και… φτάσαμε στην Παρασκευή

και τι θα λέγατε για μελιτζάνες Τσάκωνες σε ένα αγαπημένο ιμάμ με μπόλικο σκόρδο;

Το Σάββατο λέμε χρόνια πολλά στον Ανδριανό μα και τη Ναταλία που γιορτάζουν και φτιάχνουμε μια ωραιότατη ομελέτα στο φούρνο.

Μην ξεχάσετε να φτιάξετε και τη Φανουρόπιτα που θα πάτε στην εκκλησία το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το επόμενο πρωί.

Η εβδομάδα μας κλείνει την Κυριακή, ημέρα που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, με ένα αγαπημένο παστίτσιο.

Αυτή την εβδομάδα φτιάχνουμε και μια πεντανόστιμη μανιταρόπιτα.

Υλικά : 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 χωριάτικα σπιτικά φύλλα, ½ φλ. ελαιόλαδο, 1 κιλό φρέσκα ανάμεικτα μανιτάρια (κομμένα σε φέτες),

3 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες) μα και 1 σκ. σκόρδο σπασμένη, 1 ψιλοκομμένη ντομάτα χωρίς σπόρους, αλάτι, πιπέρι, 1 κ. σ. μπούκοβο,

1 ½ φλ. καρύδια χοντροκομμένα αλλά και 2 κ. σ. σουσάμι ή λιναρόσπορο αλεσμένο

Εκτέλεση

Πρώτα απ’ όλα, θα ψήσουμε δυο χωριάτικα φύλλα για να μαζέψουν τα υγρά και να γίνει πιο νόστιμη η πίτα μας.

Απλώνουμε τα δυο φύλλα σε 2 λαμαρίνες και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς C για 10′, μέχρι να στεγνώσουν μα και να ροδίσουν ελαφρώς.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μέτα τα θρυμματίζουμε σε ακανόνιστα κομμάτια.

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια. Εγώ χρησιμοποίησα ποικιλία από άγρια φρέσκα μανιτάρια, ασπρομανίταρα αλλά και πόρτο μπέλο. Τα κόβουμε σε φέτες και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή πλασωτέ κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά πάντα, για 4-5΄, μέχρι να πιουν τα υγρά τους,

στη συνέχεια βάζουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο σπασμένο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν για 3-4΄, ενώ μετά τη ντομάτα (χωρίς ζουμιά),

το αλάτι, το πιπέρι καθώς και το μπούκοβο. Βράζουμε τη γέμιση για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά της.

Αφού κρυώσει η γέμιση ελαφρά, προσθέτουμε το καρύδι και το σουσάμι και ανακατεύουμε.

Αν σας αρέσει το μοσχοκάρυδο ταιριάζει πολύ με τα μανιτάρια, βάλτε 2-3 πρέζες, αλλιώς προσθέστε λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Αλείφουμε ένα ταψί 40 εκ. με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε δυο φύλλα έτοιμο χωριάτικο ή σπιτικό φύλλο, ραντίζοντας ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.

Σκορπάμε μέσα τα σπασμένα ψημένα φύλλα. Αδειάζουμε πάνω τη γέμιση μανιταριών.

Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί πάνω στη γέμιση.

Καλύπτουμε την πίτα με τα δυο τελευταία, λαδωμένα ενδιάμεσα, φύλλα. Φροντίζουμε να στρώσουμε τα φύλλα με αρκετές πτυχές, τσαλακωμένα.

Χαράζουμε την πίτα στην επιφάνεια, λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.

Καλή εβδομάδα…

21 με 27/8 Το μενού της εβδομάδας από την Αναστασία.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version