Ριζότο με κρόκο Κοζάνης και ψητό μπρόκολο η σημερινή συνταγή

Ριζότο με κρόκο Κοζάνης και ψητό μπρόκολο η σημερινή συνταγή

Ριζότο με κρόκο Κοζάνης και ψητό μπρόκολο η σημερινή συνταγή μας από την Αναστασία.

Για τους λάτρεις του σαφράν, το ριζότο με ψητό μπρόκολο και κρόκο Κοζάνης είναι η τέλεια συνταγή αν θέλετε να εντυπωσιάσετε.

Υλικά : 1 μπρόκολο, ρομανέσκο, 6 κ. σ. ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού από ½ λεμόνι, 1 λίτρο νερό, 1 κύβο κότας, ½ γρ. κρόκο Κοζάνης (σαφράν),

1 κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 σκ. σκόρδο, 1 στικ σέλερι, 250 γρ. ρύζι αρμπόριο, 70 γρ. λευκό κρασί, 120 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια,

250 γρ. τυρί αγελαδινό, ξύσμα αλλά και χυμό από 1 λάιμ, 2 κ. σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο, αλάτι αλλά και πιπέρι,

30 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα καθώς και 50 γρ. ρόδι, σε σπόρους.

Εκτέλεση

Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει.

Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια – με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού – και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό.

Βράζουμε για 2 – 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, ενώ τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό αλλά και πάγο, ώστε να κρατήσουν το χρώμα τους.

Στραγγίζουμε το μπρόκολο από το νερό και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει.

Ρίχνουμε 2 κ. σ. ελαιόλαδο, το μπρόκολο, αλάτι καθώς και πιπέρι, και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, και αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τον κύβο κότας και τον κρόκο Κοζάνης, και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε. Είναι πολύ σημαντικό ο ζωμός που θα προσθέτουμε στο ρύζι να είναι καυτός.

Ψιλοκόβουμε το το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο καθώς και το σέλερι.

Βάζουμε και μια δεύτερη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 2 κ. σ. ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα λαχανικά

ενώ σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε

μέχρι να πάρει ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα, ώστε να μη χυλώσει και λασπώσει.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.

Προσθέτουμε τον ζωμό σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα. Μόλις απορροφηθεί η πρώτη δόση του ζωμού προσθέτουμε την επόμενη.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σε μέτρια φωτιά για 15-18 λεπτά μέχρι να βράσει το ρύζι και γίνει al dente.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Προσθέτουμε τα 200 γραμμάρια τυρί, το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ, το σχοινόπρασο, αλάτι (αν χρειάζεται) μα και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με την κουτάλα.

Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε για 2 λεπτά στην άκρη. Αν σφίξει πολύ το ριζότο, προσθέτουμε ακόμα λίγο ζωμό.

Μοιράζουμε σε πιάτα το ριζότο, προσθέτουμε κομμάτια από το ψητό μπρόκολο, πασπαλίζουμε με τα καρύδια,

το ρόδι, το υπόλοιπο τυρί αλλά και πιπέρι, ενώ περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε.

Ριζότο με κρόκο Κοζάνης και ψητό μπρόκολο η σημερινή συνταγή μας από την Αναστασία.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version