Πράσινη σαλάτα με ρόδι και γραβιέρα 12μηνης ωρίμανσης

Πράσινη σαλάτα με ρόδι και γραβιέρα 12μηνης ωρίμανσης

Πράσινη σαλάτα με ρόδι και γραβιέρα 12μηνης ωρίμανσης, η σημερινή συνταγή της Αναστασίας.

Η σαλάτα είναι ένα συνοδευτικό το οποίο σηκώνει πολλές παραλλαγές και στο οποίο η φαντασία μας μπορεί να κάνει θαύματα.

Υπάρχει όμως ένας συνδυασμός που είναι ο δικός μου αγαπημένος. Το υπέροχο δίδυμο της ρόκας με την πικάντικη παλαιωμένη γραβιέρα.

Αυτή που έχει μείνει για τουλάχιστον 12 μήνες, έχει ωριμάσει αρκετά και βγάζει ασύγκριτα αρώματα. Εκεί όπου η πιπεράτη γεύση

της ρόκας συναντάει την επίσης πικάντικη αλλά και αρκετά αλμυρή γεύση της γραβιέρας.  Και αν προσθέσουμε και την κρέμα βαλσάμικου

με την όξινη αλλά και ελαφρώς γλυκιά αίσθηση τότε μιλάμε για μια έκρηξη γεύσεων. Αν βάλουμε και μερικούς σπόρους ροδιού

εκεί μιλάμε για πανδαισία γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων.

Αυτό το αγαπημένο πάντρεμα έγινε η αφορμή για φτιάξω τη σαλάτα που σας παρουσιάζω σήμερα και που ξετρέλανε τους καλεσμένους μου.

Είναι ιδανική για όταν έχουμε παρέα στο σπίτι μιας και είναι ευπαρουσίαστη αλλά και βολική αφού μπορούμε να ετοιμάσουμε

τα συστατικά της αρκετές ώρες νωρίτερα, να τα αποθηκεύσουμε το κάθε ένα ξεχωριστά και απλά να τη συνθέσουμε την τελευταία στιγμή.

Παίρνουμε ένα iceberg, το οποίο στην ουσία θα γίνει η βάση για τη σαλάτα μας. Τραγανό και νόστιμο δεν θέλει σχεδόν καμία προετοιμασία.

Βγάζουμε και πετάμε τα 2-3 εξωτερικά φύλλα. Το κόβουμε στη μέση. Φυλάμε το μισό στο ψυγείο και το άλλο μισό το ακουμπάμε σε ένα ξύλο κοπής.

Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε σε κάθετες φέτες περίπου μισού εκατοστού και μετά στα τρία οριζοντίως.

Παίρνουμε 2 κούπες ρόκα, την πλένουμε πολύ καλά και την ακουμπάμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει πετσέτα και από πάνω χαρτί κουζίνας.

Την τυλίγουμε και τη στεγνώνουμε καλά. Την κόβουμε με τα χέρια μας στα δύο ή στα τρία.

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά μια κούπα ντοματίνια. Τα κόβουμε στη μέση.

Ετοιμάζουμε τη γραβιέρα. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να βγάλουμε φλούδες με τη βοήθεια του αποφλοιωτή που έχουμε για τα λαχανικά μας.

Διαφορετικά μπορούμε να κόψουμε κυβάκια λίγο πιο μεγάλα από ένα ζάρι. Θέλουμε περίπου μια κούπα του τσαγιού.

Καθαρίζουμε και μισό ρόδι να το έχουμε εύκαιρο ή αγοράζουμε έτοιμο καθαρισμένο σε σπυρί. Αν βρείτε Ερμιόνης που είναι το πιο γλυκό, ακόμα καλύτερα.

Αυτά τα βήματα μπορούν να γίνουν αρκετές ώρες πριν τη σερβίρουμε (εκτός από το κόψιμο στα ντοματίνια που γίνεται τελευταία στιγμή).

Ήρθε η ώρα να στήσουμε τη σαλάτα μας. Γεμίζουμε μέχρι τα ¾ τη σαλατιέρα μας με το iceberg. Προσθέτουμε τη ρόκα, τα ντοματίνια,

τη γραβιέρα και τέλος τους σπόρους του ροδιού. Από πάνω ρίχνουμε μπόλικη κρέμα βαλσάμικου. Προσοχή!!! Δεν βάζουμε καθόλου αλάτι

γιατί το τυρί είναι ήδη αρκετά αλμυρό. Φυσικά υπάρχει και η επιλογή μιας πιο γλυκιάς γραβιέρας, όπως η Ηπείρου ή κάτι ενδιάμεσο

όπως η Τήνου ή η Νάξου. Ωστόσο νομίζω ότι η συγκεκριμένη σαλάτα ζητάει κάτι πιο δυνατό όπως η Κρήτη γραβιέρα

τουλάχιστον 12μηνης ωρίμανσης ή ακόμα καλύτερα η πολύ έντονη καπνιστή.

Σερβίρουμε τη σαλάτα μας χωρίς να την ανακατέψουμε για ένα πιο απολαυστικό οπτικό αποτέλεσμα.

Πράσινη σαλάτα με ρόδι και γραβιέρα 12μηνης ωρίμανσης, η σημερινή συνταγή της Αναστασίας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version