Μανιτάρια τηγανητά η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα

Μανιτάρια τηγανητά η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα

Μανιτάρια τηγανητά η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

Η πιο νόστιμη συνταγή για την πρωτεΐνη της νηστείας, τα μανιτάρια. Όπου κι αν τα προσθέσουμε, στην πιο απλή σάλτσα, στην πιο γρήγορη ομελέτα,

σε φαγητά με κρέας, σε σούπες, σε πίτες, σε πίτσες  έχουν την ιδιότητα να αναβαθμίζουν το πιάτο μας. Φρέσκα, κονσέρβας, κατεψυγμένα,

αποξηραμένα, άγρια ή καλλιεργημένα, όλα έχουν τους τη θέση τους στην κουζίνα μας.

Υλικά : Μανιτάρια άγρια ή καλλιεργημένα (πλευρώτους κατά προτίμηση), αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα μα και λεμόνι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Χωρίζουμε το «μπουκέτο» των μανιταριών σε κομμάτια. Τα πλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, όσο πιο γρήγορα μπορούμε και τα αφήνουμε

να στραγγίξουν σε σουρωτήρι. Τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τα αλατίζουμε με αλατιέρα όπως θα αλατίζαμε φαγητό σε πιάτο, κι από τις δυο μεριές.

Έτσι δεν θα σπάσουμε τη σάρκα τους.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε ύψος περίπου ένα εκατοστό. Αλευρώνουμε τα μανιτάρια και όταν κάψει το λάδι τα βάζουμε να τηγανιστούν

– αφού τινάξουμε το περίσσιο αλεύρι από πάνω τους – πρώτα από τη μια πλευρά και μετά από την άλλη. Τα γυρίζουμε χωρίς να τα τρυπήσουμε.

Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το τηγάνι αφού τα αφήσουμε να στραγγίξουν πάνω του όσο λάδι γίνεται.

Τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτα, για να τραβήξει κι αυτό λίγο ακόμη λάδι.

Τα σερβίρουμε αμέσως με λεμόνι  και τα συνοδεύουμε με σαλάτα (πράσινη κατά προτίμηση) ή με βραστά χόρτα.

Παρατηρήσεις

Η επικρατούσα άποψη είναι να μη πλένονται τα μανιτάρια αλλά να σκουπίζονται. Το έκανα κάποτε αλλά τα τελευταία χρόνια τις περισσότερες φορές

τα πλένω πολύ γρήγορα σε τρεχούμενο νερό ώστε να μη τραβήξουν υγρασία ενώ τα σκουπίζω με χαρτί κουζίνας. Ειδικά όσα έχω αγοράσει “χύμα” από πάγκο που τα αγγίζουν πολλά χέρια.

Δοκιμάζουμε τη θερμοκρασία του ελαιόλαδου που θα τα τηγανίσουμε με ένα κομματάκι ψωμί ή ένα μικρό ζυμαρένιο βόλο

που θα σχηματίσουμε όταν θα αλευρώνουμε τα μανιτάρια μας με το αλεύρι και την υγρασία τους.

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε στο αλεύρι που θα αλευρώσουμε τα μανιτάρια κάποιο μυρωδικό (ξερή ρίγανη, τριμμένο δεντρολίβανο ή ό,τι μας αρέσει).

Όταν τηγανίζουμε – ιδιαίτερα υλικά με υγρασία – δεν βάζουμε μεγάλες ποσότητες στο τηγάνι. Δεν θέλουμε να πέσει η θερμοκρασία του λαδιού

ούτε να αφήσουν πολύ υγρασία στο τηγάνι μας και να μη γίνουν τραγανά τα τηγανητά μας.

Πηγή : cretangastronomy.gr

Μανιτάρια τηγανητά η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version