Καλαμάρι γιουβέτσι στο φούρνο η σημερινή μας συνταγή

Καλαμάρι γιουβέτσι στο φούρνο η σημερινή μας συνταγή

Καλαμάρι γιουβέτσι στο φούρνο η σημερινή μας συνταγή από την Αναστασία.

Πολλές νοικοκυρές, όπως και εγώ, θέλουμε να προγραμματίζουμε το φαγητό της ημέρας τουλάχιστον από την προηγούμενη,

ίσως και περισσότερες ημέρες νωρίτερα. Έτσι σήμερα σας έχουμε μια πολύ αγαπημένη συνταγή ιδανική για την αυριανή νηστεία.

Καλαμάρι με ζυμαρικά στο φούρνο. Γιουβέτσι. Μια συνταγή που θυμίζει αρκετά το αγαπημένο μας κοκκινιστό με πέννες. Η μεγαλύτερη διαφορά

είναι ότι το τελειώνουμε στο φούρνο. Έτσι το ζυμαρικό μας μένει πιο τραγανό και δεν λασπώνει. Επίσης μου αρέσει όταν το φτιάχνω με αυτόν τον τρόπο

να κόβω το καλαμάρι σε μικρότερα κομμάτια για να ταιριάζει καλύτερα με το πιο μικρό κριθαράκι.

Πάμε να το φτιάξουμε.

Υλικά : 1 μεγάλο καλαμάρι ή δύο μικρότερα, γύρω στο ένα κιλό, καθαρισμένο, πλυμένο και κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια περίπου 2 εκ.,

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο , 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο, 1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί , 2 κ. σ. ντοματοπελτέ, 3 – 4 μπαχάρια ολόκληρα,

2 γαρύφαλλα ολόκληρα, μερικούς κόκκους πιπέρι, μια πρέζα κανέλα τριμμένη, ελάχιστο κύμινο τριμμένο,

1 φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι, 1 πακέτο κριθαράκι χονδρό (ή μακαρονάκι κοφτό)

Εκτέλεση

Αρχικά επιλέγουμε ένα σκεύος κατάλληλο και για κουζίνα και για φούρνο. Αν δεν έχουμε, τότε θα φτιάξουμε κανονικά το φαγητό μας

στην κατσαρόλα και στο τέλος θα το μεταφέρουμε στη γάστρα για να το ψήσουμε.

Βάζουμε το καλαμάρι χωρίς κάτι άλλο σε πολύ δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια για να βγάλει τα υγρά του.

Μόλις εξατμιστούν τελείως και το καλαμάρι δεν είναι πλέον διάφανο ρίχνουμε το λάδι και μετά από ένα λεπτό το κρεμμύδι.

Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσουν. Μόλις αρχίσει να γυαλίζει το κρεμμύδι ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ και τα μπαχαρικά

και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα. Έτσι το φαγητό μας θα πάρει ωραίο κόκκινο χρώμα και τα μπαχαρικά μαζί με τον πελτέ

θα βγάλουν όλα τους τα αρώματα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε δύο ποτήρια βραστό νερό.

Σιγοβράζουμε για περίπου μία ώρα ή και περισσότερο μέχρι να μαλακώσει το καλαμάρι. Σβήνουμε τη φωτιά και ανάβουμε το φούρνο

στους 200 βαθμούς. Βάζουμε 2 με 3 ποτήρια βραστό νερό και το ρίχνουμε στο φούρνο. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το κριθαράκι

(ή το μακαρονάκι) και ανακατεύουμε καλά. Μετά από 7-8 λεπτά ανακατεύουμε πάλι και περίπου στα 15 λεπτά από την ώρα

που ρίξαμε το κριθαράκι σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό μέσα.

Το φαγητό αυτό γίνεται το ίδιο νόστιμο τόσο με φρέσκο, όσο και με κατεψυγμένο καλαμάρι.

Καλαμάρι γιουβέτσι στο φούρνο η σημερινή μας συνταγή από την Αναστασία.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version