Γλυκά στριφτάρια με σταφίδες η συνταγή της Αναστασίας μας

Γλυκά στριφτάρια με σταφίδες η συνταγή της Αναστασίας μας

Γλυκά στριφτάρια με σταφίδες η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

Είναι ένα παραδοσιακό σπιτικό γλύκισμα, στριφτό, τραγανό, σιροπιαστό, γλυκό όσο πρέπει. Γλυκιά η συνταγή μας σήμερα, αφού έχει γενέθλια το…

μικρό της Μαριλένας μας, ο Αριστοφάνης… Ω ναι, σήμερα κλείνει τα 14 !!! Να τον χαιρόμαστε !!!

Ετούτη εδώ η παρασκευή δεν είναι δύσκολη, σας βεβαιώνω…

Το λέω με τόση σιγουριά γιατί δεν θέλει ιδιαίτερη εμπειρία στο άνοιγμα των φύλλων, μιας και αυτά εδώ τα φύλλα θα τα ανοίξετε σε τραπεζομάντηλο!

Ναι, ναι, σε τραπεζομάντηλο και με μόνα εργαλεία τα χρυσά σας τα χεράκια.

Είναι μια έξυπνη, μια μοναδική τεχνική που κάνει το άνοιγμα των φύλλων παιχνίδι.

Πάμε να σας αποκαλύψω όλα τα μυστικά και να τη φτιάξουμε μαζί βήμα-βήμα…

Υλικά για τη ζύμη : 4 φλυτζ. τσαγ. αλεύρι για πίτες, 2 φλυτζ. τσαγ. νερό, 1 πρέζα αλάτι, 1 κουτ. σουπ. σπορέλαιο (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο), σπορέλαιο για το ράντισμα

Ενώ για τη γέμιση : Σταφίδες και λίγη κανέλα, χοντροκοπανισμένα καρύδια (προαιρετικά) αλλά και για το σιρόπι : 2 φλυτζ. καφέ νερό,

3 κουτ. σουπ. γεμάτες ζάχαρη, λίγη κανέλα (προαιρετικά), λίγο λεμόνι

Εκτέλεση

Η αναλογία για μια πετυχημένη ζύμη είναι 1 κούπα νερό και 2 αλεύρι και φυσικά με την ίδια κούπα μετράμε το νερό αλλά και το αλεύρι.

Ξεκινάμε έτσι και μετά, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο – λίγο αλεύρι ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα

μαλακή, ελαστική και αφράτη.

Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, το αλάτι, το αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια στο μέγεθος ενός πορτοκαλιού. Ξαναζυμώνουμε τα μπαλάκια ένα – ένα, αλείφουμε με ηλιέλαιο

και αφήνουμε να ξεκουραστούν για ένα δεκάλεπτο ή και τέταρτο…

Εν τω μεταξύ στρώνουμε σε τραπέζι ένα καθαρό τραπεζομάντηλο.

Παίρνουμε ένα μπαλάκι και αφού πασπαλίσουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι, ανοίγουμε με τον πλάστη σπρώχνοντας την ζύμη δεξιά

και αριστερά ώσπου να την φτάσουμε στο μέγεθος ενός μεγάλου πιάτου ή και λίγο μεγαλύτερο…

Μεταφέρουμε το φύλλο στο κέντρο της επιφάνειας που έχουμε στρώσει το τραπεζομάντηλο.

Αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο με τα δάχτυλά, τραβώντας από το κέντρο προς τις άκρες, μέχρι να γίνει το φύλλο διάφανο σαν ρυζόχαρτο…

Ραντίζουμε με λίγο ηλιέλαιο και σκορπίζουμε σταφίδες και καρύδια.

Πιάνουμε το τραπεζομάντηλο από τις δύο άκρες και το σηκώνουμε. Αφήνουμε το φύλλο να κυλήσει ώσπου να τυλιχτεί και να δημιουργήσει ένα ρολό…

Στριφογυρνάμε το ρολό και φτιάχνουμε μια σπείρα (ατομική) ενώ την βάζουμε σε ένα τετράγωνο ή μακρόστενο ταψί.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και φτιάχνουμε μικρά ρολά (σπείρες) ενώ τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί μέχρι να τελειώσουν όλα τα μπαλάκια της ζύμης.

Ραντίζουμε με μπόλικο σπορέλαιο.

Ψήνουμε τα στριφτάρια μας στον αέρα, στους 180 βαθμούς ή στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς όπως μια κανονική πίτα, γύρω στα 40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Όσο τα πιτάκια μας είναι στον φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι αναμιγνύοντας σε ένα μπρίκι, τη ζάχαρη με την κανέλα και το νερό και μια σταγόνα λεμονιού.

Όταν αρχίσει ο βρασμός του σιροπιού, βγάζουμε το μπρίκι από τη φωτιά. Σιροπιάζουμε τα τραβηχτά σταφιδοστριφτάρια μας μόλις τα βγάλουμε

από τον φούρνο καυτά, με το καυτό σιρόπι. Τα αφήνουμε για λίγο ώστε τα φύλλα και το σιρόπι να γίνουν ένα μα και να κρυώσουν λιγάκι!

Μικρές συμβουλές

Αν θέλετε, μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα ψήσετε μια άλλη φορά.

Μπορείτε αντί για σταφίδες να ετοιμάσετε μια αλμυρή γέμιση, από τυριά για παράδειγμα.

Γλυκά στριφτάρια με σταφίδες η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version