Γιουβαρλάκια αυγολέμονο η συνταγή της Αναστασίας μας

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο η συνταγή της Αναστασίας μας

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

Μέσα από αυτή την ενότητα τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε μοιραστεί μαζί σας αμέτρητες συνταγές. Άλλες πιο καθημερινές,

μαμαδίστικες θα έλεγα, μα και άλλες λιγότερο παραδοσιακές. Συνταγές που τις βλέπουμε και στα εβδομαδιαία ή στα πιο γιορτινά μενού μας.

Και έρχεται μια στιγμή που καθώς ετοιμάζω το μενού της εβδομάδας που ανεβαίνει κάθε Κυριακή, διαπιστώνω ότι δεν σας έχουμε ανεβάσει μια συνταγή

που εμείς φτιάχνουμε συχνά στα σπίτια μας. Γιατί ενώ έχω μοιραστεί μαζί σας συνταγές για γιουβαρλάκια κοκκινιστά ή σούπα χωρίς αυγά, δεν υπάρχει πουθενά

στο site συνταγή για τα κλασικά γιουβαρλάκια αυγολέμονο, ενώ αυτή την παράλειψη έρχομαι να καλύψω σήμερα. Γιατί όπως έχουμε ξαναπεί,

οι συνταγές της Αναστασίας δεν απευθύνονται μόνο σε έμπειρους μάγειρες αλλά και σε άτομα που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην κουζίνα.

Τί λέτε; Πάμε να τα φτιάξουμε;

Υλικά για 4 μερίδες : ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο, 1 αυγό, 1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο, 1 κούπα ρύζι γλασέ ή καρολίνα, αλάτι καθώς και φρέσκο πιπέρι

μα και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο : Το χυμό από 2 λεμόνια αλλά και 2 αυγά

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τη σούπα μας.

Βάζουμε σε λεκανάκι τον κιμά, το αυγό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, αφού έχουμε φορέσει γάντια για να μην μυρίσουν

τα χέρια μας αυγό. Το αυγό λειτουργεί σαν κόλλα που θα εμποδίσει τα γιουβαρλάκια να διαλυθούν όταν θα τα ρίξουμε στην κατσαρόλα.

Μόλις ανακατευτούν αυτά τα υλικά προσθέτουμε και το ρύζι. Συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ζύμωμα μέχρι να πάει παντού το ρύζι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα

3 ποτήρια νερό μα και το ελαιόλαδο και βάζουμε σε δυνατή φωτιά με σκεπασμένο το καπάκι για να βράσει. Όση ώρα ζεσταίνεται το νερό,

πλάθουμε τα γιουβαρλάκια στενόμακρα σε μέγεθος περίπου όσο το κουτάλι της σούπας. Αν θέλουμε μπορούμε να τα κάνουμε και στρογγυλά

περίπου σαν μπαλάκια του πινγκ – πονγκ. Μόλις βράσει το νερό και αφού έχουμε πλάσει όλα μας τα γιουβαρλάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό

και ρίχνουμε ένα ένα τα γιουβαρλάκια με προσοχή για να μην καούμε έτσι όπως πέφτουν στο νερό και πετάγεται. Αφήνουμε για περίπου 25 λεπτά με μισή ώρα

με μισάνοιχτο καπάκι να βράσουν αλλά και να φουσκώσει το ρύζι. Δεν κλείνουμε εντελώς το καπάκι γιατί όπως βράζουν δημιουργείται αφρός και ξεχειλίζει.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών. Σε βαθύ μπολ ή σουπιέρα χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά τα ασπράδια μέχρι να αφρίσουν

και να γίνει μια αραιή μαρέγκα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους ενώ ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα. Συμπληρώνουμε και το χυμό λεμονιού.

Αν θέλουμε να έχουμε πιο έντονο το άρωμα του λεμονιού μπορούμε να βάλουμε και λίγο ξύσμα. Αφού έχουν ενωθεί όλα τα υλικά και έχουμε ένα υπέροχο

αφρώδες αυγολέμονο ξεκινάμε προσεκτικά το αυγόκομμα. Παίρνουμε με βαθιά κουτάλα ζουμί από την κατσαρόλα και ρίχνουμε πολύ αργά στο μείγμα αυγα- λεμόνι.

Όσο το νιώθουμε να ζεσταίνεται ρίχνουμε λίγο παραπάνω. Σκοπός μας είναι να ζεσταθεί το περιεχόμενο του μπολ μα και να έρθει σε ίδια θερμοκρασία

με το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Διαφορετικά θα πήξει γρήγορα το αυγό και θα αφήσει κομματάκια. Είναι αυτό που λέμε ότι “έκοψε το αυγολέμονο”.

Είναι μια διαδικασία που κάνουμε κάθε φορά που θέλουμε να αυγοκόψουμε ένα φαγητό, μια σούπα ακόμα και τη μαγειρίτσα το Πάσχα.

Όταν λοιπόν έχουμε ίδια θερμοκρασία στο μπολ και στην κατσαρόλα ρίχνουμε μεμιάς το περιεχόμενο του στα γιουβαρλάκια. Πιάνουμε την κατσαρόλα

από τα χερούλια και με απαλές κινήσεις την κουνάμε για να πάει παντού το αυγολέμονο. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα γιατί δεν θα είναι ωραίο

το αποτέλεσμα. Τρίβουμε λίγο πιπέρι ακόμα για το άρωμα και το φαγάκι μας είναι έτοιμο.

Καλή απόλαυση!!!

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version