Γαλόπιτα – Γαλατόπιτα ή Πουπέκι – Το Αποκριάτικο γλυκό

Γαλόπιτα – Γαλατόπιτα ή Πουπέκι – Το Αποκριάτικο γλυκό

Γαλόπιτα – Γαλατόπιτα ή Πουπέκι – Το Αποκριάτικο γλυκό είναι η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

Τσικνοπέμπτη σήμερα και η συνταγή μας είναι παραδοσιακή μα και πολύ αγαπημένη. Θα φτιάξουμε το άκρως αποκριάτικο γλυκό μας… Πουπέκι ή αλλιώς γαλόπιτα

(γαλατόπιτα δηλαδή), με τον τρόπο που μου έμαθε η μαμά μου, χωρίς αυγά και με μπόλικη κανέλα…

Απολαύστε την!

Υπήρχε σε κάθε Κρανιδιώτικο σπίτι τις Απόκριες, ενώ ήταν το κυρίαρχο γλυκό στις “Λύριζες” τα υπαίθρια γλέντια των μασκαρεμένων.

Η γεύση του θυμίζει αρκετά τη μπουγάτσα, χωρίς φύλλο από πάνω.

Υλικά για το μεγάλο ταψί του φούρνου : 5 λίτρα γάλα – Το καλύτερο είναι το αιγοπρόβειο. Αν δε βρείτε, μπορείτε να βάλετε

και αγελαδινό του εμπορίου, 500 γρ σιμιγδάλι ψιλό, 1 κιλό ζάχαρη, 5 βανίλιες, 2 φύλλα (Αν μπορείτε ανοίχτε δικά σας.

Διαφορετικά βάλτε φύλλο κρούστας του εμπορίου) αλλά και Ελαιόλαδο, ζάχαρη και κανέλα για τα φύλλα.

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα, που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι σιγά σιγά και αρχίζουμε το ανακάτεμα.

Θέλουμε να δέσει η κρέμα χωρίς να βράσει.

Χρειάζεται ασταμάτητο ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια αρκετά πηχτή κρέμα, σαν σφιχτή μπεσαμέλ.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Έτσι έχουμε μια κρέμα σιμιγδαλιού που τρώγεται και σκέτη πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα.

Δοκιμάστε τη.

Αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Θέλει αρκετές ώρες, ιδανικά όλο το βράδυ.

Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το πρώτο φύλλο.

Βάζουμε ελάχιστο λάδι, αρκετή ζάχαρη και κανέλα και στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο.

Ρίχνουμε πάλι λάδι – ζάχαρη – κανέλα και από πάνω την κρέμα.

Ισιώνουμε και τελειώνουμε με λάδι που θα απλώσουμε με τη ράχη ενός κουταλιού της σούπας, ζάχαρη και κανέλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μία ώρα μέχρι να πάρει καστανόχρυσο χρώμα.

Σερβίρουμε είτε ζεστή, είτε κρύα.

Αν μείνει, μετά από τη δεύτερη μέρα χρειάζεται ψυγείο, ενώ αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε μικρότερη ποσότητα κρέμα,

τηρώντας την αναλογία 1 λίτρο γάλα με 100 γρ σιμιγδάλι, 200γρ ζάχαρη μα και 1 βανίλια, αλλά κι αν τυχόν σας κολλήσει

λίγο η κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας μην νομίζετε ότι την κάψατε.

Είναι φυσιολογικό και μάλιστα δίνει ιδιαίτερη νοστιμάδα.

Καλές Απόκριες !

Γαλόπιτα – Γαλατόπιτα ή Πουπέκι – Το Αποκριάτικο γλυκό είναι η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version