Εύκολο Ψωμί μαργαρίτα με συνταγή από την Αναστασία μας

Εύκολο Ψωμί μαργαρίτα με συνταγή από την Αναστασία μας

Εύκολο Ψωμί μαργαρίτα με συνταγή από την Αναστασία μας.

Τη σημερινή μας συνταγή την ανακάλυψα τυχαία μια μέρα του χειμώνα που μας πέρασε. Είχα φτιάξει φάβα αλλά είχα ξεχάσει

να προετοιμάσω το αγαπημένο μας ψωμί γάστρας. Έτσι ήθελα κάτι γρήγορο και εύκολο. Και κάπως έτσι βρήκα τη μαργαρίτα του Άκη Πετρετζίκη.

Πανεύκολη και πολύ νόστιμη. Έκτοτε έγινε το αγαπημένο μας ψωμί. Η διαδικασία είναι πολύ απλή αν ακολουθήσετε

τα βήματα του γνωστού σεφ. Ειδικά αν έχετε κουζινομηχανή. Τρία πράγματα θέλουν προσοχή. Πρώτον η ακρίβεια στα υλικά.

Θέλει ακριβώς 250 γραμμάρια (και όχι ml) νερό, 80 γραμμάρια ελαιόλαδο και 500 γραμμαρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Το δεύτερο είναι η θερμοκρασία του νερού, όπως και σε κάθε συνταγή που περιέχει μαγιά. Χλιαρό. Ούτε καυτό που θα κάψει τη μαγιά,

ούτε κρύο που δεν θα την αφήσει να δουλέψει. Και το τρίτο είναι οι χρόνοι. Ειδικά στο δεύτερο φούσκωμα και στο ψήσιμο.

Υλικά : 250 γρ. νερό, χλιαρό, 1 κ. σ. μαγιά ξηρή, 500 γρ. αλεύρι γ. ο. χ., 1 κ. γ. κρυσταλλική ζάχαρη, 80 γρ. ελαιόλαδο αλλά και αλάτι

Για την επικάλυψη : 50 γρ. νερό, 1 κ. γ. κρυσταλλική ζάχαρη καθώς και 30 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό και τη μαγιά, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.

Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα, για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, και αφήνουμε 1 – 1 ½ ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ο χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.

Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε

με ένα κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη, ενώ βάζουμε σε ένα άλλο μπολ το σουσάμι και το αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια και πλάθουμε ώστε να δώσουμε στρογγυλό σχήμα στο κάθε ζυμάρι.

Παίρνουμε το ένα ζυμαράκι και το βουτάμε διαδοχικά στο νερό με τη ζάχαρη, έπειτα στο σουσάμι, και το τοποθετούμε στο ταψί με τη λαδόκολλα.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα ζυμάρια δίνοντας το σχήμα της μαργαρίτας, ενώ φροντίζουμε

να αφήσουμε ένα μικρό κενό ανάμεσά τους ώστε να ενωθούν μετά το φούσκωμα.

Καλύπτουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά να φουσκώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 170°C στον αέρα.

 

 

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.

Εύκολο Ψωμί μαργαρίτα με συνταγή από την Αναστασία μας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version