Εκμέκ κανταΐφι νηστίσιμο και χωρίς ζάχαρη η συνταγή

Εκμέκ κανταΐφι νηστίσιμο και χωρίς ζάχαρη η συνταγή

Εκμέκ κανταΐφι νηστίσιμο και χωρίς ζάχαρη η συνταγή της Αναστασίας μας.

Σήμερα είναι το πρώτο Σάββατο της Μεγάλης Σαρακοστής και η εκκλησία μας τιμά το δια των κολλύβων θαύμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.

Γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα του Αγίου, δηλαδή οι Θεόδωροι και οι Θεοδώρες. Και φυσικά ανάμεσα σε αυτούς είναι και η μοναχοκόρη μου.

Φυσικά μια τέτοια γιορτινή ημέρα η συνταγή μας δεν θα μπορούσε παρά να είναι γλυκιά. Αλλά και νηστίσιμη μιας και διανύουμε την περίοδο της νηστείας.

Έτσι επιλέξαμε ένα πολύ αγαπημένο γλυκό όπως είναι το εκμέκ κανταΐφι αλλά στην εναλλακτική του μορφή. Αν τώρα αντικαταστήσετε την κανονική ζάχαρη

με ζάχαρη καρύδας μπορείτε να το φτιάξετε και χωρίς ζάχαρη, ιδανικό ακόμα και για αυτούς που την αποφεύγουν.

Πάμε να το δούμε;

Υλικά για την κρέμα : 1200 γρ. γάλα καρύδας (προσοχή να είναι χωρίς ζάχαρη), 150 γρ. αλεύρι, 2 κ. σ. κοφτές κορν φλαουρ, 140 γρ. ζάχαρη

κρυσταλλική (ή καρύδας), 2 βανίλιες, 3 κ. σ. μαργαρίνη, λίγο αλάτι

Για τη βάση : 500 γρ κανταΐφι αλλά και 300 γρ μαργαρίνη

Ενώ για το σιρόπι : 600 γρ ζάχαρη κρυσταλλική (ή καρύδας), 1 κ. σ. μέλι (ή σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου), 400 ml νερό, 1 ξύλο κανέλας (κατά προτίμηση

Κεϋλάνης) μα και τη φλούδα από ένα λεμόνι ακέρωτο

Αλλά και για τη σαντιγί : 500 γρ. κρέμα γάλακτος φυτική (για σαντιγί) κρύα από το ψυγείο, 80 γρ. άχνη ζάχαρη (ή ζάχαρη καρύδας

που την έχουμε χτυπήσει στο μούλτι για να γίνει σκόνη), 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Και τέλος για το γαρνίρισμα : Τριμμένο ινδοκάρυδο (του πάει πολύ γιατί έχουμε γάλα καρύδας και στην κρέμα) ή κερασάκια γκλασέ

ή τριμμένο φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα φιλέ

Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι γιατί πρέπει να κρυώσει εντελώς. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά.

Ανακατεύουμε καλά και από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει μετράμε 5 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Περνάμε στη βάση μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Λιώνουμε τη μαργαρίνη. Ξαίνουμε (ανοίγουμε με τα δάχτυλα) το ήδη ξεπαγωμένο

κανταΐφι για να αφρατεψει. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί 25×35 εκ και βάζουμε το μισό κανταΐφι. Περιχύνουμε με τη μισή μαργαρίνη και επαναλαμβάνουμε

τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το κανταΐφι και να πάει παντού η μαργαρίνη. Ψήνουμε για 20 λεπτά, αφαιρούμε το ταψί, αναποδογυρίζουμε

το κανταΐφι για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά και το ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσάφι χρώμα.

Βγάζουμε το κανταΐφι από το φούρνο και όπως είναι καυτό το περιχύνουμε κουταλιά κουταλιά με το κρύο σιρόπι.

Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε  μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, κρατάμε μια κούπα και λιώνουμε το κορν φλαουρ και το αλεύρι.

Μόλις ζεσταθεί το γάλα προσθέτουμε το μείγμα με το κορν φλαουρ μαζί και της βανίλιες, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίζει να πήζει.

Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε. Όταν πήξει κατεβάζουμε από το μάτι.

Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο κρύο σιροπιασμένο κανταΐφι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να ακουμπά η μεμβράνη την κρέμα για να μην κάνει

πέτσα καθώς κρυώνει. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.

Φτιάχνουμε και τη σαντιγί. Βάζουμε την κρύα κρέμα σε μπολ (καλό είναι να έχουμε κρυώσει το μπολ στο ψυγείο). Χτυπάμε με μίξερ χειρός σε μέτρια/δυνατή

ταχύτητα για 5-6 λεπτά ή μέχρι να πήξει η σαντιγί. Όσο χτυπάμε προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη και χτυπάμε να ενσωματωθούν.

Στήνουμε και γαρνίρουμε το γλυκό. Απλώνουμε με κορνέ ή με σπάτουλα τη σαντιγί πάνω στο γλυκό και πασπαλίζουμε με τριμμένο

ινδοκάρυδο ή αμύγδαλα φιλέ ή φιστίκια Αιγίνης ή τοποθετούμε κερασάκια γκλασέ.

Αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες το γλυκό στο ψυγείο για να δέσουν οι γεύσεις μεταξύ τους και σερβίρουμε κρύο. Διατηρείται στο ψυγείο.

Καλή απόλαυση και χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν. Χρόνια πολλά και στην δικιά μας Θεοδώρα !!!

Εκμέκ κανταΐφι νηστίσιμο και χωρίς ζάχαρη η συνταγή της Αναστασίας μας.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version