Χαλβάς με αλεύρι η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα

Χαλβάς με αλεύρι η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα

Χαλβάς με αλεύρι η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

Ας δοκιμάσουμε να φτιάξουμε ωραίο χαλβά ή αλλιώς κουταλοχαλβαδάκια με αλεύρι και άρωμα πορτοκαλιού.

Υλικά : 1/3 ποτ. κρασιού λάδι, 1 ποτ. κρασιού αλεύρι σκληρό, 1 1/3 ποτ. κρασιού ζάχαρη (και 1 μόνο να βάλετε, ακόμα καλύτερα),

1 ½ ποτ. κρασιού νερό αλλά και ½ κ. γ. ξύσμα πορτοκαλιού, ενώ για το στόλισμα : ζάχαρη μα και κανέλλα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα ενώ ρίχνουμε σιγά – σιγά το αλεύρι, έχει σημασία να το ρίξουμε όσο πιο λίγο λίγο μπορούμε για να μην σβολιάσει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2 (με διαβάθμιση 1 – 3 άρα σε μεσαία θερμοκρασία ανάλογα με την κουζίνα μας) και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα

μέχρι να σκουρύνει ελαφρώς το αλεύρι, ενώ κάπου εδώ ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το νερό.

Ανακατεύουμε και γυρίζουμε συνέχεια μέχρι να πήξει και να αφήνει πίσω της η κουτάλα αυλάκια. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν είναι έτοιμος

ο χαλβάς (και ο αλευρένιος και ο σιμιγδαλένιος) ότι κολλάει λίγο στον πάτο της κατσαρόλας και όπως γυρίζουμε την κουτάλα στην κατσαρόλα, παρασύρει όλο το υλικό, αφήνοντας αυλάκια πίσω της.

Κανονικά, και στον σιμιγδαλένιο και στον αλευρένιο, φτιάχνουμε σιρόπι πριν καβουρντίσουμε τον χαλβά. Όμως, τα τελευταία χρόνια εγώ, ρίχνω ζάχαρη και νερό μαζί και δεν φτιάχνω σιρόπι.

Είναι ένα tip που είχα δει σε εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη και την υιοθέτησα.

Αφού πήξει ο χαλβάς, τον αποσύρουμε από την φωτιά.

Παίρνουμε ένα κουτάλι σούπας και όπως είναι ζεστός ο χαλβάς, παίρνουμε μια κουταλιά και την στρώνουμε με το άλλο μας χέρι μας για να γίνει ομοιόμορφη.

Προσοχή γιατί καίει. Την αδειάζουμε με ένα απαλό χτύπημα στο χέρι μας και τη βάζουμε σε πιάτο.

Συνεχίζουμε έτσι με όλο το υλικό. Ο χαλβάς πρέπει να πλαστεί όσο είναι ζεστός και φροντίζουμε να έχουμε όλο το υλικό μαζεμένο σε μια μεριά της κατσαρόλας γιατί αν κρυώσει δεν δένει και διαλύεται.

Όταν τελειώσουμε με το πλάσιμο, ρίχνουμε από πάνω ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλλα.

Αν αποφασίσετε να τον δοκιμάσετε, επειδή πραγματικά έχει εντελώς διαφορετική γεύση από τον σιμιγδαλένιο, κάντε μικρή δόση, όπως έκανα κι εγώ,

έτσι ώστε να μην πάνε χαμένα τα υλικά και ο κόπος σας. Μην καβουρντίσετε πολύ το αλεύρι. Το σκούρο χρώμα του το παίρνει όχι μόνο από το καβούρντισμα, αλλά και από το σιρόπι.

Όταν έχει καβουρντιστεί, είναι σκούρο μπεζ. Όχι καφέ σκούρο.

Χαλβάς με αλεύρι η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version