4 με 10/9 Το μενού της εβδομάδας από την Αναστασία

4 με 10/9 Το μενού της εβδομάδας από την Αναστασία

4 με 10/9 Το μενού της εβδομάδας από την Αναστασία.

Μπήκαμε και στον Σεπτέμβρη… Τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου, της εποχής που όπως λέει και το όνομα της “φθίνουν οι οπώρες”

δηλαδή τα φρούτα. Αν δεν έχετε αποθηκεύσει λαχανικά και μαρμελάδες για το χειμώνα, νομίζω ότι ακόμα προλαβαίνετε,

ενώ εδώ (κλικ στον σύνδεσμο) σας έχουμε τον τρόπο.

Η εβδομάδα που ξεκινά έχει μια μεγάλη γιορτή, αυτή της Γέννησης Της Θεοτόκου την Παρασκευή. Για τους Σπετσιώτες

η ημέρα αυτή είναι συνδεδεμένη με την ναυμαχία της Αρμάτας, η αναπαράσταση της οποίας γίνεται παραδοσιακά το Σάββατο με φαντασμαγορικό τρόπο.

Ξέρω, σας έπιασα τα λόγια, ενώ εσείς περιμένετε το μενού για την ερχόμενη εβδομάδα. Θα το δούμε ευθύς αμέσως.

Η εβδομάδα ξεκινά τη Δευτέρα, όχι με μακαρονάδα ως συνήθως, αλλά με γύρο κοτόπουλο α λα κρεμ με ρύζι πιλάφι.

Την Τρίτη θα φάμε ψαράκι. Μια ψαρόσουπα με μπόλικη φρέσκια ντομάτα είναι ότι πρέπει και για την Τετάρτη λέμε να φτιάξουμε αρακά με πατατούλες.

Για την Πέμπτη τι θα λέγατε για ένα γρήγορο γιουβέτσι με κιμά ;

Ενώ την Παρασκευή έχουμε Τσακώνικες μελιτζάνες με μπόλικο σκόρδο σε ένα απολαυστικό ιμάμ, και εδώ η συνταγή του.

Αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό που θα κάνει να αγαπήσουν τις μελιτζάνες ακόμα και αυτοί που δεν τις συμπαθούν ιδιαίτερα.

Υλικά για 3 μερίδες : 1 κ. σ. ελαιόλαδο, 6 μελιτζάνες Τσάκωνες όχι πολύ μεγάλες, 2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες,

2 κ. σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 ντομάτες σε κύβους συν μία κούπα ντομάτα τριμμένη, 3 πατάτες κομμένες σε κύβους,

αλάτι, πιπέρι, ελάχιστη κανέλα τριμμένη

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε ένα μείγμα με τους κύβους της ντομάτας, το σκόρδο και το μαϊντανό. Χαράζουμε τις μελιτζάνες στα 4 προσέχοντας να αφήσουμε ακέραιες τις άκρες.

Γεμίζουμε τις μελιτζάνες στις χαρακιές με το μείγμα της ντομάτας. Βάζουμε το λάδι να κάψει πολύ καλά.

Ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις ροδίζουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Προσθέτουμε τις πατάτες και τις περνάμε για λίγο και αυτές από το καυτό λάδι.

Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και τα μπαχαρικά και αν έχει περισσέψει μείγμα ντομάτα – σκόρδο – μαϊντανό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο νερό.

Προσοχή! Από τη στιγμή που θα ρίξουμε τη σάλτσα δεν ανακατεύουμε με κουτάλα. Αν χρειαστεί, πιάνουμε την κατσαρόλα από τα χεράκια και την κουνάμε.

Σερβίρουμε με συνοδεία μπόλικης φέτας.

Το Σάββατο παντρευτούμε τα βλίτα με τη φέτα στο τηγάνι, ενώ όταν βράσουμε τα βλίτα ρίχνουμε μέσα και πατατούλες για να συνοδεύσουμε το φαγάκι μας.

Και για την Κυριακή λέμε να φτιάξουμε σπιτικά σουβλάκια. Είτε με γύρο, είτε με καλαμάκια που θα φτιάξουμε μόνοι μας ή ακόμα και με μπιφτέκια.

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν τα σχολεία, έτσι αυτή την εβδομάδα ξεκινάμε να φτιάχνουμε διάφορα φαγητά (σνακ κλπ) που θα μπορούν να πάρουν τα παιδιά στο σχολείο.

Κριτσίνια λοιπόν, σκέτα ή με φέτα, με καρότο αλλά και σε ότι παραλλαγή θέλει ο καθένας μας.

Ακόμη φτιάχνουμε σταφιδόψωμο, σπιτικό παστέλι αλλά και τυρόπιτα κέικ της γιαγιάς Γεωργίας.

Επίσης ετοιμάζουμε κουλουράκια με τρία υλικά, ψωμάκια με φέτα αλλά και παξιμάδια.

Την άλλη εβδομάδα θα σας θυμίσουμε κι άλλες ιδέες, αφού όλοι θα έχουμε ήδη μπει στο πρόγραμμα.

4 με 10/9 Το μενού της εβδομάδας από την Αναστασία.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version