Πολίτικες Συνταγές : Σουτζουκάκια Σμυρναίικα (Σμυρνέικα)

Πολίτικες Συνταγές : Σουτζουκάκια Σμυρναίικα (Σμυρνέικα)

Πολίτικες Συνταγές : Σουτζουκάκια Σμυρναίικα (Σμυρνέικα).

1922 – 2022 : 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

To 2022 αποτελεί ένα έτος με ιδιαίτερο συμβολικό και συναισθηματικό φορτίο γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης και συνεκδοχικά

από τον βίαιο μα και αναγκαστικό τερματισμό της Ελληνικής παρουσίας στον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας αλλά και της Ανατολικής Θράκης.

Έτσι λοιπόν, κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα σε Πολίτικες Συνταγές, για μερικές ημέρες.

Πηγή μας είναι το site constantinoupoli.com.

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα

Μια παραδοσιακή συνταγή, που απολαμβάνουμε όλο το χρόνο! Από τις πλέον αγαπημένες γεύσεις, μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους.

Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει το μυστικό της για το πως να δίνει στα σουτζουκάκια μια δική της ξεχωριστή γεύση.

Τι ξεχωρίζει όμως τα σμυρναίικα σουτζουκάκια από οποιαδήποτε αντίστοιχη συνταγή… Φυσικά τα μπαχαρικά, αφού αν τα σουτζουκάκια δεν περιέχουν κύμινο

μα και λίγη κανέλα, δεν είναι σουτζουκάκια σμυρναίικα! Όπως επίσης το καλό ξύδι αλλά και το λίγο κόκκινο κρασί.

Υλικά :

Για τα σουτζουκάκια : 700γρ κιμά (ανάμεικτος), 3 – 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί,  βουτηγμένες  σε λίγο κρασί κατά προτίμηση κόκκινο, 1 αυγό μα και 1 κουτ. σούπας ξύδι,

1 ½ κουτ. γλυκού κύμινο, 3 – 4 σκελίδες σκόρδο, λίγη κανέλα  για το πλάσιμο και για τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι κατά βούληση

Σάλτσα : 4 – 5 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες, 2 κρεμμύδια τριμμένα, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, 2 – 3 κόκκους μπαχάρι αλλά και λάδι,

αλάτι (κατά βούληση), λίγο κύμινο (1/2 κουτ. γλυκού), λίγο κόκκινο κρασάκι ημίγλυκο, ε, και λίγη κανέλα αλλά και λίγο σκόρδο

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τον κιμά (αφού ενώσουμε καλά τα υλικά με τους κιμάδες, να αφήσουμε το μείγμα να σταθεί, τουλάχιστον για 1 ώρα για να ανακατευτούν

τα αρώματα και οι γεύσεις)  και πλάθουμε τα σουτζουκάκια βουτώντας τα χέρια σε κρασί ή ξύδι και τα τηγανίζουμε.

Θέλει σιγανή φωτιά και όχι πολύ τηγάνισμα!

Στο φούρνο έχουμε βάλει σε ένα ταψί τη ντομάτα ,το κρεμμύδι, λίγο από το λάδι που τα τηγανίσαμε ,λίγο κόκκινο κρασάκι, λίγο κύμινο, το σκόρδο,

την κανέλα, αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και το μπαχάρι να βράσει. Τα σουτζουκάκια τα βάζουμε στο ταψί της σάλτσας που ήδη είναι καυτή και έτσι δεν σκάνε.

Φροντίζουμε  κάθε τόσο να ανοίγουμε το φούρνο και να τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μέχρι να δέσουν. Έτσι γίνονται ζουμερά.

Όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει και στην κατσαρόλα εάν θέλετε.

Μυστικά : Όχι κρεμμύδι στον κιμά! Η σάλτσα να δέσει! Όλο το παιχνίδι στα σουτζουκάκια είναι στην ένταση απ’ το κύμινο.

Σερβίρονται με ρύζι , αλλά και με τηγανιτές πατάτες, ή χυλοπίτες, ή πουρέ,

Καλή επιτυχία!

Πολίτικες Συνταγές : Σουτζουκάκια Σμυρναίικα (Σμυρνέικα).

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version