Παραδοσιακή Βασιλόπιτα ψωμί  από την Αναστασία

Παραδοσιακή Βασιλόπιτα ψωμί  από την Αναστασία

Συνταγή για Παραδοσιακή Βασιλόπιτα ψωμί  από την Αναστασία.

“Βαστά εικόνα και χαρτί,

ζαχαροκάντιο ζυμωτή”

λένε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.

Τι είναι όμως το “ζαχαροκάντιο” και μάλιστα “ζυμωτή”;  Υπάρχουν δύο εκδοχές για αυτό. Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι πρόκειται για τη βανίλια υποβρύχιο.

Ωστόσο υπάρχει και μια δεύτερη γνώμη ότι αναφέρεται στο ψωμί που είναι ζυμωμένο με ζάχαρη και κανέλα.

Σε αυτό το ψωμί θα αναφερθούμε και εμείς. Που έφτιαχνε η μαμά μου για Βασιλόπιτα.

Στο πιο νόστιμο ψωμί που έχω φάει και που περίμενα κάθε φορά το πρώτο γεύμα του χρόνου για να το απολαύσω.

Ένα απλό σταρένιο ψωμάκι ζυμωμένο με πολλή αγάπη το οποίο στο μόνο που διέφερε από τον επιούσιο είναι η προσθήκη ζάχαρης και κανέλας.

Ας δούμε όμως τη διαδικασία από την αρχή…

Για ένα καρβελάκι “Παραδοσιακή Βασιλόπιτα ψωμί” θα χρειαστούμε:

500γρ περίπου αλεύρι σταρένιο κοσκινισμένο (είτε θα το ζητήσουμε από το φούρνο της γειτονιάς ειδάλλως θα πάρουμε από το σούπερ μάρκετ αυτό που γράφει πάνω “για ψωμί”)

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1/2 κ. γ. αλάτι

1κ. σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί

1 κούπα (αυτή που μοιάζει με μεγάλο φλιτζάνι) ζάχαρη

1 κ. γ. κανέλα σκόνη

Περίπου 500ml ελαφρώς ζεστό νερό

1 κ. σ. σουσάμι

Και φυσικά το φλουρί μας

Για να τη φτιάξουμε

Διαλύουμε τη μαγιά σε μια κούπα ζεστό νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει 1 κ. σ από τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 περίπου λεπτά.

Αυτό το κάνουμε για να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να είμαστε σίγουροι ότι το ψωμί μας θα φουσκώσει.

Είναι πολύ σημαντική η θερμοκρασία του νερού. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ κρύο, αλλά ούτε και καυτό γιατί θα σκοτωθούν οι μύκητες της μαγιάς.

Και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Το ψωμί δεν θα φουσκώσει.

Στο τέλος του δεκάλεπτου πρέπει να έχει αφρίσει η επιφάνεια και να έχει φουσκώσει η μεμβράνη, απόδειξη ότι έχει γίνει σωστά η ζύμωση και γι αυτό παράγει αέρα.

Αν δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι κάτι πήγε λάθος. Το πετάμε και ξανακάνουμε την παραπάνω διαδικασία από την αρχή.

Αν δούμε αφρό, αέρα και έχουμε μια ελαφρώς ξινή οσμή, προχωράμε παρακάτω (αυτό είναι ένα κόλπο που μπορούμε να κάνουμε κάθε φορά που χρησιμοποιούμε μαγιά για κάτι γλυκό, λουκουμάδες, τσουρέκια κλπ).

Σε βαθιά λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό, ζυμώνοντας έντονα, μέχρι να φτιάξουμε ένα σκληρό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα για τουλάχιστον 10 λεπτά για να ενεργοποιήσουμε τη γλουτένη του αλευριού.

Ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη και την κανέλα και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ζύμωμα.

Αν το κάνουμε στο χέρι, μπορούμε να βάλουμε και το φλουρί, έτσι ώστε να μην καταλάβουμε που θα πάει.

Αν το κάνουμε στο γάντζο του μίξερ, σταματάμε και συνεχίζουμε το ζύμωμα για λίγο ακόμα με τα χέρια μας.

Σκεπάζουμε το ζυμάρι με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ηρεμήσει για 30 περίπου λεπτά.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί 30εκ.

Από το ζυμάρι μας κρατάμε λίγο και το υπόλοιπο το πάθουμε σε καρβελάκι.

Το βάζουμε στο ταψάκι και με το ζυμάρι που έχουμε κρατήσει κάνουμε ένα κορδόνι και γράφουμε τον αριθμό της νέας χρονιάς. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Τρυπάμε 4-5 φορές με μαχαίρι και βάζουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα.

Αν έχετε ηλεκτρική κουβέρτα στο κρεβάτι σας μπορείτε να το ζεστάνετε στο φούλ, και να βάλετε εκεί το ψωμί με 1-2 κουβέρτες από πάνω.

Ένα άλλο σίγουρο κόλπο είναι να ανάψετε το φούρνο στους 50 βαθμούς.

Ψήνουμε το ψωμάκι μας στους 170 βαθμούς για περίπου 45 – 50 λεπτά.

 

 

Το βγάζουμε και για να δούμε αν είναι ψημένο, το πιάνουμε με πετσέτα, το γυρνάμε ανάποδα και το χτυπάμε.

Αν ο ήχος είναι κούφιος, είναι έτοιμο.

Διαφορετικά το ξαναβάζουμε στο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα ακόμη λεπτά.

Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα και το τυλίγουμε σε καθαρή πετσέτα.

Δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί !

Αυτή είναι η συνταγή για την Παραδοσιακή Βασιλόπιτα ψωμί  από την Αναστασία.

Βρείτε πολλές ακόμα συνταγές από την Αναστασία στην κατηγορία μας εδώ (κλικ στον σύνδεσμο).

Καλή επιτυχία και Καλές γιορτές !

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version