Σνακ για σχολείο : Ζαμπονοτυροψωμάκια ή Ψωμί μαργαρίτα

Σνακ για σχολείο : Ζαμπονοτυροψωμάκια ή Ψωμί μαργαρίτα

Σνακ για σχολείο : Ζαμπονοτυροψωμάκια ή Ψωμί μαργαρίτα του Άκη.

Αρχίζουν αύριο τα σχολεία και τα παιδιά θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν καθημερινά στο σχολείο, ενώ ένας κλασσικός… μπελάς θα εμφανιστεί και πάλι στην καθημερινότητά μας !

Τι θα πάρει το παιδί μαζί του στο σχολείο ; Τι να φτιάξω; Βαριέται κάθε μέρα τα ίδια… και πάει λέγοντας !

Και πόσο μάλλον όταν τα παιδιά είναι πολλά που θέλουμε και εύκολα και οικονομικά σνακ.

Σε αυτό θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε για μερικές ημέρες, με τις ιδέες και τις προτάσεις της αγαπημένης Αναστασίας.

Σήμερα παρουσιάζουμε δύο συνταγές από την υπέροχη συλλογή του Άκη Πετρετζίκη.

Ζαμπονοτυροψωμάκια

Υλικά : 330 ml μπίρα, ξανθιά, 50 γρ. ελαιόλαδο αλλά και λίγο έξτρα για το ζύμωμα, 1 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική, ½  κ. γ. αλάτι, 1 κ. σ. ρίγανη ξερή,

120 γρ. γραβιέρα τριμμένη, 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 100 γρ. ζαμπόν, ψιλοκομμένο, 1 κ. σ. μπέικιν πάουντερ μα και λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Βάζουμε σε ένα μπολ την μπίρα, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε τη ρίγανη, τη γραβιέρα, το αλεύρι, το ζαμπόν ψιλοκομμένο, το μπέικιν πάουντερ, πιπέρι και ανακατεύουμε με το κουτάλι.

Μόλις αρχίσει να δένει η ζύμη ξεκινάμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας, ενώ αν κολλάει το ζυμαράκι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια των 80 γρ. περίπου το καθένα.

Σχηματίζουμε μικρά φραντζολάκια και τα τοποθετούμε σε δύο ταψιά με λαδόκολλα.

Χαράζουμε τα φραντζολάκια σε σχήμα σταυρού με ένα μαχαίρι.

Ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά.

Ψωμί μαργαρίτα

Υλικά : 250 γρ. νερό χλιαρό, 1 κ. σ. μαγιά ξηρή, 500 γρ. αλεύρι γ. ο. χ., 1 κ. γ. ζάχαρη κρυσταλλική, 80 γρ. ελαιόλαδο αλλά και αλάτι

Για την επικάλυψη : 50 γρ. νερό, 1 κ. γ. ζάχαρη κρυσταλλική μα και 30 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.

Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο αλλά και το αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα, για 5-6 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε 1- 1 ½ ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ενώ ο χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.

Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη, ενώ βάζουμε σε ένα άλλο μπολ το σουσάμι και το αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια και πλάθουμε ώστε να δώσουμε στρογγυλό σχήμα στο κάθε ζυμάρι.

Παίρνουμε το ένα ζυμαράκι και το βουτάμε διαδοχικά στο νερό με τη ζάχαρη, έπειτα στο σουσάμι, και το τοποθετούμε στο ταψί με τη λαδόκολλα.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα ζυμάρια δίνοντας το σχήμα της μαργαρίτας.

Φροντίζουμε να αφήσουμε ένα μικρό κενό ανάμεσά τους ώστε να ενωθούν μετά το φούσκωμα.

Καλύπτουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά να φουσκώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 170°C στον αέρα.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά και είναι έτοιμο.

Θα συνεχίσουμε και τις επόμενες ημέρες με κάποιες ακόμα προτάσεις και ιδέες για τα σνακ του σχολείου, τα οποία μπορούν να καλύψουν και το κολατσιό για την εργασία μας.

Σνακ για σχολείο : Ζαμπονοτυροψωμάκια ή Ψωμί μαργαρίτα του Άκη.

 

 

 

Τελευταία Νέα

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!