Σιροπιαστά γλυκά – Αφιέρωμα στα γλυκά των γιορτών 2023

Σιροπιαστά γλυκά – Αφιέρωμα στα γλυκά των γιορτών 2023

Σιροπιαστά γλυκά – Αφιέρωμα στα γλυκά των γιορτών 2023.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην Ελληνική παραδοσιακή ζαχαροπλαστική είναι τα σιροπιαστά μας. Δίπλες, πορτοκαλόπιτες,

μπακλαβάδες, γαλακτομπούρεκα μα και ραβανί, ενώ η λίστα δεν έχει τελειωμό. Μόνο και μόνο στο άκουσμα τους τα σάλια μου αρχίζουν να τρέχουν.

Πόσο μάλιστα όταν για τις ανάγκες του άρθρου αυτού πρέπει να περάσουν αρκετές συνταγές από τα μάτια μου.

Κορυφαίο στη λίστα μας είναι οι δίπλες. Το γλυκό εκείνο που, όπως σας έχω ξαναπεί, θα επέλεγα αν μου έλεγαν ότι πλέον μπορώ να φάω

ένα και μοναδικό γλυκό. Τραγανές, με μπόλικο μέλι και πασπαλισμένες με σουσάμι μα και κανέλα είναι η χαρά του ουρανίσκου.

Η καλύτερη συνταγή που έχω δοκιμάσει και δεν διανοούμαι να κάνω πειράματα με κάτι άλλο είναι αυτή εδώ Δίπλες Διδυμιώτικες (κλικ στον σύνδεσμο).

Δεύτερη στη λίστα μας έρχεται η πορτοκαλόπιτα. Ένα γλυκό που παρόλο που σερβίρεται όλο το χρόνο, δεν λείπει ποτέ

από το σπίτι μου τέτοιες μέρες. Η συνταγή κλασική και αξεπέραστη και θα τη βρείτε εδώ (κλικ στον σύνδεσμο).

Σιροπιαστά γλυκά – Αφιέρωμα στα γλυκά των γιορτών 2023…

Ένα ακόμη σιροπιαστό γλυκό που αγαπάμε είναι ο μπακλαβάς. Για τον οποίο μόλις διαπίστωσα ότι δεν σας έχω βάλει ποτέ συνταγή.

Τι λέτε πάμε να τον δούμε τώρα;

Υλικά : Φύλλο Κρούστας 2 πακέτα, Αμύγδαλα 400 γραμ. χοντροκομμένα, Καρύδια 400 γραμ. χοντροκομμένα, Γαλέτα 150 γραμ.,

Κανέλα 1 κουτ. γλυκού γεμάτο, Γαρίφαλο 1 κουτ. γλυκού κοφτό, Μοσχοκάρυδο 1 πρέζα, Πορτοκάλι Ξύσμα από 1, Καστανή Ζάχαρη 3 κουτ. Σούπας,

Ζάχαρη 1 κουτ. Σούπας, Βούτυρο 200 γραμ. αγελάδος, Βούτυρο 50 γραμ. πρόβειο, Φυτίνη 150 γραμ.

Για το σιρόπι : Μέλι 150 γραμ., Ζάχαρη 950 γραμ., Νερό 600 γραμ., Κανέλα 1 ξύλο, Λεμόνι 1½ κουτ. σούπας χυμό καθώς και Λεμόνι Φλούδα από ½

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε το αγελαδινό βούτυρο, το πρόβειο βούτυρο μα και την φυτίνη να λιώσουν

ανακατεύοντας τα όλα μαζί. Βάζουμε τα αμύγδαλα αλλά και τα καρύδια στο μούλτι ενώ τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας όμως να μην γίνουν σκόνη.

Στην συνέχεια βάζουμε τα αμύγδαλα, τα καρύδια, την γαλέτα, τη κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού,

την καστανή ζάχαρη, την κρυσταλλική ζάχαρη, σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε το βαθύ ταψί της κουζίνας ή ένα στρογγυλό 36 εκ.

Το βουτυρώνουμε καλά μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας το καθένα ανάμεσα πολύ καλά, αλλά χωρίς πολύ βούτυρο.

Με το χέρι ή με ένα κουτάλι σκορπίζουμε λίγη από την γέμιση ενώ στη συνέχεια στρώνουμε ένα φύλλο από πάνω φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω γύρω.

Το διπλώνουμε εκεί που περισσεύει και το βουτυρώνουμε. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση,

φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα. Στην συνέχεια, βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα 6 φύλλα  που μας έχουν

απομείνει βουτυρώνοντας τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τετράγωνα και προσέχουμε

να μην φτάνει το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού. Πρέπει να κόβει περίπου μέχρι την μέση.

Καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι που σχηματίστηκε από ένα καρφί γαρίφαλου, τα περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει και τα ραντίζουμε με νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα για 1½ ώρα περίπου

μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας. Το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες, πριν ρίξουμε το σιρόπι.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε μία κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράση το βράζουμε για 4 λεπτά,

ενώ μόλις ετοιμαστεί το περιχύνουμε καυτό στον παγωμένο μπακλαβά, ρίχνοντας το λίγο λίγο προσεκτικά για να πάει παντού.

Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι για αρκετή ώρα.

Σιροπιαστά γλυκά – Αφιέρωμα στα γλυκά των γιορτών 2023…

Όπως επίσης δεν έχουμε δει ούτε κανταΐφι. Που επίσης αγαπάμε. Και θα το δούμε ευθύς αμέσως…

Υλικά : 500 γραµ. φύλλο κανταΐφι, 300 γραµ. ψιλοκομμένα καλαβρυτινά καρύδια , 1 κ. γλ κανέλα (κοφτό), λίγο γαρίφαλο,

300 γραµ. αιγοπρόβειο βούτυρο λιωμένο, χοντροκομμένα καρύδια για το γαρνίρισμα

Ενώ για το σιρόπι : 3 φλ. ζάχαρη, 2½ φλ. νερό, χυμό από ½ λεμόνι αλλά και φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα καρύδια ρίχνουμε κανέλα, γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.  Ξανοίγουμε καλά το κανταΐφι με τα δάχτυλα μας.

Παίρνουμε μία ποσότητα από φύλλο κανταΐφι και την απλώνουμε σε μακρόστενο σχήμα. Ρίχνουμε πάνω μια κουταλιά

γέμιση καρύδι και το τυλίγουμε στο κλασικό σχήμα του (σε ρολάκι).

Όμοια φτιάχνουμε όλα τα ρολάκια και τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί κοντά κοντά το ένα στο άλλο.

Περιχύνουμε τα κανταΐφια σιγά σιγά με το λιωμένο βούτυρο με ένα κουτάλι.

Ψήνουμε καλά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C , για περίπου 1 ώρα και 15΄ μέχρι να ροδίσουν ενώ τα βγάζουμε ενώ με μια κουτάλα

σιγά σιγά περιχύνουμε όλα τα ρολάκια με το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε τα κανταΐφια να σταθούν και να κρυώσουν τελείως στο ταψί.

Γαρνίρουμε με χοντροκομμένο  καρύδι.

Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό μα και τη φλούδα λεμονιού σε μία κατσαρόλα. Ανακατεύουμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Από την ώρα που θα πάρει βράση δεν ανακατεύουμε ξανά γιατί θα κρυσταλλώσει το σιρόπι. Βράζουμε για 3-4′ και στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.

Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και να πέσει ζεστό πάνω στο καυτό κανταΐφι λίγο λίγο.

Γαλακτομπούρεκο όμως έχουμε δει. Και μάλιστα Πολίτικο εδώ (κλικ στον σύνδεσμο) ενώ εδώ έχουμε και το ραβανί μας αλλά και Κοπεγχάγη.

Σιροπιαστά γλυκά – Αφιέρωμα στα γλυκά των γιορτών 2023.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!