Ραβανί ή ρεβανί η αυθεντική συνταγή από την Αναστασία

Ραβανί ή ρεβανί η αυθεντική συνταγή από την Αναστασία

Ραβανί ή ρεβανί η αυθεντική συνταγή από την Αναστασία μας.

Τι να πεις για το ραβανί;

Το αγαπημένο αυτό γλυκό που θυμίζει σιροπιαστό κέικ, αλλά είναι τόσο μα τόσο αφράτο;

Ποιος δεν το αγαπάει;

Και όμως δεν είναι καθόλου δύσκολο να το φτιάξετε.

Υλικά

Για το κέικ

400 γρ βούτυρο + 50 για το ταψί

200 γρ ζάχαρη

10 αυγά χώρια οι κρόκοι από τα ασπράδια

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γρ γάλα

200 γρ σιμιγδάλι ψιλό

15 γρ (2 κοφτά κ. γ.) baking powder

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

750 ml νερό

2 ξυλάκια κανέλας

Μερικά γαρύφαλλα

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να φτιάξουμε το γλυκό.

Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα να βράσουν και μόλις αρχίσει να κοχλάζει σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στο μάτι.

Ξεκινάμε με το γλυκό.

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.

Ρίχνουμε τους κρόκους έναν έναν και το ξύσμα.

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το γάλα, το σιμιγδάλι και το baking powder.

Σε άλλο σκεύος χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.

Τη ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά στο μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ.

Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά με μία ώρα.

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.

Αν θέλουμε μπορούμε να ασπρίσουμε 250γρ αμύγδαλα να τα κόψουμε κατά μήκος στη μέση και να πασπαλίσουμε το γλυκό μας πριν το ψήσουμε.

 

 

Ραβανί ή ρεβανί η αυθεντική συνταγή από την Αναστασία μας.

Βρείτε συνταγές από την Αναστασία μας στην ανάλογη κατηγορία μας εδώ (κλικ στον σύνδεσμο). 

Σημείωση :

Το ρεβανί, γνωστό κι ως ριβανί, είναι παραδοσιακό γλύκισμα της Μέσης Ανατολής, γνωστό στην ελληνική και αρμένικη κουζίνα και ως σάμαλι.

Παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι.

Το ρεβανί της Βέροιας είναι παραδοσιακό γλυκό της πόλης και έχει ιδιαίτερη φήμη σε όλη την Ελλάδα.

Στην νότια Ελλάδα κυρίως μπορεί να το συναντήσει κανείς και ως ραβανί.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!