Ιδέες και tips για την περίοδο της νηστείας – Μετατροπή φαγητών

Ιδέες και tips για την περίοδο της νηστείας – Μετατροπή φαγητών

Ιδέες και tips για την περίοδο της νηστείας – Μετατροπή φαγητών σε νηστίσιμα εύκολα και απλά με συμβουλές από την Αναστασία μας.

Η νηστεία θέλει πειθαρχία, ενώ όσοι αποφασίσουν να νηστέψουν 40 μέρες για πρώτη φορά, αρχικά το βλέπουν βουνό… ή μήπως τελικά δεν είναι;

Τα τελευταία χρόνια, λόγω και της αύξησης του πληθυσμού που ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή (vegan)

βρίσκουμε στο εμπόριο αρκετά τρόφιμα που είναι 100% φυτικά και μπορούμε εύκολα να αντικαταστήσουμε τα αντίστοιχα ζωικά.

Ένα τέτοιο προϊόν είναι το υποκατάστατο λευκού τυριού το οποίο θα έχετε ακούσει και σαν “νηστίσιμη φέτα”.

Την χρησιμοποιώ πολύ στους κολοκυθοκεφτέδες μου, ενώ σε συνδυασμό με φυτική κρέμα γάλακτος μας δίνει μια ωραιότατη λευκή σάλτσα τυριών για τα ζυμαρικά μας.

Ένα άλλο είδος που μου έχει λύσει τα χέρια είναι το αναπλήρωμα μαγιονέζας.

Ιδανικό για να φτιάξουμε μακαρονοσαλάτα και ρώσικη σαλάτα που θα συνοδεύουν το καθημερινό μας φαγητό.

Επίσης αγαπώ πολύ τη φυτική κρέμα γάλακτος. Τη χρησιμοποιώ όπου χρειάζομαι κρέμα γάλακτος.

Από τις σάλτσες μέχρι τον καφέ μου.

Θέλει προσοχή γιατί κυκλοφορεί και υποκατάστατο κρέμας γάλακτος που περιέχει ζάχαρη και δεν είναι κατάλληλη για μαγειρική.

Παραδοσιακά ο ταραμάς είναι ένα τρόφιμο που καταναλώνουμε πολύ την περίοδο αυτή. Είτε σε κεφτέδες, είτε στην αγαπημένη μας ταραμοσαλάτα.

Τα όσπρια και τα λαχανικά έχουν περίοπτη θέση αυτό το διάστημα στο τραπέζι μας.

Είτε μαγειρεμένα με τον κλασσικό τρόπο (φακές κοκκινιστές, ρεβιθάδα κλπ), είτε σαν κεφτέδες (ρεβιθοκεφτέδες, φαβοκεφτέδες, κεφτεδάκια λαχανικών κλπ).

Ένα άλλο αγαπημένο τρόφιμο για την περίοδο της νηστείας είναι τα μανιτάρια.

Πλούσια σε πρωτεΐνες, τα μαγειρεύουμε με πολλούς τρόπους και είναι πολύ νόστιμα.

Μπορούμε ακόμα και να τα ψιλοκόψουμε, να τα κάνουμε κιμά και να τα μαγειρέψουμε όπως και τον ζωικό κιμά (π.χ. γιουβέτσι).

Και μιας και μιλάμε για κιμά, σταθερή αξία στη νηστεία παραμένει ο κιμάς σόγιας. Με αυτόν μπορούμε να φτιάξουμε παστίτσιο ή μακαρόνια με κιμά (κλικ εδώ για συνταγή).

Και για όσους αγαπούν τα γλυκά υπάρχει και η κρέμα καρύδας στο μεταλλικό κουτί.

Μας βοηθάει να φτιάξουμε σούπερ γκανάζ η οποία μπορεί να γίνει η βάση για πολλά γλυκά, ειδικά σε συνδυασμό με τα νηστίσιμα μπισκότα τύπου Digestive.

Θέλει προσοχή γιατί λόγω της έντονης γεύσης και της πυκνότητας της δεν πάει 1:1 όπως με τη ζωική κρέμα, αλλά 1:0,8. Δηλαδή 1 μέρος κουβερτούρα : 0,8 μέρη κρέμας καρύδας.

Ιδέες και tips για την περίοδο της νηστείας – Μετατροπή φαγητών σε νηστίσιμα εύκολα και απλά με συμβουλές από την Αναστασία μας.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!