Θυμόμαστε αγαπημένες συνταγές : Νηστίσιμοι κεφτέδες

Θυμόμαστε αγαπημένες συνταγές : Νηστίσιμοι κεφτέδες

Θυμόμαστε αγαπημένες συνταγές : Νηστίσιμοι κεφτέδες από την Αναστασία μας.

Διανύοντας την περίοδο νηστείας για τον Δεκαπενταύγουστο, θυμόμαστε αγαπημένες συνταγές για όσους τηρούν τη νηστεία και όχι μόνο.

Έτσι σήμερα ανακαλύπτουμε ξανά τρεις αγαπημένες παρόμοιες συνταγές για κεφτέδες.

Οι παραλλαγές τους είναι αμέτρητες και μπορείτε να προσθέσετε τα δικά σας αγαπημένα υλικά.

Για τους κεφτέδες λαχανικών

3 – 4 μέτριες πατάτες κομμένες σε κομμάτια, 4 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες, καλά βρασμένα, 2 φρέσκα κρεμμύδια μα και 1 ντομάτα αποφλοιωμένη και κομμένη σε μικρά κυβάκια

(προσοχή μόνο τη σάρκα, ΟΧΙ τους σπόρους), 1 κούπα αρακά, 1 κομμάτι λευκό νηστίσιμο τυρί, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, ½ ματσάκι άνηθο, 4 κ. σ. λάδι αλλά και λαδόκολλα για το ταψί

Εκτέλεση

Αφού βράσαμε, αφήσαμε να γίνουν χλιαρά (να μην καίνε) πατάτες και καρότα, τα βάζουμε σε λεκάνη, προσθέτουμε τον αρακά, κρεμμύδια και άνηθο ψιλοκομμένα,

την ντομάτα μόνο την ψίχα της σε κυβάκια, αλάτι – πιπέρι -ρίγανη, λάδι και τυρί.

Με το ειδικό εργαλείο του πουρέ ή με πιρούνι πολτοποιούμε τα λαχανικά μας.

Αν λιώσουμε πολύ τα λαχανικά, τα μπιφτέκια μας θα απλώσουν αλλά θα γίνουν πολύ μαλακά και νόστιμα.

Αν πάλι αφήσουμε το μείγμα να <<στέκει>> λίγο δηλ. να φαίνεται η πατάτα πχ. ό αρακάς.

θα γίνουν πιο στρογγυλά αλλά θα νιώθουμε και τα κομμάτια από τα λαχανικά .

Και με τους 2 τρόπους είναι πολύ νόστιμα.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια( αν σας δυσκολέψουν λαδώστε τα χέρια σας), τα βάζουμε σε χαρτί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο

στις αντιστάσεις , στους 220 βαθμούς για 40-50 λεπτά μέχρι να ψηθούν , θα τα δείτε πότε είναι έτοιμα. Αφήνουμε να γίνουν χλιαρά και είναι έτοιμα.

Μπροκολοκουνουπιδοκεφτέδες (αν το πείτε με τη μία…. Σας παραδέχομαι !)

1 κούπα μπρόκολο βρασμένο, 1 κούπα κουνουπίδι βρασμένο, 3 – 4 καρότα βρασμένα, ¼ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, φρυγανιά τριμμένη αλλά και 1 κ. σ. λάδι,

αλάτι, πιπέρι, προαιρετικά 1 κομμάτι λευκό τυρί νηστίσιμο μα και λαδόκολλα για το ψήσιμο

Εκτέλεση

Λιώνουμε στο μούλτι τα λαχανικά. Βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το λάδι, τον άνηθο, το αναπλήρωμα τυριού και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε φρυγανιά, τόση όσο να έχουμε ένα εύπλαστο μείγμα. Πλάθουμε κεφτέδες και τους αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 220 βαθμούς για 40-50 λεπτά.

Κολοκυθοκεφτέδες

½ κιλό κολοκύθια, 1/3 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος, 4 – 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο μα και ½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ,

200 γρ φρυγανιά τριμμένη, 250γρ λευκό τυρί νηστίσιμο, αλάτι, πιπέρι αλλά και λαδόκολλα για το ψήσιμο

Εκτέλεση

Τρίβουμε τα κολοκύθια και τα βάζουμε σε τρυπητό με αρκετό αλάτι. Τα αφήνουμε τουλάχιστον για μισή ώρα για να κατεβάσουν τα υγρά τους.

Στύβουμε πολύ καλά και βάζουμε σε λεκανάκι. Προσθέτουμε το δυόσμο, τα κρεμμύδια, το μπέικιν πάουντερ, το αναπλήρωμα τυριού, τη φρυγανιά και μπόλικο φρέσκο πιπέρι.

Πλάθουμε κεφτέδες και τους αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 220 βαθμούς για 40-50 λεπτά.

Θυμόμαστε αγαπημένες συνταγές : Νηστίσιμοι κεφτέδες από την Αναστασία μας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!