Γλέντι έχει η Κερατιά σαν τα χρόνια τα παλιά το 2024

Γλέντι έχει η Κερατιά σαν τα χρόνια τα παλιά το 2024

Γλέντι έχει η Κερατιά σαν τα χρόνια τα παλιά το 2024.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής διοργανώνει παραδοσιακό Αποκριάτικο γλέντι με τίτλο «Γλέντι έχει η Κερατιά σαν τα χρόνια τα παλιά»,

με όλα τα παραδοσιακά εδέσματα, γκόγκλιες (χειροποίητα ζυμαρικά), πουπέκι, ντόπιο κρασί, πίπιζα – νταούλι αλλά και τοπικά

μουσικοχορευτικά δρώμενα, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 στην κεντρική πλατεία της Κερατέας από τις 3 το μεσημέρι.

Στο Αποκριάτικο  Γλέντι θα συμμετέχει 6μελής παραδοσιακή ορχήστρα από επαγγελματίες μουσικούς καθώς και γνώστες του τοπικού ρεπερτορίου των Μεσογείων

αλλά και της μουσικής παράδοσης από την υπόλοιπη Ελλάδα, με την παρακάτω σύνθεση : Σταυρούλα Δαλιάνη – Τραγούδι, Χρήστος Χάρης – Κλαρίνο,

Βασίλης Αθανασιάς – Βιολί μα και Δημήτρης Ράπτης – Λαούτο αλλά και Τραγούδι, Βασίλης Ι. Οικονόμου – Κρουστά Νταούλι καθώς και Κώστας Κοπανιτσάνος – Πίπιζα.

Μια γιορτή βγαλμένη από την παράδοση, η οποία υποστηρίζεται από όλους τους φορείς της πόλης ενώ έχει σαν στόχο να αναβιώσουν

αποκριάτικα ήθη μα και έθιμα μιας άλλης εποχής, ώστε να γνωρίσουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι, πώς γιόρταζαν το έθιμο της Αποκριάς οι προηγούμενες γενιές.

Το παραδοσιακό γλέντι θα πλαισιώσουν οι πολιτιστικές Δημοτικές  Δομές  Κερατέας: η Φιλαρμονική, η Χορωδία , Ωδείο «Δ. Νικολάου»,

η Παραδοσιακή Σχολή «ΤΟ ΚΟΠΑΝΕΛΙ» καθώς και το Θεατρικό Εργαστήρι «ΘΕΣΠΙΣ».

Την εκδήλωση, υποστηρίζουν ο Λαογραφικός σύλλογος «ΑΠΟΛΛΩΝ», το «ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ» παράρτημα Κερατέας,

ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός σύλλογος «ΗΓΕΧΟΡΟΣ», η Πρωτοβουλία Γυναικών «ΜΝΗΣΙΜΑΧΗ» μα και η ΘΕΣΠΙΣ ΑΜΚΕ.

Χορηγοί της εκδήλωσης: ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, Θ.Ε.Κ.Α., Οινοποιία ΣΙΝΗΣ αλλά και Επιχειρηματικό Πάρκο Κερατέας, Αντωνίου Αντώνιος-Emirates A.E.

Παρουσιάζει ο Γιώργος Πετρινόλης.

Στην Κερατέα, όπως και σε όλα τα Μεσόγεια μα και όπου υπάρχουν αρβανίτικοι πληθυσμοί, οι γκόγκλιες φτιάχνονται σε μεγάλες ποσότητες, με κάθε αφορμή.

Είναι ένα ζυμαρικό κυρίως της αρβανίτικης κουζίνας που ακολουθεί τη γενικότερη φιλοσοφία της αγροτικής μαγειρικής : υλικά λίγα αλλά και εκλεκτά,

απλά, της τοπικής καθώς και οικογενειακής παραγωγής, για πιάτα χορταστικά, ικανά να θρέψουν πολυμελείς αγροτικές οικογένειες. Είναι αυστηρά χειροποίητες

ενώ σερβίρονται με τον πατροπαράδοτο τρόπο : με μπόλικο καυτό πρόβειο βούτυρο αλλά και μια βροχή ξερής μυζήθρας.

Όσο για το πουπέκι… Είναι η εμβληματική γαλατόπιτα της Αττικής, με βάση από σπιτικά φύλλα μα και σιμιγδαλένια, γαλατένια κρέμα.

Γλέντι έχει η Κερατιά σαν τα χρόνια τα παλιά το 2024.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!