DIY Φτιάχνουμε στολίδια με αλατοζύμαρο ή με κορν φλάουρ

DIY Φτιάχνουμε στολίδια με αλατοζύμαρο ή με κορν φλάουρ

DIY Φτιάχνουμε στολίδια με αλατοζύμαρο ή με κορν φλάουρ.

Σαββατοκύριακο και τι πιο όμορφο από το να περάσουμε χρόνο με τα παιδάκια μας. Και μιας και έρχονται γιορτές σκεφτήκαμε

να φτιάξουμε στολίδια που θα βάλουμε στο δέντρο μας και όχι μόνο. Και για εσάς που ετοιμάζετε παζάρι για το σχολείο σας μπορείτε

να τα αξιοποιήσετε με δύο τρόπους. Είτε φτιάχνοντας στολίδια, που θα τα πουλήσετε έτοιμα, είτε θα πάρετε τα υλικά

και θα φτιάχνετε επί τόπου στολίδια μαζί με τα παιδιά, σαν δημιουργική δραστηριότητα.

Εμείς σας έχουμε δύο διαφορετικές “συνταγές”. Με διαφορετικές πρώτες ύλες αλλά και λίγο διαφορετικό τρόπο για να φτιάξουμε

το ζυμάρι, ενώ η διαδικασία της δημιουργίας των στολιδιών είναι η ίδια. Όσο για το στόλισμα, φαντασία να έχετε και μπορείτε να φτιάξετε απίθανα πράγματα.

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά ;

Υλικά για το αλατοζύμαρο : 1 φλιτζάνι αλάτι, 1 φλιτζάνι νερό μα και 3 φλιτζάνια αλεύρι. Μπορείτε να βάλετε ότι αλεύρι έχετε.

Ακόμα και κάποιο που ενδεχομένως έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του, αφού θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για διακόσμηση και δεν μπορεί να είναι βρώσιμο.

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, ενώ ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι

που δεν κολλάει στα χέρια. Αν θέλετε να το κάνετε χρωματιστό μπορείτε να το χωρίσετε σε μικρά μπαλάκια και να ρίξετε μερικές σταγόνες

χρώμα ζαχαροπλαστικής ή τέμπερα και να ανακατέψετε για να πάει παντού, ανάλογα με το πόσο ομοιόμορφο σας αρέσει. Μπορείτε όμως

να το αφήσετε με το φυσικό του χρώμα και να το βάψετε στο τέλος. Νομίζω ότι αυτός είναι ο πιο διασκεδαστικός τρόπος. Με τον πλάστη

ανοίγουμε φύλλο πάχους περίπου μισού εκατοστού. Με τη βοήθεια κουπ πατ κόβουμε τα στολίδια μας, ενώ δεν ξεχνάμε να κάνουμε μια τρύπα

για να κρεμάσουμε τα στολίδια μας, χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι. Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε ανάγλυφα σχέδια είτε με ένα ψαλιδάκι,

είτε με το καλαμάκι μας ή ακόμα και με μια οδοντογλυφίδα. Αφήστε τα παιδιά να αυτοσχεδιάσουν. Αν θέλουμε να τα ψήσουμε μπορούμε

να το κάνουμε τώρα. Τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μη χάσουν το χρώμα τους και τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς προθερμασμένο

φούρνο για 15 με 20 λεπτά. Μόλις κρυώσουν μπορούμε να τα βάψουμε. Εδώ έχουμε πολλούς τρόπους. Ο πιο εύκολος είναι με τέμπερες

ή με ακρυλικά χρώματα. Μπορούμε όμως να περάσουμε ένα στρώμα κόλλα και να ρίξουμε από πάνω χρυσόσκονη. Άλλος ένας πολύ εύκολος

και οικονομικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε βερνίκι νυχιών. Μπορούμε να βρούμε πολύ φθηνά στα μαγαζιά και μάλιστα σε υπέροχα χρώματα με ή χωρίς γκλίτερ.

 

 

Ένα άλλο πολύ ωραίο ζυμάρι είναι αυτό με τη σόδα και το κορν φλάουρ. Λίγο πιο περίπλοκο να φτιαχτεί από το αλατοζύμαρο

αλλά πολύ πιο λευκό, είναι ιδανικό για όσους δεν θέλουν να βάλουν έντονα χρώματα στα στολίδια τους, αν και δεν είναι ο κανόνας αυτός.

Υλικά : 3 φλιτζάνια σόδα φαγητού, 1 ½ φλιτζάνι κορν φλάουρ, 1 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση

Βάλτε το νερό σε ένα κατσαρολάκι, κοσκινίστε το κορν φλάουρ και τη σόδα και προσθέστε τα στο νερό.

Βάλτε το σε χαμηλή φωτιά.

Ανακατεύετε συχνά για να μην κολλήσει, καθώς θα πήζει, μέχρι να έχετε μια ζύμη που μαζεύετε σε μια μπάλα.

Προσέξτε μόνο όταν ζεσταίνετε το μείγμα στο κατσαρολάκι γιατί έστω και λίγο να σας αρπάξει χαλάει το χρώμα της ζύμης και είναι κάτι που δεν το θέλουμε.

Βάλτε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχετε πασπαλίσει με λίγο κορν φλάουρ και σκεπάστε με μια υγρή πετσέτα

ή με μεμβράνη για να μην ξεραθεί. Όταν κρυώσει θα δείτε πως μεταχειρίζεται πολύ εύκολα.

Ανοίξτε με τον πλάστη ένα φύλλο πάχους περίπου μισό εκατοστό. Με τα κουπ πατ ή με το κυματιστό ροδάκι που κόβουμε τη ζύμη

κόψτε στα σχήματα που θέλετε. Και σε αυτή την περίπτωση μην ξεχνάτε να κάνετε την τρύπα που θα σας χρησιμεύσει

για να κρεμάσετε τα στολίδια σας. Αν σας αρέσει, μπορείτε να κάνετε ανάγλυφα σχέδια. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να πιέσετε με τη μύτη

του κορνέ σας. Επίσης μπορείτε να βάλετε πάνω στη ζύμη ένα κομμάτι δαντέλα και να την πιέσετε με τον πλάστη βγάζοντας έτσι το σχέδιο

στα στολίδια σας. Ή αν θέλετε μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας από μια οδοντογλυφίδα και να τα αφήσετε να αυτοσχεδιάσουν.

 

 

Επειδή η ζύμη μας περιέχει σόδα η οποία φουσκώνει δεν θα πρότεινα να την ψήσετε. Καλό θα ήταν να την αφήσετε για 2-3 ημέρες

σε ζεστό μέρος να στεγνώσει. Για το βάψιμο ισχύουν τα ίδια που αναφέραμε και για το αλατοζύμαρο. Αν και επειδή η ζύμη αυτή

είναι τόσο λευκή και λεία εγώ προτιμώ να τη βάφω με διάφανο βερνίκι νυχιών που μέσα έχω ρίξει λίγη χρυσόσκονη.

Δίνει μια μοναδική λάμψη που ταιριάζει απίστευτα στα λευκά στολίδια.

Γιατί ο σκοπός μας δεν είναι να φτιάξουμε μερικά ακόμα στολίδια για το δέντρο μας αλλά να περάσουμε ευχάριστο χρόνο με τα παιδιά μας. Χαρείτε το!!!

DIY Φτιάχνουμε στολίδια με αλατοζύμαρο ή με κορν φλάουρ.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version