Θυμόμαστε αγαπημένες συνταγές : Καπαμάς αυγοκομμένος

Θυμόμαστε αγαπημένες συνταγές : Καπαμάς αυγοκομμένος

Θυμόμαστε αγαπημένες συνταγές : Καπαμάς αυγοκομμένος για όσους δεν αγαπούν τη μαγειρίτσα, από την Αναστασία μας.

Παραδοσιακά το φαγητό που σερβίρεται μετά από την Ανάσταση του Χριστού μας είναι η μαγειρίτσα.

Πρόκειται για μια σούπα με τα εντόσθια από το σφαχτό που θα μπει στη σούβλα την επόμενη μέρα.

Σκοπός της είναι να προετοιμάσει το στομάχι μας για την κραιπάλη της επόμενης ημέρας. Όμως είναι πολλοί που δεν αγαπούν τα εντόσθια.

Έτσι για φέτος σας προτείνουμε τη δική μου αγαπημένη σούπα με κρέας. Με πολύ απλά υλικά, πανεύκολη αλλά απίστευτα νόστιμη.

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό κρέας χοντρό (γίδα) κομμένη σε μεγάλους κύβους (για όσους δεν αρέσει η γίδα σαν κρέας, μπορεί να μαγειρευτεί και με χοιρινό για λιγότερο έντονη γεύση),

2 ποτήρια ελαιόλαδο, 4 μεγάλες πατάτες κομμένες κυδωνάτες (σαν φούρνου), αλάτι αλλά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο : 2 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια μα και το χυμό από ένα μεγάλο ζουμερό λεμόνι (ή από 2 μικρότερα)

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι να κάψει, ενώ σε άλλο μάτι βάζουμε μια κατσαρόλα με 2 ποτήρια νερό να σιγοβράσει.

Σωτάρουμε πολύ καλά το κρέας να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.

Το βγάζουμε με πιρούνα και το κρατάμε για λίγα δευτερόλεπτα πάνω από το τηγάνι να στραγγίσει από το πολύ λάδι πριν το βάλουμε στην κατσαρόλα.

Όταν τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια του κρέατος αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη χωρίς να χύσουμε το λάδι γιατί θα μας χρειαστεί και αργότερα.

Σιγοβράζουμε το κρέας για περίπου μία ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να τρυπιέται με πιρούνι χωρίς να λιώνει.

Βάζουμε πάλι το τηγάνι στη φωτιά και στο ίδιο λάδι που τηγανίσαμε το κρέας, τηγανίζουμε τις πατάτες. Αυτό είναι που θα δώσει όλη τη νοστιμιά στο φαγάκι μας.

Ρίχνουμε τις πατάτες στο κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να βράσουν τελείως και οι πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε τη φωτιά.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Σε βαθύ σκεύος (σαλατιέρα – σουπιέρα) χτυπάμε τα ασπράδια σε αραιή μαρέγκα.

Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα. Προσθέτουμε και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε με μια βαθιά κουτάλα λίγο λίγο από το ζουμί του κρέατος και το ρίχνουμε πολύ αργά στο μείγμα των αυγών έτσι ώστε να το ζεστάνουμε

χωρίς να πήξει (κόψει) το αυγό. Όταν φτάσουν να έχουν το περιεχόμενο της κατσαρόλας την ίδια θερμοκρασία με το περιεχόμενο της σουπιέρας,

τα ενώνουμε ρίχνοντας το αυγολέμονο στο φαγητό. Κουνάμε την κατσαρόλα πιάνοντας την από τα χερούλια.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σε περίπτωση που δεν σας αρέσει η παραδοσιακή μαγειρίτσα (κλικ στον σύνδεσμο) αλλά δεν προτιμάτε και τον καπαμά που μόλις διαβάσατε,

δοκιμάστε την εναλλακτική μαγειρίτσα με κοτόπουλο (κλικ στον σύνδεσμο για τη συνταγή) ή με χοιρινό (κλικ στον σύνδεσμο).

Θυμόμαστε αγαπημένες συνταγές : Καπαμάς αυγοκομμένος για όσους δεν αγαπούν τη μαγειρίτσα, από την Αναστασία μας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!