Συνταγή για παραδοσιακή αυθεντική μαγειρίτσα με εντόσθια

Συνταγή για παραδοσιακή αυθεντική μαγειρίτσα με εντόσθια

Συνταγή για παραδοσιακή αυθεντική μαγειρίτσα με εντόσθια, από την Αναστασία μας.

Μόλις δύο εβδομάδες μας έμειναν για το Πάσχα και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δούμε πώς φτιάχνεται το κατεξοχήν Αναστάσιμο φαγητό.

Τη σούπα εκείνη που έχει δύο ρόλους.

Αφ ενός να καταναλωθούν τα εντόσθιά από το αρνάκι ή το κατσικάκι που θα σουβλίσουμε την επόμενη μέρα

και αφ εταίρου να προετοιμάσει το ερχόμενο από 7 εβδομάδες νηστείας στομάχι μας για το φαγοπότι που θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα.

Και για όσους δεν αγαπούν τα εντόσθια έχουμε λύσεις.

Το επόμενο διάστημα θα δούμε εναλλακτικές μαγειρίτσες. Όμως σήμερα θα δούμε την αυθεντική.

Υλικά για 6 μερίδες

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

600γρ εντόσθια από αρνί ή κατσίκι (συκώτι, έντερα, καρδιά, πνευμόνια, νεφρά, γλυκάδια)

2 μαρούλια

1 σφηνάκι λευκό κρασί

1 φλιτζάνι άνηθο

1,5 λίτρο νερό

1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ ή νυχάκι

Αλάτι και φρέσκο πιπέρι

2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και το χυμό από ένα λεμόνι για το αυγολέμονο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα εντόσθια. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και τα κόβουμε σε κύβους περίπου 2-3 εκατοστά.

Τα άντερα τα βάζουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Βάζουμε στην άκρη τους ένα μικρό χωνάκι και ρίχνουμε σιγά σιγά νερό μέχρι να βγει καθαρό στην άλλη άκρη τους.

Τα κόβουμε και αυτά σε κομμάτια 3 περίπου εκατοστών. Βάζουμε σε κατσαρόλα κρύο νερό και τα εντόσθια να ζεματιστούν.

Στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε.

Μετά από περίπου 10 λεπτά τα σουρώνουμε. Αυτό θα κάνει τη μαγειρίτσα μας να έχει λιγότερο έντονη μυρωδιά.

Βάζουμε το λάδι να κάψει. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και μετά από 2-3 λεπτά τα εντόσθια.

Ύστερα ρίχνουμε το μαρούλι χονδροκομμένο και τον άνηθο. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να μαραθούν τα μαρούλια. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς.

Ρίχνουμε το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα εντόσθια.

Ρίχνουμε το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για λίγο ακόμα μέχρι να μαλακώσει και το ρύζι.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια σε αραιή μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους και το λεμόνι και χτυπάμε πολύ καλά.

Ρίχνουμε πολύ σιγά ζουμί από τη σούπα μας προκειμένου να φέρουμε το αυγολέμονο στην ίδια θερμοκρασία με τη μαγειρίτσα μας.

Μόνο τότε ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.

 

 

Συνήθως φτιάχνουμε τη σούπα πριν φύγουμε για την εκκλησία και γυρνώντας από την Ανάσταση την αυγοκόβουμε.

Καλή Ανάσταση !

Συνταγή για παραδοσιακή αυθεντική μαγειρίτσα με εντόσθια, από την Αναστασία μας.

Όλες οι συνταγές, οι προτάσεις και  οι ιδέες της Αναστασίας μας, στην ανάλογη κατηγορία εδώ (κλικ στον σύνδεσμο).

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!