Συνταγή για Γλυκιά κολοκυθόπιτα της τεμπέλας

Συνταγή για Γλυκιά κολοκυθόπιτα της τεμπέλας

Συνταγή για Γλυκιά κολοκυθόπιτα της τεμπέλας, από την Αναστασία μας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και κατ’ επέκταση στη ζωή μας αρκετά είδη τα οποία σκοπό έχουν να μας κάνουν

να καταναλώσουμε λαχανικά χωρίς όμως να χρειαζόμαστε ώρες ατελείωτες για να τα ετοιμάσουμε. Αρακάς, μπάμιες και σπανάκι κατεψυγμένα,

έτοιμες φρέσκες σαλάτες με διάφορα λαχανικά, παντζάρια, ρεβίθια ή κόκκινη κολοκύθα ατμού είναι μερικά από αυτά. Σίγουρα η γεύση τους δεν είναι όπως των φρέσκων,

ωστόσο αποτελούν μια πολύ καλή λύση για όσους έχουν λίγο χρόνο για την κουζίνα τους. Ένα τέτοιο προϊόν σκέφτηκα να δοκιμάσω για να φτιάξω

μια γρήγορη και εύκολη παραλλαγή της αγαπημένης μου γλυκιάς κολοκυθόπιτας.

Το αποτέλεσμα ήταν μια υπέροχη πίτα με γέμιση που φτιάχτηκε σε λιγότερο από 10 λεπτά και εξαφανίζεται ακόμα πιο γρήγορα…

Υλικά για ένα μεσαίου μεγέθους ταψί

Για τα φύλλα

4 έτοιμα φύλλα για πίτα χωριάτικα (να είναι λίγο χοντρά)

Περίπου 7 κ. σ. ζάχαρη

Λίγη κανέλα σκόνη

Περίπου 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

800γρ κολοκύθα ατμού (2 συσκευασίες)

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα σταφίδες ξανθές

1 ¼ ρύζι καρολίνα

1 κ. γ. κανέλα τριμμένη

Εκτέλεση

Λιώνουμε την κολοκύθα στο μούλτι ή στο μπλέντερ. Τη ρίχνουμε σε λεκανάκι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Στήνουμε την πίτα. Λαδώνουμε το ταψί στον πάτο και στα τοιχώματα. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο να καλύψει το ταψί και στα πλάγια.

Αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με περίπου 1 κ. σ. ζάχαρη και με κανέλα. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στη μέση, να χωράνε στον πάτο του ταψιού μας.

Στρώνουμε άλλα 3 φύλλα με λάδι, ζάχαρη και κανέλα ενδιάμεσα. Ρίχνουμε τη γέμιση. Τη στρώνουμε να είναι ομοιόμορφη στο ταψί μας.

Στρώνουμε από πάνω τα άλλα 3 φύλλα με λάδι, ζάχαρη και κανέλα όπως κάναμε και κάτω. Διπλώνουμε το πρώτο φύλλο στις άκρες πάνω από το τελευταίο.

Πάνω από το τελευταίο φύλλο ρίχνουμε αρκετό λάδι και λίγη παραπάνω ζάχαρη, περίπου 2 κ. σ. Χαράζουμε την πίτα με μυτερό μαχαίρι.

Ψήνουμε αρχικά στους 200 βαθμούς αέρα μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Ύστερα χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να δούμε ότι έχει βράσει το ρύζι

και έχει ρουφήξει τα υγρά που έχει βγάλει η κολοκύθα σε συνδυασμό με τη ζάχαρη.

Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.

 

 

Ουσιαστικά πρόκειται για μια δική μου παραλλαγή της κλασικής γλυκιάς κολοκυθόπιτας που φτιάχνουν οι γυναίκες του τόπου μου,

όπως έχουμε ήδη δει (κλικ στο σύνδεσμο για την συνταγή). Η διαφορά είναι ότι χρησιμοποιώ έτοιμο φύλλο και κολοκύθα ατμού.

Και επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα να στύψουμε την κολοκύθα, όπως όταν τη φτιάχνουμε με τον παραδοσιακό τρόπο,

προσθέτουμε λίγο ρύζι παραπάνω για να απορροφήσει τα επιπλέον υγρά που βγάζει.

Συνταγή για Γλυκιά κολοκυθόπιτα της τεμπέλας, από την Αναστασία μας.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version