Πίτα με πράσο η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα

Πίτα με πράσο η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα

Πίτα με πράσο η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

Συνταγή για χωριάτικη φθινοπωρινή πίτα με πράσο  σπανάκι και τυρί για το σχολικό κολατσιό που θα ενθουσιάσει

μικρούς και μεγάλους. Αυτή η πρασόπιτα είναι να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει.

Υλικά : σπανάκι 1 κιλό, πράσο 1/2, άνηθος 1 ματσάκι, κρεμμύδι 1 μεγάλο στο μούλτι, αυγό 1, φέτα 500 γραμμάρια,

ελαιόλαδο κατά βούληση, αλάτι κατά βούληση, πιπέρι κατά βούληση

Για την ζύμη : νερό 350 ml βρύσης, αλάτι 2 κουταλάκια του γλυκού, αλεύρι περίπου 5 ποτήρια του νερού χωριάτικο

ενώ για το άλειμμα βιτάμ 150 γραμμάρια λιωμένο

Σαν τις πίτες με το τραγανό, σπιτικό φύλλο, που το ανοίγουμε με μεράκι και αγάπη δεν έχει. Γι’ αυτό σήμερα θα μοιραστούμε

μαζί σας την καλύτερη συνταγή για Φθινοπωρινή πίτα με πράσο. Με ένα τραγανό φύλλο από χωριάτικο αλεύρι σαν αυτό

που άνοιγε η γιαγιά και μία απολαυστική γέμιση με πράσο, σπανάκι και φέτα.

Η Φθινοπωρινή πίτα με πράσο Είναι μία υγιεινή πίτα που μάλιστα ακόμη και το ζουμί από το σπανάκι που θα στραγγίξουμε δεν θα πάει χαμένο.

Σίγουρα είναι πολύ πιο νόστιμη από τις αγοραστές πιτούλες που μπορεί να πάρει το παιδί σας για το σχολείο ενώ μπορούμε να την φτιάξουμε και για τον μπουφέ μας.

Εκτέλεση

Αρχικά καθαρίζουμε το σπανάκι και το πλένουμε, πολλά νερά προσθέτοντας μέσα λίγο ξύδι. Στην συνέχεια το κόβουμε με πάχος 2 δαχτύλων

περίπου και το βάζουμε μέσα σε μία μεγάλη λεκάνη. Ρίχνουμε στην λεκάνη με τις χούφτες μας αλάτι και το πατάμε για να μαραθεί.

Όταν έχει βγάλει πολλά υγρά και έχει μείνει η μισή ποσότητα σε όγκο, το στύβουμε δυνατά και το βάζουμε σε ένα μπολ.

Στην συνέχεια πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο. Βάζουμε και το σπανάκι στο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και το πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά το μείγμα.

Αφού το σοτάρουμε το αφήνουμε να κρυώσει και όταν κρυώσει προσθέτουμε την θρυμματισμένη φέτα, το αυγό και το πιπέρι.

Σε μία λεκάνη βάζουμε το νερό, το αλάτι και το αλεύρι το χωριάτικο. Δουλεύουμε το μείγμα κι αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι

μέχρι να πάρουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Σκεπάζουμε την ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.

Αφού η ζύμη είναι έτοιμη την χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια παίρνουμε το ένα μέρος της ζύμης και με τον πλάστη

το ανοίγουμε σε φύλλο, όχι μεγάλο, στο μέγεθος του ταψιού μας. Θέλουμε να προεξέχουν τα πλαϊνά.

Αλείφουμε το φύλλο με το λιωμένο βιτάμ και διπλώνουμε ένα μέρος της ζύμης μέχρι το κέντρο. Αλείφουμε με το λιωμένο βιτάμ

και φέρνουμε το άλλο μισό της ζύμης και αλείφουμε και πάλι με βιτάμ. Διπλώνουμε και αλείφουμε ξανά.

Παίρνουμε ένα μέρος της ζύμης και το φέρνουμε στο κέντρο της ζύμης. Αλείφουμε και φέρνουμε το άλλο μέρος πάνω στην ζύμη και αλείφουμε

ξανά για να γίνει ένα τετράγωνο πακέτο. Κάνουμε διπλώματα δηλαδή.

Το βάζουμε σε ένα πιάτο που έχουμε ρίξει λίγο αλεύρι και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κάνουμε και το δεύτερο φύλλο.

Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο που ανοίξαμε και το πρώτο και το βάζουμε και αυτό για 5 λεπτά στο ψυγείο.

Βγάζουμε το πρώτο φύλλο από το ψυγείο και το βάζουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίγουμε ένα φύλλο όχι πολύ λεπτό,

όσο είναι το ταψί μας και να προεξέχει λίγο. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε μέσα το φύλλο μας με τα πλαϊνά να προεξέχουν.

Από πάνω στρώνουμε την γέμιση. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο, λίγο πιο μικρό αυτή τη φορά και το στρώνουμε πάνω από την γέμιση,

χωρίς να προεξέχουν τα πλαϊνά. Λαδώνουμε την πίτα και τα πλαϊνά που προεξέχουν και κάνουμε τον κόθρο και χαράζουμε.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει, για περίπου 50 – 55 λεπτά.

Ανάλογα και τον φούρνο που έχουμε. Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο μόλις ψηθεί, την σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και μετά από 15 λεπτά σερβίρουμε.

Μπορούμε στην γέμιση να βάλουμε και λίγο τριμμένο καρότο, ενώ αντί για βιτάμ αν θέλουμε βάζουμε λιωμένη φυτίνη ή μινερβίνη.

Ακόμη, μπορούμε να φτιάξουμε ατομικές στρογγυλές πιτούλες, να τις τυλίξουμε με μεμβράνη και να τις έχουμε στον καταψύκτη.

Αν θέλουμε το πράσινο ζουμάκι από το σπανάκι μετά το στράγγισμα δεν το πετάμε το κρατάμε να κάνουμε ένα πιλάφι (με πολλές βιταμίνες)

ή το χρησιμοποιούμε σε σούπες η σε ζυμάρι για να κάνουμε ζυμαρικά σπιτικά.

Πίτα με πράσο η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version