Παραδοσιακή λαγάνα χωρίς λάδι η συνταγή μας σήμερα

Παραδοσιακή λαγάνα χωρίς λάδι η συνταγή μας σήμερα

Παραδοσιακή λαγάνα χωρίς λάδι η συνταγή μας σήμερα από την Αναστασία.

Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, που σημαίνει ότι παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες

κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο, υπό την καθοδήγηση του Μωυσή.

Έκτοτε, επιβαλλόταν από τον Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, σημαίνοντας ουσιαστικά την αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής.

Παραμένοντας πιστοί στις παραδόσεις, μια και την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2022, είναι Καθαρά Δευτέρα, σας παρουσιάζουμε σήμερα μια συνταγή για λαγάνα

που είναι ουσιαστικά ένας άζυμος άρτος χωρίς ίχνος λαδιού, όπως το επιβάλλει η ημέρα.

Πάμε να τη δούμε αναλυτικά…

Υλικά : 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 30 γρ. μαγιά ξηρή, 1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι αλλά και 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 μεγάλο ποτήρι χλιαρό νερό (περίπου 300 ml) μα και αρκετό σουσάμι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε ενεργοποιώντας τη μαγιά. Σε μικρό μπολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 10 λεπτά.

Αν δούμε ότι το μείγμα άφρισε και η μεμβράνη φούσκωσε σημαίνει ότι η μαγιά μας είναι ζωντανή και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για τη λαγάνα μας.

Διαφορετικά επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία προσέχοντας τη θερμοκρασία του νερού. Αυτή είναι μια διαδικασία που κάνω κάθε φορά που χρησιμοποιώ μαγιά

για να είμαι σίγουρη ότι η μαγιά μου δεν κάηκε και το ψωμάκι μου θα φουσκώσει.

Σε άλλο μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 600 γρ. αλεύρι και ρίχνουμε σιγά σιγά το διάλυμα της μαγιάς στο μισό αλεύρι (στο κέντρο).

Προσθέτουμε αλάτι, και αρχίζουμε το ζύμωμα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι (όσο πάρει, ίσως πάρει παραπάνω από 600 γρ) ενώ συνεχίζουμε το ζύμωμα

μέχρι να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.

Αφήνουμε το μπολ σε ζεστό μέρος (ή μέσα στο φούρνο στους 30 βαθμούς) περίπου μισή ώρα για να φουσκώσει η ζύμη.

Έπειτα πλάθουμε τη λαγάνα στο σχήμα που θέλουμε.

Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τοποθετούμε την λαγάνα.

Περιχύνουμε μπόλικο σουσάμι την επιφάνεια της λαγάνας και αν θέλουμε, τρυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 190 βαθμούς.

Παραδοσιακή λαγάνα χωρίς λάδι η συνταγή μας σήμερα από την Αναστασία.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!
Exit mobile version