Αφιέρωμα στα γλυκά των γιορτών 2023 : Τα μελομακάρονα

Αφιέρωμα στα γλυκά των γιορτών 2023 : Τα μελομακάρονα

Αφιέρωμα στα γλυκά των γιορτών 2023 : Τα μελομακάρονα.

Ακριβώς δύο εβδομάδες μας χωρίζουν από τη γιορτή των Χριστουγέννων και οι περισσότερες νοικοκυρές ψάχνουμε συνταγές για τα γλυκά μας,

έτσι ώστε να τα φτιάξουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Βέβαια η κάθε νοικοκυρά έχει τις δικές της συνταγές που όταν τις φτιάξει μία φορά

μετά δεν τις αποχωρίζεται. Όπως εγώ δεν αλλάζω τη συνταγή της κυρίας Βέφας Αλεξιάδου. Κάπως έτσι σκεφτήκαμε φέτος με τη Μαριλένα

και αποφασίσαμε αυτή την εβδομάδα αφενός να την αφιερώσουμε στα γλυκά των γιορτών ανά είδος, αφετέρου δε να σας θυμίσουμε και κάποιες

αγαπημένες συνταγές από τα προηγούμενα χρόνια. Οδηγός μου σε αυτό το γευστικό ταξίδι είναι ένα βιβλίο

μαγειρικής του 1967. Αυτό της Σοφίας Σκούρα με τίτλο “Μαγειρική Ζαχαροπλαστική του Ελληνικού σπιτιού” ή αλλιώς η δική μας “Βίβλος”

της μαγειρικής και κυρίως της ζαχαροπλαστικής αφού από εκεί αντλούσε αρκετές συνταγές η μαμά μου.

Φυσικά από ένα τέτοιο αφιέρωμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μελομακάρονα της Κυρίας Βέφας Αλεξιάδου,

αυτά που φτιάχνω σχεδόν κάθε χρόνο με τη συνταγή που θα βρείτε εδώ (κλικ στον σύνδεσμο).

Μια άλλη πολύ νόστιμη συνταγή είναι αυτή της αγαπημένης μου θείας που είχαμε δει εδώ (κλικ στον σύνδεσμο).

Ψάχνοντας όμως στο βιβλίο της μαμάς μου βρήκα και τη δική της συνταγή, η οποία μάλιστα είναι χωρίς καρύδια και την μοιράζομαι μαζί σας ευθύς αμέσως.

Υλικά : 2 ποτήρια ελαιόλαδο, 1 ποτήρι ζάχαρη, ½ ποτήρι μπράντυ, ½ ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, 1 κιλό αλεύρι μαλακό, 2 κ. γ. baking powder,

1 κγ σόδα, 1 κγ κανέλα και γαρύφαλλο τριμμένο (συνολικά μαζί και τα δύο μπαχαρικά),

Για το σιρόπι : 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό, 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη, 1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι.

Εκτέλεση

Χτυπάμε καλά το λάδι με τη ζάχαρη ενώ προσθέτουμε το μπράντυ.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού για να αφρίσει και το ρίχνουμε και αυτό στο μείγμα. Βάζουμε και τα μπαχαρικά.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και το ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά στο μείγμα των υγρών. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά ξαφρίζοντας αν χρειαστεί. Όταν κρυώσουν εντελώς τα μελομακάρονα τα βουτάμε στο καυτό σιρόπι.

Και μια ακόμη συνταγή με σιμιγδάλι, από το ίδιο βιβλίο που ανέφερα παραπάνω.

Υλικά : 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι, 2½ φλιτζάνια του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό, ¼ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη, ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι,

¼ φλιτζάνι του τσαγιού μπράντυ,  ¼ φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού, 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού, 1 κ. γ. σόδα

Ενώ για το σιρόπι : 1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι, ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη, ¾ φλιτζάνι του τσαγιού νερό

Για το γαρνίρισμα : 1 φλιτζάνι του τσαγιού καρυδόψιχα ψιλοκομμένη αλλά και λίγη ζάχαρη ανακατεμένη με κανέλα τριμμένη και ελάχιστο γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Χτυπάμε πολύ καλά το λάδι με τη ζάχαρη για να γίνουν σαν κρέμα.

Ρίχνουμε το μπράντυ, το ξύσμα και τη σόδα λιωμένη καλά στο χυμό του πορτοκαλιού. Σε άλλο σκεύος κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε

με το σιμιγδάλι. Το προσθέτουμε σιγά σιγά στη λεκάνη με τα υγρά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.

Πλάθουμε μακρόστενα και πιέζουμε με το πιρούνι για να έχουν ανάγλυφη επιφάνεια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν, ενώ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά να βράσουν για μερικά λεπτά.

Ξαφρίζουμε και βουτάμε μέσα τα μελομακάρονα. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια και τη ζάχαρη με τα μπαχαρικά.

Όποια συνταγή κι αν επιλέξετε, το αποτέλεσμα θα είναι τέλειο και το σπίτι θα μυρίσει Χριστούγεννα !!!

Καλή επιτυχία !

Αφιέρωμα στα γλυκά των γιορτών 2023 : Τα μελομακάρονα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!