Μελομακάρονα : Συνταγή της αγαπημένης θείας, με σίγουρη επιτυχία

Μελομακάρονα : Συνταγή της αγαπημένης θείας, με σίγουρη επιτυχία

Μελομακάρονα : Συνταγή της αγαπημένης θείας, με σίγουρη επιτυχία.

Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα δεν είναι γίνεται. Για εμένα βέβαια δεν γίνεται και χωρίς πορτοκαλόπιτα μα και Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

αλλά αυτό είναι κάτι που έχω καθιερώσει εγώ στο δικό μου σπίτι. Κουραμπιέδες συνήθως φτιάχνω τη συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου και συμπληρώνω με λίγους Κρανιδιώτικους με λάδι.

Όσο για τα μελομακάρονα μέχρι πέρυσι έφτιαχνα τη συνταγή της κυρίας Βέφας που είναι εγγύηση.

Ωστόσο  ψάχνοντας στο τετράδιο – κειμήλιο με τις συνταγές της αγαπημένης μου θείας βρήκα τη δική της συνταγή και τη δοκίμασα.

Ομολογώ ότι μου άρεσε περισσότερο γιατί το καρύδι αλλά και τα μυρωδικά τα βάζουμε μέσα στη ζύμη και όχι από πάνω, έτσι λοιπόν αποφάσισα να τη μοιραστώ μαζί σας.

Υλικά

3 κούπες ελαιόλαδο μα και 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού συν το ξύσμα από τα πορτοκάλια αλλά και 1 κούπα ζάχαρη άχνη

½ κούπα μπράντυ, 1 φακελάκι baking powder, 1 κ. γ. σόδα, 1 κ. γ. κανέλα σκόνη και ½  κ. γ. γαρύφαλλο τριμμένο

1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα (συν λίγο ακόμα πιο λεπτά τριμμένα για το γαρνίρισμα) και αλεύρι μαλακό (νο 2) περίπου 1 κιλό

Για το σιρόπι

3 κούπες μέλι, 2 κούπες ζάχαρη, 2 κούπες νερό και 2 – 3 φλούδες πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το λάδι με το μπράντυ και την άχνη. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα του πορτοκαλιού.

Κρατάμε πάνω από τη λεκάνη με το μείγμα μας την κούπα με το χυμό του πορτοκαλιού. Ρίχνουμε τη σόδα στο πορτοκάλι και όπως ανακατεύουμε

βλέπουμε ότι αφρίζει και αρχίζει να χύνεται στη λεκάνη. Συνεχίζουμε λίγο ακόμα το ανακάτεμα και στο τέλος ρίχνουμε το περιεχόμενο της κούπας στο μείγμα.

Ανακατεύουμε καλά πριν προσθέσουμε τα καρύδια. Τέλος ρίχνουμε το baking powder στο μισό αλεύρι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε από το μείγμα κουταλιά κουταλιά στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη

που δεν κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού κάνουμε μικρές βαθιές γραμμές που θα κρατήσουν τα καρύδια όταν τα σερβίρουμε.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και φτιάχνουμε το σιρόπι. Βράζουμε για 5 λεπτά όλα τα υλικά μαζί. Βγάζουμε τις φλούδες από τα πορτοκάλια και όπως είναι καυτό το σιρόπι

βουτάμε μέσα τα μελομακάρονα. Τα βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το λεπτοτριμμένο καρύδι.

Μελομακάρονα : Συνταγή της αγαπημένης θείας, με σίγουρη επιτυχία.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!