Μελομακάρονα της Βέφας – Τα δικά μου αγαπημένα

Μελομακάρονα της Βέφας – Τα δικά μου αγαπημένα

Μελομακάρονα της Βέφας – Τα δικά μου αγαπημένα.

20 μόλις ημέρες μας έμειναν μέχρι τα Χριστούγεννα και τι θα λέγατε να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να φτιάξουμε τα γλυκά μας ;

Και φυσικά θα αρχίσουμε με ένα γλυκό που μόνο και μόνο στο άκουσμα του καταλαβαίνουμε ότι έρχονται Χριστούγεννα.

Έχοντας δοκιμάσει αρκετές συνταγές για μελομακάρονα έχω καταλήξει ότι η συνταγή της κυρίας Βέφας Αλεξιάδου είναι εκείνη που ταιριάζει

περισσότερο στον ουρανίσκο μου. Όσες φορές και αν την έχω φτιάξει δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ το παραμικρό πρόβλημα

και πάντα έχει απόλυτη επιτυχία. Γι αυτό και θα μου επιτρέψετε να τη μοιραστώ μαζί σας.

Ιδανικά θα πρέπει να έχετε και μικρούς βοηθούς. Τα παιδιά τρελαίνονται να πλάθουν γλυκά και να βοηθούν στην κουζίνα.

Ακόμα και αν πιστεύετε ότι θα σας κάνουν χάλια την κουζίνα σας ή ότι θα λερωθούν τα ίδια ή ότι δεν θα καταφέρουν να φτιάξουν

τα “τέλεια” μελομακάρονα μην τους στερήσετε αυτή τη χαρά. Γιατί όταν τα ρούχα ή η κουζίνα καθαρίσουν και τα “κακοφτιαγμένα”

μελομακάρονα φαγωθούν αυτό που θα μείνει είναι η γλυκιά ανάμνηση από τη διαδικασία της παρασκευής των γλυκών

και η μυρωδιά τους στην καρδιά των παιδιών, ενώ αυτό είναι πολύ όμορφο…

Και αφού ξεκαθαρίσαμε ότι θέλουμε μικρά χεράκια στην κουζίνα μας, ξεκινάμε να φτιάξουμε μελομακάρονα και αναμνήσεις…

Υλικά για περίπου 40 με 50 μελομακάρονα : 1 ½ κούπα λάδι, ½ κούπα μαγειρικό λίπος, 1 κούπα ζάχαρη, ¾ κούπας χυμό πορτοκαλιού,

¼ κούπας κονιάκ, 2 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού, 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλάκι σόδα, 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι : 2 κούπες μέλι, 2 κούπες ζάχαρη, 2 κούπες νερό ενώ για το γαρνίρισμα 1 ½ κούπα ψιλοκομμένα καρύδια,

½ κουταλάκι κανέλα, ½  κουταλάκι γαρίφαλο

Εκτέλεση

Χτυπήστε 4΄ στο μίξερ ή στο μπλέντερ, στη δυνατή ταχύτητα, τα 6 πρώτα υλικά. Κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ

σε μια λεκάνη ζυμώματος. Ανοίξτε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε το μίγμα των υγρών υλικών. Παίρνοντας λίγο λίγο το αλεύρι

από τριγύρω, ανακατέψτε το με τα υγρά υλικά ίσα ίσα να ενωθεί χωρίς να το ζυμώσετε.

Πλάστε με τη ζύμη ή κόψτε με κουπ-πατ μελομακάρονα σε διάφορα σχήματα κι αραδιάστε τα σε ταψί.

Ψήστε τα στους 175C για 30΄περίπου, ώσπου να ροδίσουν καλά.

Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό 5’, αφαιρέστε τον αφρό και περιχύστε τα μελομακάρονα

μόλις βγουν από το φούρνο. Όταν πιούν το σιρόπι, αναποδογυρίστε τα κι αφήστε τα να σταθούν, ώσπου να κρυώσουν εντελώς.

Ανακατέψτε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο. Πάρτε τα μελομακάρονα ένα-ένα, αναποδογυρίστε τα

κι έτσι, όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια, πασπαλίστε τα με καρύδι κι αραδιάστε τα σε πιατέλα.

Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη. Διατηρούνται ένα μήνα εκτός ψυγείου, και στην κατάψυξη ένα χρόνο.

Μυστικά για σίγουρη επιτυχία :

Καθόλου ζύμωμα! Ανακάτεμα με το κουτάλι ώσπου να ενωθούν τα υγρά με το αλεύρι!

Το φύλλο ζύμης 1 εκ. κόβουμε με κουπ – πατ.

Ψήσιμο ώσπου να πάρουν βαθύ κάστανο χρώμα.

Το σιρόπι, αφού μαζευτεί προς τα άκρα ο αφρός, μόνο 5 λεπτά βράσιμο και το ρίχνουμε μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο.

Δύο ώρες μετά, όταν σχεδόν έχουν πιει όλο το σιρόπι τα γυρίζουμε τα πάνω κάτω, και τα αφήνουμε έτσι ως την επομένη μέρα.

Τα καρύδια όχι σκόνη. Ελαφρά χοντροκομμένα. Παίρνουμε τα μελομακάρονα ένα ένα τα γυρίζουμε, κι όπως είναι

μελωμένη η επιφάνεια τα πασπαλίζουμε με μια κουταλιά καρύδι

Το πιο σημαντικό! Σωστό μέτρημα των υλικών! Με κούπα μεζούρα.

Μελομακάρονα της Βέφας – Τα δικά μου αγαπημένα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!