Βασιλόπιτα : Πως υπολογίζω τις μερίδες – Πως την κόβω σωστά

Βασιλόπιτα : Πως υπολογίζω τις μερίδες – Πως την κόβω σωστά

Βασιλόπιτα : Πως υπολογίζω τις μερίδες – Πως την κόβω σωστά.

Μεγάλος μπελάς είναι το ερώτημα, πόσα κομμάτια θα βγάλει η βασιλόπιτά μου ;

Ας δούμε λοιπόν την απάντηση για το κέικ, το οποίο συχνά αποτελεί και την βασιλόπιτα, ενώ παρόμοιο είναι και το τσουρέκι.

Ένα κιλό κέικ λοιπόν, μας δίνει περίπου 24 φέτες (αν είναι στρογγυλό).

Παραδοσιακά την κοπή της πίτας, της βασιλόπιτας, την κάνει ο νοικοκύρη του σπιτιού (ο παππούς ή ο πατέρας),

ο οποίος, πριν την κόψει, τη σταυρώνει τρεις φορές με το μαχαίρι, ενώ αρχίζει να κόβει τα κομμάτια με την εξής σειρά :

Το πρώτο κομμάτι του Χριστού, το δεύτερο της Παναγίας, το τρίτο του Αϊ-Βασίλη μα και το τέταρτο του φτωχού, το πέμπτο του σπιτιού,

το έκτο του νοικοκύρη, το έβδομο της νοικοκυράς ενώ συνεχίζει με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας κατά φθίνουσα σειρά ηλικίας,

έστω και αν δεν είναι παρόντα. Στα χωριά μάλιστα συνηθίζουν να κόβουν και ένα για τα ζώα αλλά και ένα για τα σπαρτά.

Το κόψιμο της βασιλόπιτας στην Ελλάδα αποτελούσε πάντα μια μικρή ιεροτελεστία ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες.

Και επειδή είμαστε πληθωρικοί χαρακτήρες, σε κάποια μέρη της Ελλάδας κόβουν δύο πίτες : Μια γλυκιά μεταμεσονύκτια,

στην αλλαγή του χρόνου (για να τους φέρει γλυκές ημέρες) μα και μια αλμυρή – με γέμιση από κρέας, τυρί

ή λαχανικά – στο γιορταστικό μεσημεριανό πρωτοχρονιάτικο τραπέζι (για υγεία αλλά και ευτυχία).

Από τα παλιά χρόνια με τα καλύτερα υλικά, αλεύρι, λάδι, ζάχαρη, μυρωδικά αλλά και ξηρούς καρπούς, ζύμωνε η νοικοκυρά

την παραδοσιακή βασιλόπιτα, η οποία σε κάποιες περιοχές είχε σχήμα κουλούρας. Την επιφάνειά της κοσμούσαν

ένας μεγάλος σταυρός, ο αριθμός της νέας χρονιάς, καθώς και διάφορα στολίδια κεντημένα με το πιρούνι, αληθινά καλλιτεχνήματα.

Στο πρόσφατο παρελθόν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας έκρυβαν στη βάση της βασιλόπιτας, εκτός από ένα χρυσό ή ασημένιο νόμισμα,

μικρά γεωργικά μα και ποιμενικά σύμβολα, συνήθως τυλιγμένα σε μικρά χαρτάκια: Ένα κομματάκι άχυρο για τα μουλάρια,

ένα φύλλο από πουρνάρι για τα γίδια, σπυριά από καλαμπόκι για τις αγελάδες, τριφύλλι για τα πρόβατα αλλά και ρίγανη για τα μελίσσια.

Σε όποιον έπεφτε το νόμισμα, θα ήταν ο τυχερός της χρονιάς, όποιος έπαιρνε το άχυρο θα γινόταν καλός γεωργός,

όποιος έπαιρνε το φύλλο πουρναριού καλός τσοπάνος κ.ο.κ. Στην αλμυρή πίτα έβαζαν ακόμα ένα κομματάκι από κληματόβεργα,

ένα κοτσανάκι ελιάς μα και ένα κλαδάκι κρανιάς (σύμβολο υγείας), που έπεφταν στα κομμάτια των τυχερών της οικογένειας.

Το νόμισμα, το φλουρί, που μπαίνει μέσα στη Βασιλόπιτα φέρνει τύχη όλη τη νέα χρονιά σε αυτόν που θα το κερδίσει.

Βασιλόπιτα : Πως υπολογίζω τις μερίδες – Πως την κόβω σωστά.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!