Αφιέρωμα στις Βασιλόπιτες 2024 – Οι καλύτερες συνταγές μας

Αφιέρωμα στις Βασιλόπιτες 2024 – Οι καλύτερες συνταγές μας

Αφιέρωμα στις Βασιλόπιτες 2024 – Οι καλύτερες συνταγές μας.

29 Δεκεμβρίου σήμερα και οι περισσότερες νοικοκυρές ετοιμάζουμε τα μενού για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς

αλλά και για το μεσημεριανό γεύμα της πρώτης ημέρας του νέου έτους.

Εμείς πιστοί στις αγαπημένες μας συνήθειες αύριο και μεθαύριο θα σας παρουσιάσουμε τις δικές μας ολοκληρωμένες προτάσεις

για τα δύο αυτά γιορτινά τραπέζια. Σήμερα όμως θα ασχοληθούμε με τον πρωταγωνιστή αυτών των δύο γευμάτων που δεν είναι άλλος από τη Βασιλόπιτα.

Η δική μου συνήθεια, όπως την κληρονόμησα από τη μητέρα μου είναι να φτιάχνω δύο διαφορετικές Βασιλόπιτες.

Τη μία την κόβουμε με την παρέα μας λίγο μετά από την αλλαγή του χρόνου και τη δεύτερη στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς

λίγο πριν ξεκινήσει το γεύμα μας. Μάλιστα η πρώτη έχει και ένα μικρό δωράκι για τον τυχερό που θα κερδίσει το φλουρί,

το οποίο συνήθως είναι ένα γούρι μπρελόκ που φτιάχνω μόνη μου. Η σειρά που κόβουμε τα κομμάτια είναι η εξής : ξεκινάμε με τα εικονίσματα.

Δηλαδή του Χριστού, της Παναγίας και όλων των Αγίων που έχουμε στο εικονοστάσι μας. Δικαιωματικά Τους ανήκει το πρώτο κομμάτι.

Μετά είναι του σπιτιού. Που μας στεγάζει. Το κεραμίδι που έχουμε πάνω από το κεφάλι μας, όπως έλεγαν οι παππούδες μας.

Και μετά ξεκινάμε με τα μέλη της οικογένειας και της παρέας. Μόνο όσοι είναι παρόντες. Πρώτα του “νοικοκύρη”, δηλαδή του άντρα του σπιτιού

που μας φιλοξενεί, αφού η κοινωνία μας παραμένει πατριαρχική. Σειρά έχει το κομμάτι της “νοικοκυράς”. Της γυναίκας του σπιτιού

που μοχθεί καθημερινά για να είναι όλα έτοιμα. Και στη συνέχεια κόβουμε τα κομμάτια όλων των υπολοίπων παρόντων κατά σειρά ηλικίας.

Από τον μεγαλύτερο προς τον μικρότερο. Για να μην τσακώνονται και τα παιδιά που ανυπομονούν για το δικό τους κομμάτι.

Τώρα έρχεται το ερώτημα τί γεύση και υφή θα έχει η Βασιλόπιτα ; Προτού περάσουμε να θυμηθούμε όλες τις αγαπημένες μας συνταγές

θα μου επιτρέψετε να διευκρινίσω ότι η δική μου παραξενιά είναι να μην κόβω ποτέ αγοραστή Βασιλόπιτα. Πάντα φτιάχνω τις δικές μου.

Ακόμα και αν πρόκειται να είναι το μοναδικό γλυκό που θα φτιάξω όλο το χρόνο. Το έχω συνδέσει έτσι στο μυαλό μου.

Μια γεύση και μυρωδιά που με γυρίζει στα παιδικά μου χρόνια είναι το γλυκό ψωμί με τη ζάχαρη και την κανέλα που έφτιαχνε η μαμά μου.

Τη συνταγή την έχουμε δει εδώ (κλικ στον σύνδεσμο).

Για όσους αγαπούν το κέικ η αγαπημένη μου εκδοχή είναι αυτή που έμαθα να φτιάχνω από τη θεία μου τη Χριστίνα (κλικ για τη συνταγή).

Με τη φίνα μυρωδιά του βουτύρου και των μπαχαρικών θα την λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Άλλο ένα αγαπημένο κέικ, αυτή τη φορά με λιγότερα αυγά είναι αυτό που έχουμε δει εδώ (κλικ στον σύνδεσμο).

Και για όσους αγαπούν το τσουρέκι σας έχουμε δύο εναλλακτικές. Με ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού αλλά και την Πολίτικη.

Πάμε να δούμε αρχικά την κλασική με το ξύσμα…

Υλικά : 1220 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο γάλακτος, 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη,

1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα χλιαρό, 8 αυγά + 1 για επάλειψη, 2 κοφτές κουταλιές της σούπας μαγιά ξερή, 1 κ. σ. ξύσμα λεμονιού,

1 κ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού, 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 80 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα αλλά και 2 – 3 κ. σ. έξτρα ζάχαρη

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι για να έχουμε έναν ωραίο πηκτό χυλό.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 10 – 15 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά η μεμβράνη.

Στο μεταξύ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά ολόκληρα, τα ξύσματα και τη ζάχαρη.

Ρίχνουμε στο τέλος και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη σε λεκάνη που έχουμε λαδώσει

ελαφρά και την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος (ή στο φούρνο στους 50 βαθμούς) για περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Την ξαναζυμώνουμε και τη βάζουμε σε στρογγυλό ταψί προσέχοντας να γεμίσει μέχρι τη μέση για να έχει χώρο να φουσκώσει.

Ρίχνουμε και το φλουρί μας, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο αφού το σταυρώσουμε. Σκεπάζουμε το ταψί και το ξαναβάζουμε σε ζεστό μέρος

μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και την έξτρα ζάχαρη.

Μπορούμε με τα αμύγδαλα να γράψουμε και το νούμερο του νέου έτους. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.

Αφιέρωμα στις Βασιλόπιτες 2024 – Οι καλύτερες συνταγές μας…

Και φυσικά σας έχουμε και την Πολίτικη εκδοχή της Βασιλόπιτας σε τσουρέκι…

Υλικά : 1220γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο γάλακτος, 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη, 1 φλιτζάνι του τσαγιού

γάλα χλιαρό, 8 αυγά + 1 για επάλειψη, 3 κοφτές κουταλιές της σούπας μαγιά, 1 κοφτή κουταλιά της σούπας μαχλέπι,

4 κουταλιές της σούπας σουσάμι, 80 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα

Η εκτέλεση είναι ακριβώς ίδια με την προηγούμενη συνταγή. Η μόνη διαφορά είναι ότι είναι το μαχλέπι. Το βράζουμε μέσα σε ½ φλιτζάνι

του τσαγιού νερό, το σουρώνουμε και παίρνουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου

και το ρίχνουμε στη ζύμη αντί για ξύσμα. Πριν τη ρίξουμε στο φούρνο κάνουμε διάφορα σχέδια με ψαλίδι

ή/και πιρούνι, αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και σουσάμι.

Όποια συνταγή και αν επιλέξετε εμείς ευχόμαστε Καλή Χρονιά με υγεία και ευημερία.

Αφιέρωμα στις Βασιλόπιτες 2024 – Οι καλύτερες συνταγές μας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!