Παραδοσιακή Βασιλόπιτα ψωμί η συνταγή της Αναστασία μας

Παραδοσιακή Βασιλόπιτα ψωμί η συνταγή της Αναστασία μας

Παραδοσιακή Βασιλόπιτα ψωμί η συνταγή της Αναστασία μας.

Βασιλόπιτας συνέχεια σήμερα και εγώ μοιράζομαι μαζί σας το αγαπημένο μου ψωμί. Ζυμωμένο με ζάχαρη και κανέλα,

μοσχομυριστό μα και αφράτο. Μια συνταγή που πέρασε σε εμένα από τη μητέρα μου και εκείνη την είχε πάρει από τη γιαγιά μου

ενώ…. χάνεται στα βάθη των αιώνων. Αν σας αρέσει το ψωμάκι δοκιμάστε την!

Για ένα καρβελάκι “Παραδοσιακή Βασιλόπιτα ψωμί” τα υλικά : 500 γρ περίπου αλεύρι σταρένιο κοσκινισμένο

(είτε θα το ζητήσουμε από το φούρνο της γειτονιάς ειδάλλως θα πάρουμε από το σούπερ μάρκετ αυτό που γράφει πάνω “για ψωμί”),

1 φακελάκι ξηρή μαγιά, ½ κ. γ. αλάτι, 1 κ. σ. ελαιόλαδο μα και λίγο ακόμα για το ταψί, 1 κούπα (αυτή που μοιάζει με μεγάλο φλιτζάνι) ζάχαρη,

1 κ. γ. κανέλα σκόνη, περίπου 500 ml ελαφρώς ζεστό νερό, 1 κ. σ. σουσάμι και φυσικά το φλουρί μας

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά σε μια κούπα ζεστό νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει 1 κ. σ από τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 περίπου λεπτά.

Αυτό το κάνουμε για να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να είμαστε σίγουροι ότι το ψωμί μας θα φουσκώσει.

Είναι πολύ σημαντική η θερμοκρασία του νερού. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ κρύο, αλλά ούτε και καυτό γιατί θα σκοτωθούν οι μύκητες της μαγιάς.

Και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Το ψωμί δεν θα φουσκώσει.

Στο τέλος του δεκάλεπτου πρέπει να έχει αφρίσει η επιφάνεια και να έχει φουσκώσει η μεμβράνη, απόδειξη ότι έχει γίνει σωστά η ζύμωση και γι αυτό παράγει αέρα.

Αν δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι κάτι πήγε λάθος. Το πετάμε και ξανακάνουμε την παραπάνω διαδικασία από την αρχή.

Αν δούμε αφρό, αέρα και έχουμε μια ελαφρώς ξινή οσμή, προχωράμε παρακάτω (αυτό είναι ένα κόλπο που μπορούμε

να κάνουμε κάθε φορά που χρησιμοποιούμε μαγιά για κάτι γλυκό, λουκουμάδες, τσουρέκια κλπ).

Σε βαθιά λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό, ζυμώνοντας έντονα, μέχρι να φτιάξουμε ένα σκληρό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα για τουλάχιστον 10 λεπτά για να ενεργοποιήσουμε τη γλουτένη του αλευριού.

Ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη και την κανέλα και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το ζύμωμα.

Αν το κάνουμε στο χέρι, μπορούμε να βάλουμε και το φλουρί, έτσι ώστε να μην καταλάβουμε που θα πάει, ενώ αν το κάνουμε

στον γάντζο του μίξερ, σταματάμε και συνεχίζουμε το ζύμωμα για λίγο ακόμα με τα χέρια μας.

Σκεπάζουμε το ζυμάρι με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ηρεμήσει για 30 περίπου λεπτά.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί 30εκ.

Από το ζυμάρι μας κρατάμε λίγο και το υπόλοιπο το πάθουμε σε καρβελάκι.

Το βάζουμε στο ταψάκι και με το ζυμάρι που έχουμε κρατήσει κάνουμε ένα κορδόνι και γράφουμε τον αριθμό της νέας χρονιάς. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Τρυπάμε 4 – 5 φορές με μαχαίρι και βάζουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα.

Αν έχετε ηλεκτρική κουβέρτα στο κρεβάτι σας μπορείτε να το ζεστάνετε στο φούλ, και να βάλετε εκεί το ψωμί με 1 – 2 κουβέρτες από πάνω.

Ένα άλλο σίγουρο κόλπο είναι να ανάψετε το φούρνο στους 50 βαθμούς.

Ψήνουμε το ψωμάκι μας στους 170 βαθμούς για περίπου 45 – 50 λεπτά.

Το βγάζουμε και για να δούμε αν είναι ψημένο, το πιάνουμε με πετσέτα, το γυρνάμε ανάποδα και το χτυπάμε.

Αν ο ήχος είναι κούφιος, είναι έτοιμο.

Διαφορετικά το ξαναβάζουμε στο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα ακόμη λεπτά.

Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα και το τυλίγουμε σε καθαρή πετσέτα.

Δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί !

Παραδοσιακή Βασιλόπιτα ψωμί η συνταγή της Αναστασία μας.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!