Πόσα κομμάτια βγάζει η βασιλόπιτα ; Πως υπολογίζω μερίδες ;

Πόσα κομμάτια βγάζει η βασιλόπιτα ; Πως υπολογίζω μερίδες ;

Πόσα κομμάτια βγάζει η βασιλόπιτα ; Πως υπολογίζω μερίδες ;

Ένα κλασσικό ερώτημα που βασανίζει όποιον ετοιμάζει τραπέζι και ειδικά τώρα τις γιορτές που θέλουμε να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.

Μεγάλος μπελάς είναι και το ερώτημα, πόσα κομμάτια θα βγάλει η βασιλόπιτά μου ; Αλλά και πως θα υπολογίσω πόση τούρτα χρειάζομαι στα γενέθλια ;

Ας δούμε λοιπόν απαντήσεις, σε κάποια βασικά αλλά και συνηθισμένα γλυκά μα και φαγητά.

Ας ξεκινήσουμε από το κέικ, το οποίο συχνά αποτελεί και την βασιλόπιτα (παρόμοιο είναι και το τσουρέκι).

Ένα κιλό κέικ λοιπόν, μας δίνει περίπου 24 φέτες (αν είναι στρογγυλό).

1 κιλό τούρτα μας δίνει περίπου 12 μερίδες, ακόμα κι αν είναι παγωτό, ενώ 500 γραμμάρια παγωτού μας δίνουν 6 μερίδες όπως και 600 γραμμάρια ζελέ.

Πώς υπολογίζω μία μερίδα φαγητού;

Οι ποσότητες που αναφέρουμε παρακάτω δεν αποτελούν διατροφική σύσταση, αλλά βοηθητικές μονάδες μέτρησης.

Όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού των μερίδων μας, αν και δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί και η μαγειρική ζυγαριά,

η οποία θα μας δείξει με ακρίβεια ποια είναι η σωστή ποσότητα σε γραμμάρια, η αλήθεια είναι πως στην πλειονότητα

των περιπτώσεων, οι γενικές συστάσεις που εκφράζονται σε κουταλιές του γλυκού ή της σούπας, φλιτζάνια του τσαγιού κ.ο.κ.

κρίνονται περισσότερο από επαρκείς. Τι γίνεται όμως όταν αναφερόμαστε σε γεύματα που δε μπορούν να υπολογιστούν με τη χρήση των παραπάνω μέτρων;

Ένας γενικός κανόνας που θα ήταν καλό να θυμόμαστε είναι πως, σε φυσιολογικές συνθήκες, ο όγκος του στομαχιού μας

είναι ίσος με τη γροθιά μας, κάτι που ισχύει τόσο για τους ενήλικες, όσο και για εφήβους μα και παιδιά. Έχοντας αυτό υπόψη,

μπορούμε να υπολογίσουμε πόση θα πρέπει να είναι η συνολική ποσότητα ενός πλήρους γεύματος όταν αυτό καταλήξει στο στομάχι μας.

Πόσα κομμάτια βγάζει η βασιλόπιτα ; Πως υπολογίζω μερίδες ;

Πέραν της γενικής αυτής οδηγίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη φορά την ανοιχτή παλάμη μας για να δούμε

ποιο είναι το μέγεθος της μαγειρεμένης μερίδας κόκκινου αλλά και λευκού κρέατος, καθώς και του ψαριού που μας αναλογεί ανά γεύμα.

Κόκκινο κρέας είναι το βοδινό μα και το μοσχαρίσιο κρέας, το χοιρινό, το αρνί, το κατσίκι, καθώς και τα μπιφτέκια αυτών.

Μία μερίδα κόκκινου κρέατος αντιστοιχεί στο εσωτερικό της παλάμης μας ή σε 120 γραμμάρια καθαρού κρέατος

Ενώ λευκό κρέας λέμε το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα, καθώς και τα μπιφτέκια αυτών. Μία μερίδα λευκού κρέατος

είναι περίπου 160 γραμμάρια, ενώ θα μπορούσε να εκφραστεί σαν το εσωτερικό της παλάμης μαζί με τα μισά μας δάχτυλα.

Όταν μιλάμε για ψάρι, θα πρέπει να αποσαφηνίζουμε αν μιλάμε για ένα μεγάλο ψάρι ή περισσότερα μικρά.

Στην πρώτη περίπτωση υπολογίζουμε την καθαρή σάρκα του ψαριού που θα καταναλώσουμε να μην ξεπερνά

την παλάμη μας μαζί με ολόκληρο το μήκος των δαχτύλων μας, ενώ στην περίπτωση που αναφερόμαστε σε ψάρια μικρότερου μεγέθους,

τότε θα πρέπει να υπολογίσουμε την ποσότητα που θα ικανοποιούσε τον παραπάνω κανόνα. Σε γενικές γραμμές πάντως,

μία μερίδα ψαριού ισοδυναμεί με περίπου 180 γραμμάρια καθαρής σάρκας.

Τροφές όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά (σπαγγέτι, πέννες, βίδες, κριθαράκι κ.α.), τα δημητριακά (πλιγούρι), τα ψευδοδημητριακά

(κινόα, κεχρί, φαγόπυρο κ.α.), τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια, φάβα κ.α.) αλλά και τα λαδερά (φασολάκια, σπανακόρυζο, μπριάμ κ.α.)

τα υπολογίζουμε συνήθως μαγειρεμένα και με βάση το ένα φλιτζάνι του τσαγιού χωρητικότητας 120 ml. Όταν αυτά είναι

το κυρίως γεύμα, μία μερίδα αντιστοιχεί σε ένα βαθύ πιάτο μεσαίου μεγέθους μέχρι την πρώτη στεφάνη ή σε 2 φλιτζάνια του τσαγιού

χωρητικότητας 120 ml. Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτελεί ο τραχανάς, τον οποίο για πρακτικούς λόγους υπολογίζουμε

πάντα πριν το μαγείρεμα και η μερίδα του είναι 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας.

Όσον αφορά τις πατάτες, το μέγεθος μίας μερίδας είναι μία μέτρια πατάτα ασχέτως αν αυτή θα καταναλωθεί ψητή,

βραστή ή σε μορφή πουρέ. Η ακριβής ποσότητα πατάτας που συστήνεται συνήθως ως γεύμα έχει να κάνει με το αν η αυτή πρόκειται

να καταναλωθεί ως μέρος ενός άλλου γεύματος (π.χ. μπριάμ) ή σαν αυτούσιο γεύμα (π.χ. πατάτες γιαχνί) και μπορεί να κυμανθεί μεταξύ μίας και τριών μέτριων πατατών.

Μία σαλάτα μπορεί να έχει κατά βάση ωμά, βραστά ή ψητά λαχανικά. Εδώ οι συστάσεις είναι σαφώς πιο ελαστικές

και έχουν να κάνουν, όχι τόσο με την ποσότητα των ίδιων των λαχανικών, αλλά με όλα τα υπόλοιπα υλικά που θα προσθέσουμε σε αυτήν.

Σαν μία μερίδα σαλάτας πάντως, όταν είναι λαχανικά όπως είναι το μαρούλι, το σπανάκι και η ρόκα,

μπορούμε να θεωρήσουμε την ποσότητα που χωρά σε μία ατομική σαλατιέρα, ενώ όταν είναι βραστά ή ψητά λαχανικά,

ντομάτα, λάχανο κ.ο.κ., την αντίστοιχη μερίδα υπολογίζουμε με βάση το ένα βαθύ πιάτο μεσαίου μεγέθους μέχρι την πρώτη του στεφάνη.

Μία φέτα ψωμιού αντιστοιχεί σε 30 γραμμάρια ανεξαρτήτως είδους. Σε περίπτωση που επιθυμούμε να το αντικαταστήσουμε

με φρυγανιά ή με παξιμάδι, τότε θα πρέπει να υπολογίσουμε 2 φρυγανιές ή 30 γραμμάρια παξιμαδιού αντίστοιχα.

Μία μερίδα τυριού είναι 30 γραμμάρια. Αν είναι κομμάτι (π.χ. φέτα), υπολογίζουμε το μέγεθος

ενός σπιρτόκουτου, ενώ όταν αναφερόμαστε σε φέτες του τοστ, τότε η αντίστοιχη ποσότητα είναι η μία φέτα.

Τα κρεμώδη τυριά όπως είναι το cottage, το κατίκι κ.α. είναι πιο εύκολο να τα υπολογίσουμε με βάση την κουταλιά της σούπας,

με τη μερίδα τους να αντιστοιχεί σε μία γεμάτη κουταλιά.

Αν μαζί με το φαγητό μας θα καταναλώσουμε και ελιές, η ποσότητα της μιας μερίδας είναι 5 ελιές μετρίου μεγέθους.

Σε κάθε μερίδα φαγητού, καθώς και σε κάθε ατομική σαλάτα αντιστοιχεί μία κουταλιά της σούπας σε ελαιόλαδο ή άλλο λάδι της επιλογής μας.

Τέλος, υπάρχουν και τα λεγόμενα ελεύθερα τρόφιμα με λιγότερες από 20 kcal ανά ισοδύναμο, τα οποία μπορούμε να καταναλώνουμε

χωρίς να τα υπολογίζουμε. Τέτοιες τροφές είναι το λεμόνι, το ξύδι, η μουστάρδα, το σκόρδο, η κάπαρη, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.

Και φυσικά, σε περίπτωση λιγούρας, μπορούμε πάντα να καταναλώσουμε λαχανικά όπως είναι το αγγούρι, το καρότο και το ραπανάκι.

Πόσα κομμάτια βγάζει η βασιλόπιτα ; Πως υπολογίζω μερίδες ;

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!