Προτάσεις για το Πασχαλινό Τραπέζι με άρωμα Ελλάδας

Προτάσεις για το Πασχαλινό Τραπέζι με άρωμα Ελλάδας

Προτάσεις για το Πασχαλινό Τραπέζι με άρωμα Ελλάδας.

Ψάξαμε και σας προτείνουμε τις καλύτερες συνταγές από όλη την Ελλάδα.

Αγαπάμε την παράδοση και τη διαδίδουμε.

Μοιραζόμαστε με όλους εσάς υπέροχες, παραδοσιακές, ελληνικές συνταγές.

Πασχαλινή Αυγοσαλάτα

Υλικά Συνταγής :

  • 12 αυγά βρασμένα (πασχαλινά ή όχι)
  • 4 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε μικρά καρέ
  • 1 ματσάκι τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα ωμά τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
  • 1 κ.γλ. καστανή ζάχαρη
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. μαγιονέζα σπιτική ή εμπορίου
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. ξίδι

 

Εκτέλεση :

Για την εύκολη πασχαλινή αυγοσαλάτα με αυγά που περίσσεψαν από το τσούγκρισμα ή αν δεν έχουμε βράζουμε, καθαρίζουμε πρώτα τ’ αυγά και τα ψιλοκόβουμε.

Τα βάζουμε σε βαθιά σαλατιέρα.

Προσθέτουμε το σέλερι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα καρότα χοντροτριμμένα. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, αλατίζουμε και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε άνηθο, μαϊντανό και τη μαγιονέζα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να ενωθούν όλα τα υλικά.

Σερβίρουμε την αυγοσαλάτα με ψητό αρνί και πράσινη σαλάτα.

Προτάσεις για το Πασχαλινό Τραπέζι με άρωμα Ελλάδας.

Φρυγαδέλια Λευκάδας στα κάρβουνα

Υλικά Συνταγής :

  • 2 αρνίσια συκώτια καθαρισμένα
  • την μπόλια από ένα μεγάλο αρνί
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κανέλα
  • ξύλα για σουβλάκια
  • ξίδι
  • λεμόνι για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση :

Για να φτιάξουμε τα φρυγαδέλια Λευκάδας στα κάρβουνα, πλένουμε πρώτα το συκώτι, το στραγγίζουμε και το κόβουμε κομμάτια σαν μεγάλες μπουκιές.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και κανέλα.

Ανακατεύουμε καλά.

Βουτάμε την μπόλια σε νερό με ξίδι και αλάτι.

Αφήνουμε να ανοίξει και τη στραγγίζουμε καλά.

Κόβουμε μικρά κομμάτια μπόλιας και τυλίγουμε ένα ένα κομματάκι συκώτι.

Τα περνάμε σε ξύλο σαν σουβλάκι.

Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά.

Τα ψήνουμε σε σχάρα στα κάρβουνα για λίγα λεπτά μέχρι η επιφάνεια να κάνει χοντρές φουσκάλες και να ροδίσει καλά.

Τα σερβίρουμε ζεστά με πράσινη σαλάτα και τζατζίκι.

Μπορούμε να κάνουμε πολλές μικρο-παραλλαγές στα φρυγαδέλια.

Αντί για κανέλα, να βάλουμε δηλαδή ρίγανη, θυμάρι, μάραθο ή φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.

Γεμιστό αρνίσιο μπούτι με ξινομυζήθρα Πάρου

Υλικά Συνταγής :

  • 1(1½ κιλό) αρνίσιο μπούτι
  • (ξεκοκαλισμένο έτοιμο για ρολό)
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γρ. ξινομυζήθρα Πάρου
  • 1 μάτσο σέσκουλα
  • 1 μάτσο λάπαθα
  • 5 – 6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (μικρά)
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • λίγες κληματόβεργες

Εκτέλεση :

Για να φτιάξουμε αρνί ρολό γεμιστό, ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ξεκοκαλίσει το αρνίσιο μπούτι για να μπορέσουμε να τυλίξουμε το ρολό.

Το βάζουμε σε λεκάνη και ρίχνουμε το κρασί.

Το τρίβουμε καλά με το κρασί (σαν να κάνουμε μασάζ).

Το αφήνουμε ώσπου να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Εάν το αφήσουμε μια νύχτα στο ψυγείο θα γίνει τέλειο!

Για τη γέμιση με τυρί, χόρτα και μυρωδικά :

Ψιλοκόβουμε σε λεκάνη τα λάπαθα, τα σέσκουλα, τον άνηθο, το μάραθο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Τα αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε το αυγό, την ξινομυζήθρα και τα ζυμώνουμε να γίνουν σαν πάστα.

Στρώνουμε τις κληματόβεργες σε ταψί.

Βγάζουμε το μπούτι από το κρασί.

Το αλατοπιπερώνουμε καλά.

Απλώνουμε με το χέρι σε όλη την επιφάνειά του τη γέμιση-πάστα.

Το τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό.

Το ραντίζουμε εξωτερικά με λίγο ελαιόλαδο και το αλείφουμε με τα χέρια.

Το αλατοπιπερώνουμε.

Βουτάμε για λίγο την μπόλια σε χλιαρό νερό.

Τυλίγουμε το ρολό καλά με την μπόλια και το δένουμε για να κρατήσει το σχήμα του.

Αυτό θα βοηθήσει το ρολό να παραμείνει ζουμερό σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος.

Το ακουμπάμε επάνω στις κληματόβεργες.

Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για περίπου 2 ώρες και 15΄, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα.

Όταν ψηθεί η μπόλια, θα έχει σχεδόν λιώσει. Αφαιρούμε τον σπάγκο και κόβουμε το κρέας σε φέτες.

Πασχαλινά αυγά γεμιστά με τραγανό μπέικον

Υλικά :

  • 10 πασχαλινά ή βρασμένα αυγά (καθαρισμένα)
  • 1/4 φλ. μαγιονέζα
  • 2 κ.σ λευκό ξίδι
  • 1/2 κ.γλ ζάχαρη
  • 5 λωρίδες μπέικον
  • 1/2 φλ. κατεψυγμένο σπανάκι (ψιλοκομμένο)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση:

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από τα βαμμένα αβγά που τσουγκρίσαμε ή να βράσουμε αυγά μόνο για τη συνταγή.

Στρώνουμε πρώτα σε ένα ταψί λαδόκολλα.

Απλώνουμε το μπέικον και το ψήνουμε στους 200 °C μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανό.

Το αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει και να κρυώσει.

Κόβουμε τα αυγά στη μέση.

Αφαιρούμε τους κρόκους και τους βάζουμε σε ένα μπολ.

Με ένα πιρούνι λιώνουμε τους κρόκους.

Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, το ξίδι, τη ζάχαρη το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο και τραγανό μπέικον και το σπανάκι.

Ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε τα ασπράδια με τη γέμιση κρόκου.

Τοποθετούμε σε πιατέλα και φυλάσσουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Μαστέλο Σίφνου

Υλικά Συνταγής :

  • 3 κιλά αρνί κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • κόκκινο κρασί (1 μπουκάλι για το πλύσιμο και επιπλέον 1 ποτήρι για τη συνταγή)
  • άνηθο μπόλικο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κλιματόβεργες

 

Εκτέλεση :

Το μαστέλο Σίφνου, είναι το πασχαλιάτικο κύριο πιάτο του σιφνέικου τραπεζιού.

Ετοιμάζεται το Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα και διατηρείται στο μαστέλο ωσότου φαγωθεί όλο (παλιότερα έως της Αναλήψεως).

Στο εσωτερικό κάτω μέρος του μαστέλου (το πήλινο σκεύος σε σχήμα γλάστρας) τοποθετούμε 4-5 κλιματόβεργες καθαρισμένες, σταυρωτά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια «σχάρα».

Πλένουμε κάθε κομμάτι κρέατος πρώτα με νερό και μετά με το κόκκινο κρασί, το αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε πάνω στις κλιματόβεργες.

Σε κάθε στρώση κρέατος που τοποθετούμε, απλώνουμε ψιλοκομμένο άνηθο.

Τέλος, ρίχνουμε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, κλείνουμε το σκεύος με βρεγμένη λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο κάνοντας λίγες μικρές τρύπες (ώστε να πάρει το κρέας το άρωμα του φούρνου)

και το πάμε στο φούρνο του χωριού όπου θα ψηθεί αρχικά σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια σε σιγανή, με κλαδιά έως τα ξημερώματα της επομένης (Κυριακή του Πάσχα).

Προτάσεις για το Πασχαλινό Τραπέζι με άρωμα Ελλάδας.

Πασχαλινή Κρεατότουρτα Χανίων

Υλικά Συνταγής :

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1 κρόκος αυγού
  • 2 κουταλιές σουσάμι
  • 1½ κιλό αρνί ή κατσίκι
  • κατά προτίμηση από νεαρό ζώο (χεράκι η μπούτι)
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 600 γραμ. ανθότυρο Κρήτης
  • 400 γραμ. ξινομυζήθρα Κρήτης
  • 200 γραμ. στάκα Κρήτης
  • 200 γραμ. μαλάκα Κρήτης
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 2-3 πρέζες κανέλα
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Εκτέλεση :

Για την χανιώτικη πασχαλινή κρεατότουρτα, ξεπλένουμε πρώτα το κρέας, το βάζουμε σε κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με νερό.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να πάρει βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ξαφρίζουμε την επιφάνεια, όποτε είναι αναγκαίο.

Αφήνουμε να μαλακώσει καλά το κρέας και αφού κρυώσει λίγο, το ξεψαχνίζουμε και το ψιλοκόβουμε.

Το αλατοπιπερώνουμε.

Κρατάμε 1/2 φλ. ζωμό κρέατος για τη γέμιση.

Τον υπόλοιπο, τον χρησιμοποιούμε για πιλάφι ή σούπα.

Σε μπολ βάζουμε όλα τα τυριά, την κανέλα με μέτρο και το δυόσμο, και τα ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος.

Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας.

Κάνουμε μια στρώση με τα μισά τυριά, απλώνουμε σε μια στρώση όλο το κρέας και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα τυριά. Ραντίζουμε με το ζωμό κρέατος.

Βρέχουμε τις άκρες της κάτω σφολιάτας και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.

Τσιμπάμε τις ενώσεις να κολλήσουν τα δυο φύλλα.

Τρυπάμε την επιφάνεια της τούρτας και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς C, για περίπου 50 λεπτά.

Στα μισά του ψησίματος αλείφουμε την επιφάνεια με κρόκο διαλυμένο με λίγο νερό.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει η κρεατότουρτα.

Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την κόβουμε σε κομμάτια.

Extra Tips : Είναι απαραίτητο να τρυπήσουμε την επιφάνεια την πίτας, ώστε να αναπνέει και να γίνει κριτσανιστή.

Μαγειρίτσα Κερκυραϊκή (Τσιλιχούρδα)

Υλικά Συνταγής :

  • 2 συκωταριές αρνίσιες και εντεράκια
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • χυμός από 1-2 λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση :

Για την κερκυραϊκή μαγειρίτσα τσιλιχούρδα, πρώτα πρέπει να πλύνουμε με άφθονο νερό τις συκωταριές και τα εντεράκια.

Τα κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές.

Σε βαθύ τηγάνι τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο για 10΄και ρίχνουμε όλα τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπάσει το φαγητό.

Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσει η σάλτσα.

Πριν από το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Σερβίρουμε αμέσως.

Μελιτίνια Σαντορίνης

Υλικά Συνταγής :

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη περαστή
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
  • 4 αυγά
  • 4 κρόκους αυγών
  • 4 βανίλιες
  • 400 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 βανίλια
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. ρακί
  • 1/4 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ βούτυρο μαλακό
  • 1 φλ. νερό
  • λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

 

Εκτέλεση :

Για τα παραδοσιακά μελιτίνια Σαντορίνης, βάζουμε όλα τα υλικά στο ζυμωτήριο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη για το φύλλο σφιχτή και σταθερή.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη το λιγότερο για 30′.

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση για τα Μελιτίνια.

Το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να το αλέσουμε στον μύλο λαχανικών για να γίνει η γέμιση μία αφράτη κρέμα.

Περνάμε τη μυζήθρα από τον μύλο να λιώσει καλά.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι ώστε να λιώσει καλά η ζάχαρη μέσα στο τυρί και να γίνει μια αφράτη κι αραιή κρέμα τυριού.

Στην συνέχεια, προσθέτουμε το μαστίχι, τις βανίλιες,και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και τους κρόκους.

Ανακατεύοντας πάντα, έχουμε τώρα μια βελούδινη και αρκετά αραιή κρέμα.

Ρίχνουμε το αλεύρι για να σταθεροποιηθεί η γέμιση για τα Μελιτίνια και ανακατεύουμε καλά.

Η γέμιση πρέπει να στέκεται στο κουτάλι. Αφήνουμε τη γέμιση για λίγο να σταθεί .

Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο με το ξυλίκι ή με τη μηχανή ζυμαρικών.

Κόβουμε με τσέρκι στρογγυλά κομμάτια μεγάλα ή μικρά, ανάλογα τι μας αρέσει.

Γύρω στα 10 εκατοστά διάμετρος είναι το κλασικό μέγεθος.

Βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και ξεκινάμε το τσίμπημα.

Με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας ξεκινάμε το τσίμπημα γύρω γύρω, ανασηκώνοντας το πλαϊνό φύλλο και φυλακίζοντας την γέμιση.

Τα τσιμπήματα για τα Μελετίνια Σαντορίνης πρέπει να είναι από 40 και πάνω.

Τα αραδιάζουμε όλα σε μία λαμαρίνα και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για περίπου 25′ μέχρι να φουσκώσει η γέμιση και να ροδίσουν τα Μελιτίνια.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

 

Μπορείτε με κάποιες από τις παραπάνω συνταγές να φτιάξετε ένα πλήρες μενού, τόσο για το Αναστάσιμο δείπνο, όσο και για την Κυριακή του Πάσχα ή για όποια άλλη μέρα επιθυμείτε.

Ακόμη σας θυμίζουμε ότι μπορείτε να φτιάξετε εύκολα τσουρέκια εύκολα και αφράτα, χωρίς ζύμωμα ή να δοκιμάσετε την εξαιρετική μαγειρίτσα με κοτόπουλο και φυσικά να βάψετε τα αβγά σας με πρωτότυπους τρόπους.

Στην ενότητα Συνταγές του artemidaspatanews.gr θα βρείτε ακόμα διάφορες ιδέες για το Πασχαλινό – και όχι μόνο – τραπέζι.

Προτάσεις για το Πασχαλινό Τραπέζι με άρωμα Ελλάδας.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!