Μοσχάρι και κυνήγι – Αφιέρωμα στα φαγητά των γιορτών 2023

Μοσχάρι και κυνήγι – Αφιέρωμα στα φαγητά των γιορτών 2023

Μοσχάρι και κυνήγι – Αφιέρωμα στα φαγητά των γιορτών 2023 – 2024.

Η σημερινή ημέρα έχει συνταγές με μοσχάρι και κυνήγι. Δύο διαφορετικά κρέατα που ταιριάζουν απόλυτα στα γιορτινά τραπέζια

και που ενώ φαινομενικά είναι αταίριαστα, στην ουσία το μοσχάρι μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει το κυνήγι.

Ξεκινάμε με ένα ωραιότατο ζαρκάδι Χριστουγέννων (κλικ στον σύνδεσμο), ενώ συνεχίζουμε με ένα στιφάδο με αγριογούρουνο (κλικ για τη συνταγή).

Σειρά έχει ένα ακόμα στιφάδο, αυτή τη φορά με λαγό ή κουνέλι (κλικ στον σύνδεσμο), ενώ περνάμε σε ένα ακόμα στιφάδο αυτή τη φορά με μοσχάρι.

Ένα φαγητό που γνώρισα σαν Χριστουγεννιάτικο όταν είχα περάσει τις ημέρες των εορτών στην Τεγέα της Αρκαδίας και θα το δούμε ευθύς αμέσως…

Υλικά : 1 κιλό μοσχαράκι γάλακτος σε μερίδες, 1 ½ κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα, ¼ της κούπας ελαιόλαδο,

¾ της κούπας κόκκινο κρασί, 3 κ. σ. κόκκινο ξύδι, 1 σφηνάκι μπράντι, 1 μεγάλη ντομάτα, χοντροκομμένη, 1 κ. γ. ντοματοπελτέ, 1 φύλλο δάφνης,

5 – 6 κόκκους μπαχάρι, 2 – 3 γαρύφαλλα, μία πρέζα μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα καιβάζουμε το κρέας σε δόσεις, ενώ το τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσουν όλες οι πλευρές του κρέατος.

Δεν βάζουμε το κρέας όλο μαζί αλλά σε δόσεις, έτσι ώστε η θερμοκρασία να διατηρείται υψηλή και το κρέας να θωρακιστεί

μα και να κρατήσει τα ζουμιά του. Όταν ολοκληρώσουμε το αφαιρούμε το με μία τρυπητή κουτάλα, το βάζουμε σε μία πιατέλα,

το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Χαράζουμε τα κρεμμυδάκια σταυρωτά ενώ τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν

περίπου 10 λεπτά, στο ίδιο λάδι που τσιγαρίσαμε και το κρέας. Προσθέτουμε το μπράντι, το κρασί αλλά και το ξύδι,

σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 3 λεπτά. Ρίχνουμε το κρέας με τα ζουμιά του στην κατσαρόλα, προσθέτουμε

την χοντροκομμένη ντομάτα, τον ντοματοπελτέ, το φύλλο δάφνης, το μπαχάρια, τα γαρύφαλλα και το μοσχοκάρυδο.

Περιμένουμε να αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε το μοσχάρι στιφάδο για 1,5 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει

το κρέας και να έχει δέσει η σάλτσα. Όσο το στιφάδο βράζει, προσθέτουμε λίγο λίγο βραστό νερό όταν χρειάζεται προσέχοντας να μην στεγνώσει.

Λίγο πριν το τέλος αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε το στιφάδο με ρύζι πιλάφι ή με μακαρονάδα ή με πατάτες τηγανητές.

Μια πολύ νόστιμη πρόταση είναι το μοσχαράκι με τα κυδώνια που είχαμε δει εδώ (κλικ για τη συνταγή) αλλά και το αγαπημένο

όλων και κλασσικό κοκκινιστό (κλικ στον σύνδεσμο για τη συνταγή).

Καλές γιορτές με υγεία.

Μοσχάρι και κυνήγι – Αφιέρωμα στα φαγητά των γιορτών 2023 – 2024.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!