Μοσχαράκι κοκκινιστό η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα

Μοσχαράκι κοκκινιστό η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα

Μοσχαράκι κοκκινιστό η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

Το σημερινό μας φαγητό είναι ένα από αυτά που αποκαλούμε “μαμαδίστικα”. Ίσως το πιο κλασικό θα έλεγα.

Ενώ είναι από εκείνα τα φαγητά που τρώς ευχάριστα όλο το χρόνο. Χειμώνα – καλοκαίρι.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι σηκώνει πολλές γαρνιτούρες ενώ μπορούμε να το φάμε δύο συνεχόμενες ημέρες απλά αλλάζοντας το συνοδευτικό του.

Νομίζω ότι η πιο αγαπημένη του παρέα είναι οι τηγανητές πατάτες.

Προτείνω όμως να το δοκιμάσετε και με χοντρά μακαρόνια με καμένο βούτυρο αλλά και μπόλικη μυζήθρα από πάνω.

Φυσικά υπάρχουν και οι εναλλακτικές προτάσεις για ρύζι πιλάφι ή πουρέ πατάτας.

Δοκιμάστε να βάλετε λίγο γιαούρτι στο πιάτο σας μαζί με το ρύζι για έξτρα γεύση ή να φτιάξετε κάποιον άλλο πουρέ λαχανικών αντί για πατάτας.

Αγοράστε το κρέας από τον χασάπη που εμπιστεύεστε και πείτε του ότι το θέλετε για κοκκινιστό και να σας το κόψει σε ομοιόμορφες μερίδες.

Τα δικά μου μυστικά για να γίνει πιο μαλακό μα και να βράσει σε λιγότερο χρόνο είναι η ζάχαρη

που ρίχνω στην αρχή του μαγειρέματος αλλά και η ώρα της ημέρας που το φτιάχνω.

Μπορεί να σας φανεί περίεργο το τελευταίο, όμως παίζει ρόλο.

Όπως έλεγαν οι παλιοί κτηνοτρόφοι και μέσω της μητέρας μου το έχω μάθει και εγώ “το βράδυ τα ζώα κοιμούνται και το κρέας χαλαρώνει”.

Έτσι το κρέας που μαγειρεύουμε τις απογευματινές αλλά και βραδινές ώρες της ημέρας γίνεται πολύ πιο νόστιμο από ότι το πρωί.

Η προσθήκη του καρότου είναι αυτή που θα δώσει ξεχωριστή γεύση μα και γλύκα στο μοσχαράκι μας.

Πάμε να το φτιάξουμε…

Υλικά : 1 κιλό μοσχαράκι ελιά ή χτένι κομμένο σε ομοιόμορφες μερίδες, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο,

1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα λιωμένα στο μούλτι αλλά και 1 – 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι νερό, 1 -2 καρότα κομμένα

σε κύβους όσο ένα μεγάλο ζάρι, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 3 – 4 κόκκους μπαχάρι, 1 – 2 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια),

1 ξυλάκι κανέλας, 1 φύλλο δάφνης, αλάτι μα και πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε το κρέας σε κατσαρόλα μαζί με άφθονο κρύο νερό που θα το σκεπάζει καλά στο οποίο έχετε προσθέσει τη ζάχαρη,

για 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει, ενώ το ξαφρίζετε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Βγάζετε το κρέας με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο και κρατάτε το ζωμό σε μπολ. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και μόλις κάψει

σοτάρετε το κρεμμύδι για 3 – 4 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτετε τα καρότα αλλά και το κρέας και σοτάρετε για λίγο.

Προσθέτετε τη δάφνη, το μπαχάρι, τα γαρύφαλλα, την ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζωμό, αλάτι, πιπέρι μα και λίγο από το ζωμό του κρέατος.

Ανακατεύετε και βράζετε μέχρι να μαγειρευτεί καλά το κρέας και να μείνει με μια ωραία σάλτσα.

Σερβίρετε με τη γαρνιτούρα της αρεσκείας σας. Μπορείτε να επιλέξετε κάποια από αυτές που ανέφερα παραπάνω ή να φτιάξετε κάποια άλλη που σας αρέσει.

Αν σας περισσέψει ζωμός μην τον πετάξετε. Σουρώστε τον και αφού κρυώσει εντελώς γεμίστε με αυτόν παγοσακούλες

και βάλτε στην κατάψυξη. Θα έχετε έτσι υπέροχους κύβους κρέατος που θα δώσουν γεύση σε πολλά φαγητά,

όπως για παράδειγμα σε μια απλή σάλτσα για μακαρόνια.

Μοσχαράκι κοκκινιστό η συνταγή της Αναστασίας μας για σήμερα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!