Μεσημεριανό τραπέζι Πρωτοχρονιάς 2024 – Το μενού

Μεσημεριανό τραπέζι Πρωτοχρονιάς 2024 – Το μενού

Μεσημεριανό τραπέζι Πρωτοχρονιάς 2024 – Το μενού από την Αναστασία μας.

Έφτασε η τελευταία ημέρα του 2023 και σήμερα το βράδυ θα αλλάξουμε με το καλό την χρονιά και θα περάσουμε στο 2024,

ενώ εκτός από το βραδινό ρεβεγιόν σήμερα, πολύ σημαντικό είναι το αυριανό μεσημεριανό, πρώτο τραπέζι του έτους.

Ξεκινάμε κλασσικά με το καλωσόρισμα που σήμερα λέμε να είναι λικέρ ρόδι με μαστίχα ενώ επίσης μπορούμε να πιούμε ρακόμελο

αν και επειδή θα ειναι νωρίς μπορούμε να πιούμε αρχικά μια ζεστή σοκολάτα (κλικ στους συνδέσμους για συνταγές).

Το ορεκτικό μας είναι σούπα γλυκοπατάτας (κλικ στον σύνδεσμο) ενώ για πρώτο πιάτο διαλέξαμε μια πίτα με παντζάρια και φέτα (κλικ για τη συνταγή).

Για σαλάτα λέμε να κάνουμε την γιορτινή μας πατατοσαλάτα σε σχήμα Άγιου Βασίλη (κλικ στον σύνδεσμο) ενώ το κυρίως πιάτο μας

λέμε να είναι χοιρινό με λάχανο (κλικ για τη συνταγή) ενώ αν θέλουμε να φάμε κι άλλη γλυκοπατάτα, φτιάχνουμε

χοιρινό ψαρονέφρι με γλυκοπατάτες και σος, με την συνταγή αυτή :

Υλικά : 500 g. Ψαρονέφρι, 1 κ. σ. ελαιόλαδο, 400 g. κόκκινες γλυκοπατάτες καθαρισμένες αλλά και κομμένες σε φέτες,

2 κ. σ. βούτυρο, αλάτι, 3 κ. σ. μηλόξιδο, 1 ½ κ. σ. σόγια σος αλλά και 100 g. μέλι

Για το μείγμα μπαχαρικών : ½ κ. γλ. αποξηραμένο σκόρδο, ½ κ. γλ. γλυκιά πάπρικα, ½ κ. γλ. αλάτι μα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό σε μέτρια φωτιά. Αλατίζουμε καλά. Ρίχνουμε τις κομμένες γλυκοπατάτες στο νερό που βράζει και αφήνουμε

μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 20 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα αποσύρουμε τις γλυκοπατάτες από το νερό και τις μεταφέρουμε σε βαθύ πιάτο.

Με πιρούνι τις πιέζουμε ελαφρώς και σταδιακά ώστε να αρχίσουν να λιώνουν και να γίνουν πουρές. Προσθέτουμε το βούτυρο που θα δώσει

βελούδινη αίσθηση στον πουρέ μας ανακατεύοντας με το πιρούνι. Αλατίζουμε κατά βούληση.

Βγάζουμε το ψαρονέφρι από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ετοιμάζουμε με τη σάλτσα του αναμειγνύοντας μηλόξιδο, σόγια σος και μέλι.

Αναμειγνύουμε αποξηραμένο σκόρδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι μα και γλυκιά πάπρικα.

Το κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 4 εκατοστών. Αφαιρούμε τυχόν λίπη από τις φέτες για να έχουμε όσο το δυνατό

πιο ατόφιο κρέας. Με το χέρι πιέζουμε και πλαταίνουμε τις φέτες.

Σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο. Μέχρι να ζεσταθεί το λάδι, περνάμε μια μια τις φέτες ψαρονέφρι

από το μείγμα μπαχαρικών. Βάζουμε μια μια τις φέτες στο τηγάνι. Αφήνουμε να σοταριστούν για περίπου 4 λεπτά και τις γυρνάμε από την άλλη πλευρά.

Όταν μαγειρευτούν και από τις δυο πλευρές, ρίχνουμε τη σάλτσα. Θα δούμε ότι φουσκώνει γρήγορα στη φωτιά.

Μετά από 3-4 λεπτά η σάλτσα θα έχει σχεδόν εξατμιστεί και θα έχουμε ένα υπέροχο γλάσο που θα αναδείξει τη γεύση του κρέατος.

Σερβίρουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας σε πιάτο. Στο πλάι προσθέτουμε τις φέτες ψαρονέφρι. Γαρνίρουμε με τη σάλτσα.

Για επιδόρπιο διαλέξαμε μπακλαβαδάκια με σοκολάτα (κλικ στον σύνδεσμο) ενώ φυσικά δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι

η πατροπαράδοτη Βασιλόπιτα (κλικ εδώ για να επιλέξετε όποια συνταγή σας αρέσει περισσότερο).

Μεσημεριανό τραπέζι Πρωτοχρονιάς 2024 – Το μενού από την Αναστασία μας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!