Η συνταγή μας για Λαζαράκια ή Λαζάρηδες ή Λαζαρούδια

Η συνταγή μας για Λαζαράκια ή Λαζάρηδες ή Λαζαρούδια

Η συνταγή μας για Λαζαράκια ή Λαζάρηδες ή Λαζαρούδια.

Λίγες μέρες μας έμειναν για την αρχή της εβδομάδας των Παθών η οποία κορυφώνεται με το Θείο Δράμα και φυσικά

με την Ανάσταση του Κυρίου μας. Πριν όμως από Αυτήν θα γιορτάσουμε την Ανάσταση του Λαζάρου –

του φίλου του Χριστού – προς τιμήν του οποίου σε κάθε γωνιά της Ελλάδας φτιάχνουμε τα Λαζαράκια. Πάμε να δούμε αναλυτικά

τι συμβολίζει και φυσικά στο τέλος τη συνταγή για να τα φτιάξουμε μαζί με τα παιδιά μας.

Ανήμερα το πρωί του Σαββάτου ζυμώνουμε κάποια ειδικά κουλουράκια, τα οποία τα ονομάζουμε «Λαζαράκια» ή «Λαζάρηδες»

ή αλλιώς «Λαζαρούδια» ενώ τους δίνουμε το σχήμα ενός ανθρώπου με σταυρωμένα τα χέρια, όπως ακριβώς και ο Λάζαρος στις εικόνες.

Ανάλογα με το πόσα παιδιά έχει η οικογένεια πλάθουν τόσα κουλουράκια ενώ στην θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα.

Πολλές νοικοκυρές τα γεμίζουν με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι αλλά και πολλά μυρωδικά.

Ας δούμε τη συνταγή, ενώ η παρακάτω δοσολογία θα σας βγάλει 10 λαζαράκια περίπου.

Υλικά : 440 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φακελάκι ξερή μαγιά, 225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (ή στέβια ή και σιρόπι αγαύης

για πιο υγιεινά), 110 γρ. ελαιόλαδο, 120 γρ. νερό μα και 1 ξύλο κανέλας, ½ κ. γλ. αλάτι, 3 κ. σ. σταφίδες ξανθές,

3 κ. σ. καρύδι τριμμένο, ½ σφηνάκι κονιάκ αλλά και 2 κ. σ. κανέλα ή σμυρνιό

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό με το ξυλάκι κανέλας και το αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι. Μέσα στο κανελόζουμο διαλύουμε τη μαγιά.

Έπειτα ρίχνουμε σε ένα μπολ κοσκινισμένα το αλεύρι μα και το αλάτι ενώ σχηματίζουμε μία λακουβίτσα.

Εκεί τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.

Αφήνουμε σκεπασμένο το μπολ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου δύο ώρες.

Μετά πλάθουμε ανθρωπάκια (το σκεπτικό είναι να έχουν χεράκια σταυρωμένα αλλά και μάτια από γαρίφαλο).

Τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί  στο ταψί με μία σχετική απόσταση μεταξύ τους.

Βάζουμε τα γαρύφαλλα (στα μάτια). Τα αφήνουμε να «ξεκουραστούν» για περίπου μία ώρα, ενώ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς.

Τα βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά στις αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για να σφίξουν.

Και έτοιμα !!! Καλή διασκέδαση !

Η συνταγή μας για Λαζαράκια ή Λαζάρηδες ή Λαζαρούδια.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!