Εσπεριδοειδή : Τα πιο γνωστά είδη και οι χρήσεις τους

Εσπεριδοειδή : Τα πιο γνωστά είδη και οι χρήσεις τους

Εσπεριδοειδή : Τα πιο γνωστά είδη και οι χρήσεις τους.

Βλέποντας τη λίστα με τα φρέσκα υλικά του Ιανουαρίου παρατηρήσαμε ότι αυτή την εποχή τα εσπεριδοειδή είναι στην καλύτερη εποχή τους.

Σαν παιδί είχα την τύχη, και την ευλογία θα έλεγα, να μεγαλώσω σε έναν τόπο την όμορφη Ερμιονίδα μας όπου τα δέντρα αυτά ευδοκιμούν.

Μανταρίνια (κοινά και κλημεντίνες), πορτοκάλια, λεμόνια μα και φράπες, περγαμόντα και νεράντζια έρχονταν φρεσκοκομμένα σε τσάντες

στο σπίτι μου από θείους που είχαν στα περιβόλια τους και περίμεναν να καταναλωθούν είτε σαν φρούτα και σε φρεσκοστυμένους χυμούς

είτε σαν γλυκά του κουταλιού και λικέρ. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που άνοιγε η μάνα μου το βάζο για να σερβίρει γλυκό σε κάποιο “μουσαφίρη”

(επισκέπτη) και το έβρισκε άδειο, ή στην καλύτερη περίπτωση με ελάχιστο σιρόπι μέσα. Και.. μαντέψτε ποιος ή καλύτερα ποια ήταν αυτή που το είχε αδειάσει…

Και επειδή οι γνώσεις είναι για να μοιράζονται, σκέφτηκα να τα συγκεντρώσω σε ένα άρθρο για να τα γνωρίσετε και εσείς.

Τί λέτε; Πάμε να τα δούμε;

Πορτοκάλια. Νομίζω ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Μας δίνουν όλο το χρόνο τον υπέροχο χυμό τους ο οποίος πίνετε είτε σκέτος,

είτε μαζί με άλλα φρούτα, όπως μανταρίνια, μήλα, ρόδια αλλά και καρότα. Πολύ αγαπημένο γλυκό είναι η πορτοκαλόπιτα

που έχουμε δει και στην κλασική αλλά και στην νηστίσιμη εκδοχή της αλλά και τα μεθυσμένα πορτοκάλια με ούζο. Επίσης μας δίνει υπέροχη μαρμελάδα.

Ο χυμός και το ξύσμα τους μπαίνουν στα αγαπημένα μας κέικ, σε κουλουράκια αλλά και σε πάρα πολλές άλλες συνταγές ζαχαροπλαστικής.

Τα άνθη της πορτοκαλιάς μας δίνουν το ανθόνερο, βασικό συστατικό για τους κουραμπιέδες και όχι μόνο.

Λεμόνια. Ο χυμός τους χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Βασικό υλικό στις σούπες μας αφού με αυτά φτιάχνουμε

το αγαπημένο μας αυγολέμονο. Με λίγο λάδι δίνει υπέροχη γεύση σε σαλάτες, ωμές και μαγειρεμένες, χόρτα και λαχανικά.

Ενώ και όλα μας τα ψητά, κρεατικά, πουλερικά, ψάρια και λαχανικά αναζητούν το χυμό του λεμονιού για να γίνουν πιο νόστιμα.

Απαραίτητο συστατικό για τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού μιας και λειτουργεί σαν συντηρητικό.

Μας δίνουν όμως και υπέροχες λεμονάδες αλλά και λικέρ, το αγαπημένο λιμοντσέλο. Λίγο ξύσμα είναι αρκετό για να δώσει υπέροχο άρωμα σε κέικ και κουλουράκια.

Μανταρίνια. Εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε με μια απαραίτητη διευκρίνιση. Οι πιο γνωστές ποικιλίες τους είναι τα κοινά και οι κλημεντίνες.

Τα κοινά έχουν πιο κίτρινη φλούδα, η γεύση τους είναι πιο όξινη και το άρωμα τους είναι χαρακτηριστικό. Οι κλημεντίνες έχουν

πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα, είναι πιο γλυκιά και δεν έχουν τόσο έντονο άρωμα, όπως τα κοινά. Και οι δύο ποικιλίες χρησιμοποιούνται

για τα αγαπημένα μας μανταρινάτα αλλά δίνουν ενδιαφέρουσα γεύση στους χυμούς μας, ειδικά μαζί με πορτοκάλι ή/και ρόδι.

Η δική μου αγαπημένη χρήση της φλούδας τους είναι στο τσάι. Δίνει υπέροχο άρωμα.

Νεράντζια. Μπορεί να είναι αρκετά πικρό, ωστόσο η φλούδα τους μας δίνει υπέροχο γλυκό του κουταλιού.

Κίτρα. Και αυτού του εσπεριδοειδούς οι φλούδες μας δίνουν εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.

Περγαμόντο. Το δικό μου αγαπημένο εσπεριδοειδές. Η μυρωδιά του είναι αρκετή για να μου φτιάξει τη διάθεση.

Με αυτό φτιάχνω το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού. Με το ξύσμα του φτιάχνω φανταστικό λικέρ.

Αποξηραίνοντας το ξύσμα νοστιμίζω το τσάι μου. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι το περγαμόντο είναι το κύριο αρωματικό για το αγγλικό τσάι earl grey.

Τις άκρες του τις φυλάω στην κατάψυξη και τις ρίχνω στο σιρόπι που φτιάχνω για τον σιμιγδαλένιο χαλβά. Δίνουν υπέροχο άρωμα.

Γκρέιπφρουτ. Λίγο πιο ξινό από άλλα εσπεριδοειδή, μπαίνει σε μικρές ποσότητες στους χυμούς και δίνει υπέροχο άρωμα.

Κουμκουάτ. Ο Βενιαμίν της οικογένειας. Τα συναντάμε κυρίως στο νησί της Κέρκυρας. Με αυτά φτιάχνουμε ένα ιδιαίτερο γλυκό του κουταλιού αλλά και λικέρ.

Κλείνοντας θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το κάθε είδος έχει διάφορες ποικιλίες. Για παράδειγμα οι πιο γνωστές ποικιλίες πορτοκαλιών

είναι τα βαλέντσια, τα μέρλιν, οι νοβαλίνες μα και τα κατακόκκινα σαγκουίνια και τα γλυκά ντόλτσε που είναι τα αγαπημένα μου,

αν και δεν κυκλοφορούν και πολύ στο εμπόριο. Μανταρίνια εκτός από τα κοινά και τις κλημεντίνες είναι και τα νόβα και τα ορτανίκ.

Ωστόσο επειδή είναι ένα αντικείμενο που δεν το γνωρίζω καλά αλλά και που θεωρώ ότι δεν επηρεάζει τον τρόπο που καταναλώνονται

γι’ αυτό και δεν επεκτάθηκα σε αυτό το κομμάτι. Όπως επίσης θέλω να αναφέρω ότι υπάρχουν και κάποια άλλα είδη εσπεριδοειδών,

όπως τα πομέλο τα οποία όπως συναντάμε σπάνια στη χώρα μας. Και επειδή ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι καθαρά μαγειρικός, θεώρησα σκόπιμο να μην τα αναφέρω.

Εσπεριδοειδή : Τα πιο γνωστά είδη και οι χρήσεις τους.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!