Βιβλίο : Αρετή – Πρότυπη ψυχιατρική κλινική της Ήρας Βλάχου

Βιβλίο : Αρετή – Πρότυπη ψυχιατρική κλινική της Ήρας Βλάχου

Βιβλίο : Αρετή – Πρότυπη ψυχιατρική κλινική της Ήρας Βλάχου.

Για το βιβλίο με τίτλο «Αρετή – Πρότυπη ψυχιατρική κλινική» της Ήρας Βλάχου, των εκδόσεων Κομνηνός,

γράφει την άποψή της η συνεργάτης μας Θεώνη Κωνσταντοπούλου, Καθηγήτρια Γαλλικών.

Όλοι μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας θα κληθούμε να δώσουμε τις δικές μας μάχες αλλά και να αντιμετωπίσουμε τους προσωπικούς μας δαίμονες.

Κάποιες φορές θα βγούμε νικητές από την δύσκολη μάχη, ενώ τότε είναι που θα πλημμυρίσει η ψυχή μας με περισσότερη δύναμη.

Κάθε χαμένη μάχη αφήνει πίσω της πληγές… Η ψυχή μας λαβώνεται… και νοσεί… Και ίσως… Ίσως η ψυχή μας δεν μπορέσει να σηκώσει το βάρος…

” Από τους εφιάλτες ξυπνάς. Για να ξεφύγεις από την πραγματικότητα, πρέπει να κοιμηθείς.”

Κι εκεί θα κάνει την εμφάνισή της η ψυχιατρική, η επιστήμη που έχει σκοπό της την θεραπεία της ανθρώπινης ψυχής.

Πόσο εύκολο είναι να περάσουμε την λεπτή διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τους δύο αυτούς κόσμους;

Η εξαιρετικά ταλαντούχα Ήρα Βλάχου επιστρέφει με ένα βιβλίο βαθιά υπαρξιακό που αναμφίβολα θα αγγίξει και την δική σας ψυχή.

Η συγγραφέας έχει αποδείξει εξάλλου πως δεν φοβάται να καταπιαστεί με δύσκολα θέματα. Αυτή τη φορά προσεγγίζει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα.

Και η προσέγγισή της γίνεται με ευαισθησία και μεγάλη προσοχή. Σκοπός της δεν είναι να μιλήσει για τα κακώς κείμενα των ψυχιατρικών κλινικών.

Σκοπός της είναι ο ίδιος ο άνθρωπος που φιλοξενείται στα εν λόγω ιδρύματα. Ο άνθρωπος που δεν κατάφερε να νικήσει τους δαίμονές του…

” Με τους ψυχικά άρρωστους ανθρώπους, πρέπει να έχει κανείς υπομονή.”

Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο σαρανταεφτάχρονος Νικήτας Κούτρας, ένας τρόφιμος της ” Αρετής “- μιας πρότυπης ψυχιατρικής κλινικής.

Ένας άνθρωπος παραιτημένος… που έζησε τον σχολικό εκφοβισμό αλλά και την απόρριψη στο μέγιστο βαθμό μα και στην πέμπτη δημοτικού

απέκτησε ένα σημάδι που καθόρισε την μετέπειτα πορεία της ζωής του…

“Ο φόβος είναι μια σκιά. Όσο απομακρύνεσαι από αυτόν, μεγαλώνει. Όταν όμως τον πλησιάσεις συρρικνώνεται. Μέχρι που τείνει να μην υπάρχει.”

Την καθημερινότητα του Νικήτα καθώς και των υπολοίπων τροφίμων της κλινικής θα ταράξει η εξαφάνιση του διευθυντή τους Λαέρτη Στάμου,

παλιού γνώριμου του Νικήτα… Είναι δολοφονία; Οι ανακρίσεις ξεκινούν μα το πτώμα παραμένει άφαντο

ενώ οι προσπάθειες για την ανεύρεσή του άκαρπες… Ένας δεύτερος φόνος θα έρθει να προκαλέσει ακόμα περισσότερη αναταραχή στο ίδρυμα.

Υπάρχει ένας δολοφόνος ανάμεσά τους; Ποιος μπορεί να είναι; Και κυρίως τι όπλισε το χέρι του;

Η Ήρα Βλάχου καταφέρνει με εξαιρετική δεξιοτεχνία να προκαλέσει την ενσυναίσθηση μα και να δώσει μέσα από τους ήρωές της πολύ σημαντικά μαθήματα ζωής.

Υπάρχουν άνθρωποι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους… Άνθρωποι αξιόλογοι… Άνθρωποι τυπικοί… Συνηθισμένοι… Εκκεντρικοί…

αλλά και άνθρωποι ασυμβίβαστοι… Άνθρωποι δειλοί… μα και αλλοπρόσαλλοι… καθώς και άνθρωποι διαταραγμένοι…

Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας με σεβασμό, αγάπη μα και κατανόηση.  Όταν πορευόμαστε με αυτές τις αρχές στη ζωή μας

κάνουμε ένα πολύτιμο δώρο στους συνανθρώπους μας. Τους προσφέρουμε ελπίδα. Και μόνο η ελπίδα μπορεί να γαληνέψει την ψυχή.

Μόνο η ελπίδα μας βοηθά να ξαναβρούμε τον εαυτό μας… Και το μυαλό; Μπορούμε να το ελέγξουμε;

” Το σώμα το ελέγχει κανείς. Το κατευθύνει μπροστά. Το κατευθύνει πίσω. Δεξιά ή αριστερά. Το σκύβει. Το ορθώνει. Αυτά είναι εύκολα.

Το μυαλό όμως; Πώς να το ελέγξει κανείς το μυαλό; Το μυαλό δεν μπορούν να το ελέγξουν ούτε αυτοί: Οι Κανονικοί Άνθρωποι.”

” Το μυαλό εκτοξεύεται σε ένα μάλλον ανυπόστατο μέλλον, όποτε θέλει. Πάει πίσω στο παρελθόν με ταχύτητα φωτός.

Μένει στο παρόν όταν εκείνο το κρίνει αναγκαίο. Το μυαλό κολλάει. Κολλάει σε μια δυνατή στιγμή της ζωής. Εάν αντιμετωπίζουμε αγέρωχα

τις δυσκολίες, εάν βιώνουμε την θλίψη και δεν την κρύβουμε κάτω από το χαλάκι της ψυχής μας, εάν εκφράζουμε την χαρά αλλά και τον θυμό μας,

τότε έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα. Η ειρήνη με τον εαυτό μας είναι απαραίτητη εάν δεν θέλουμε να τον σκοτώσουμε.

” Η μεγαλύτερη μάχη είναι αυτή που δίνεις με τον εαυτό σου.”

” Μια αφορμή. Μια αφορμή είναι πάντα αναγκαία για να αλλάξει τη ρότα τον πραγμάτων.”

Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ήρα Βλάχου για όλα όσα είδα και  όλα όσα ένιωσα. Για όλα εκείνα που με προβλημάτισαν και κυρίως για όλα όσα αναθεώρησα διαβάζοντας το βιβλίο της.

Η ” Αρετή : Πρότυπη ψυχιατρική κλινική ” είναι ένα βιβλίο το οποίο σας προτείνω ανεπιφύλακτα.

Βιβλίο : Αρετή – Πρότυπη ψυχιατρική κλινική της Ήρας Βλάχου.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!