Τα σοκολατάκια – Αφιέρωμα στα γλυκά των Χριστουγέννων 2023

Τα σοκολατάκια – Αφιέρωμα στα γλυκά των Χριστουγέννων 2023

Τα σοκολατάκια – Αφιέρωμα στα γλυκά των Χριστουγέννων 2023 – 2024.

Ο μήνας έφτασε αισίως στη μέση του. Μόλις 10 ημέρες μας χωρίζουν από τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων.

Εμείς αφού ευχηθούμε χρόνια πολλά στον Ελευθέριο μα και την Ελευθερία που γιορτάζουν σήμερα, θα ασχοληθούμε με τα σοκολατάκια.

Το μικρό αυτό γλύκισμα που συνήθως σερβίρεται πριν από το γλυκό στις γιορτές αλλά και σκέτο όταν έχουμε βιαστικούς επισκέπτες στο σπίτι.

Άλλωστε ποιος δεν αγαπά τη σοκολάτα; Εσύ θα μου πείτε, ενώ θα έχετε απόλυτο δίκιο. Σε τόσο μικρές ποσότητες μου αρέσει.

Δεν τη θέλω σε πολύ μεγαλύτερες ενώ προτιμώ τα πιο λευκά γλυκά. Ωστόσο ποτέ δεν λέω όχι σε ένα σοκολατάκι. Ειδικά αν ξέρω ότι είναι χειροποίητο.

Ίσως το πιο κλασικό σοκολατάκι των γιορτών είναι το τύπου ferrero, όπως αυτό που είχαμε δει εδώ (κλικ στον σύνδεσμο).

Η σοκολάτα όμως ταιριάζει εξαιρετικά με τους ξηρούς καρπούς ενώ μας δίνει ένα υπέροχο αποτέλεσμα όπως αυτά που είχαμε δει στη συνταγή μας εδώ (κλικ στον συνδεσμο).

Μια γεύση που θυμίζει έντονα τα παιδικά μας χρόνια είναι τα σοκολατάκια που ήταν γεμιστά με λικέρ.

Τότε που προσπαθούσαμε στα κρυφά να μάθουμε τη γεύση του απαγορευμένου λόγω ηλικίας αλκοόλ μέσα από ένα σοκολατάκι.

Τη συνταγή θα τη βρείτε εδώ (κλικ).

Φυσικά μπορούμε να φτιάξουμε και σοκολατάκια με δαμάσκηνο όπως αυτά που έχουμε δει στην σχετική μας συνταγή εδώ (κλικ στον σύνδεσμο).

Ενώ αν θέλουμε μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε σοκολατάκια με ολόκληρα φουντούκια ως εξής…

Υλικά (για 15 περίπου κομμάτια) : 100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, 20 γρ. βούτυρο, 100 γρ. πραλίνα φουντουκιού,

μα και 15 φουντούκια ολόκληρα ψημένα και ανάλατα, 150 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση

Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα γάλακτος μαζί με το βούτυρο. Στο μπολ με τη λιωμένη κουβερτούρα προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε το μείγμα μας στο ψυγείο γύρω στην ώρα για να σφίξει και να μπορούμε να το πλάσουμε.

Παίρνουμε κομματάκια από το μείγμα μας, βάζουμε στο κέντρο ένα ολόκληρο φουντούκι ενώ το πλάθουμε σε μπαλάκια

(καλό είναι να φοράμε γάντια μιας χρήσης γιατί μπορεί να λερωθούμε). Βάζουμε για άλλη μια ώρα στο ψυγείο.

Λίγο πριν τα βγάλουμε λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.

Παίρνουμε κάθε μπαλάκι ,το βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα και με δυο πιρούνια το βγάζουμε τινάζοντας ταυτόχρονα να φύγει η έξτρα σοκολάτα.

Αφήνουμε πάνω σε λαδόκολλα να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Τα βάζουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Ή ακόμα και με ξερά φρούτα με την παρακάτω συνταγή…

Υλικά : Κουβερτούρα 250 γρ, ελαιόλαδο λίγο, σταφίδες ξανθές 1 μπολάκι, βερίκοκα ξερά 1 κούπα ψιλοκομμένα,

δαμάσκηνα 1 κούπα ψιλοκομμένα χωρίς κουκούτσι, κονιάκ 1 κούπα

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα φρούτα μας και τα μουσκεύουμε στο κονιάκ για 30 λεπτά για να πάρουν γεύση. Μετά τα στραγγίζουμε πολύ καλά

και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Σε μια κατσαρόλα που βράζει το νερό βάζουμε μέσα ένα μπολ και λιώνουμε την κουβερτούρα με την διαδικασία

μπεν μαρί. Αφού λιώσει ρίχνουμε λίγο λάδι για να αποκτήσει γυαλάδα. Στην συνέχεια αδειάζουμε τα φρούτα μας μέσα στην σοκολάτα,

ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα μας πάνω σε λαδόκολλα. Αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν τα κόβουμε σε κομμάτια.

Και αν θέλουμε κάτι λιγότερο συνηθισμένο μπορούμε να φτιάξουμε με λευκή σοκολάτα cranberries και ξηρούς καρπούς.

Ας τα δούμε…

Υλικά : 350 γραμ. λευκή κουβερτούρα, 75 γραμ. βούτυρο, 3 κ. σ. κρέμα γάλακτος, 1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας, 75 γραμ. cranberries

αποξηραμένα, 50 γραμ. φιστίκια Αιγίνης, 50 γρ. φουντούκια, 100 γραμ. άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο με την κρέμα γάλακτος, ίσα ίσα μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε στην άκρη να έρθει το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου.

Λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα σε μπεν μαρί, και την αφήνουμε να έρθει επίσης σε θερμοκρασία δωματίου.

Προσθέτουμε το μείγμα του βούτυρου στην σοκολάτα, προσθέτουμε και το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε καλά.

Ψιλοκόβουμε τα cranberries και καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα φυστίκια μα και τα φουντούκια, τα προσθέτουμε όλα στο μείγμα και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε σε μπαλάκια.

Τυλίγουμε τα σοκολατάκια με άχνη ζάχαρη, και τινάζουμε με τα χέρια μας την περιττή ποσότητα άχνης.

Διατηρούμε τα σοκολατάκια σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς σε δροσερό περιβάλλον.

Καλές γιορτές !

Τα σοκολατάκια – Αφιέρωμα στα γλυκά των Χριστουγέννων 2023 – 2024.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!