Τα φρέσκα υλικά του Οκτωβρίου από την Αναστασία μας

Τα φρέσκα υλικά του Οκτωβρίου από την Αναστασία μας

Τα φρέσκα υλικά του Οκτωβρίου από την Αναστασία μας.

Σήμερα μπορεί να μην έχει 1η ο μήνας, όπως συνηθίζουμε να βάζουμε τα φρέσκα του μήνα, αλλά επειδή η πρωτομηνιά πέφτει αύριο,

Κυριακή, σκεφτήκαμε να μην σας χαλάσουμε την σειρά στο Μενού της εβδομάδας και έτσι βάζουμε σήμερα τα φρέσκα υλικά του Οκτώβρη.

Γιατί να τρώμε φρούτα μα και λαχανικά εποχής;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή : Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τα φρούτα καθώς και τα λαχανικά εποχής από τα υπόλοιπα,

δίνοντάς τους σημαντικό προβάδισμα στο καλάθι των αγορών μας;

Με κοινό παρονομαστή τους την υγεία μας αλλά και την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, οι λόγοι είναι οι εξής :

Είναι φρέσκα και νοστιμότερα, Παράγονται με πολύ λιγότερα χημικά από αυτά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή

των φρούτων και των λαχανικών εκτός εποχής, Έχουν τη μέγιστη δυνατή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά,

Εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με συστατικά που έχει μεγαλύτερη ανάγκη τη συγκεκριμένη εποχή (π.χ. τα καλοκαιρινά φρούτα

είναι πολύ πιο υδαρή από τα χειμερινά, γιατί ανταποκρίνονται κυρίως στην ανάγκη του οργανισμού για ενυδάτωση, λόγω των υψηλών

θερμοκρασιών. Αντίθετα, τα χειμερινά είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως για παράδειγμα σε βιταμίνη C,

ώστε να θωρακίζουν καλύτερα τον οργανισμό απέναντι σε μικρόβια και ιώσεις).

Κι αφού μάθαμε γιατί είναι καλό να τα προτιμάμε, ας δούμε ποια φρούτα και λαχανικά διεκδικούν τον τίτλο των «φρούτων και των λαχανικών

του μήνα» – τα φρέσκα του Οκτωβρίου, όσα υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων καθώς και τους πάγκους των λαϊκών αγορών,

τα φρούτα και τα λαχανικά του τέλους εποχής, με τα οποία ανανεώνουμε ξανά το ραντεβού μας για αργότερα μέσα στο χρόνο :

Αναλυτικά κάνουν την εμφάνισή τους τον Οκτώβριο το Ακτινίδιο, ο Λωτός, Μανταρίνι, Πορτοκάλι αλλά και Αγκινάρα,

Κουνουπίδι, Λαχανάκι Βρυξελλών, Μπρόκολο, Πράσο, Ράπα, Τσουκνίδα.

Στο ράφι συνεχίζουμε να βρίσκουμε Κυδώνι, Σταφύλι, Ρόδι καθώς και Λεμόνι, Κολοκύθα, Πιπεριά, Ραπανάκι, Σπανάκι, Φασολάκια, Φινόκιο, Πικροράδικο, Βρούβες.

Ενώ είναι τέλος εποχής για Πεπόνι, Ροδάκινο, Φραγκόσυκο μα και Αγγούρι, Κολοκυθάκι, Μελιτζάνα, Ρόκα, Ντομάτα.

Τα φρέσκα υλικά του Οκτωβρίου είναι ίσως το ιδανικότερο κίνητρο για να μπούμε στην κουζίνα.

Τα φρέσκα υλικά του Οκτωβρίου από την Αναστασία μας.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!