Πώς εντοπίζουμε την κρυμμένη ζάχαρη μας μαθαίνει η Αναστασία

Πώς εντοπίζουμε την κρυμμένη ζάχαρη μας μαθαίνει η Αναστασία

Πώς εντοπίζουμε την κρυμμένη ζάχαρη μας μαθαίνει η Αναστασία σήμερα.

Αύριο μπαίνουμε και επίσημα στην άνοιξη. Και αν για τους περισσότερους η εποχή αυτή είναι συνδεδεμένη με την ομορφιά της φύσης

που ξαναγεννιέται, για εμένα αλλά και για αρκετό κόσμο ξυπνάει ένας εφιάλτης. Αυτός των αλλεργιών, που δυστυχώς ταλαιπωρεί

ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πατρίδας μας. Και δυστυχώς για να μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής

πρέπει να πάρουμε κορτιζόνη. Ακούγοντας τη λήξη αυτή εκτός από τις ευεργετικές της ιδιότητες μας έρχεται στο νου ένας κανόνας. Όχι ζάχαρη, όχι αλάτι.

Με το αλάτι είχαμε ασχοληθεί στις αρχές του μήνα (κλικ εδώ για το σχετικό άρθρο). Μέσα από δύο πολύ χρήσιμα άρθρα

του αγαπημένου Άκη Πετρετζίκη θα δούμε σήμερα μα και αύριο τι πρέπει να προσέξουμε και πώς μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ζάχαρη.

Ξεκινάμε λοιπόν με την κρυμμένη ζάχαρη αλλά και πώς θα την εντοπίσουμε.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε ενώ ευχόμαστε καλή υπομονή στους συμπάσχοντες αλλεργικούς.

Όχι. Η ζάχαρη δεν κρύβεται μόνο μέσα στα γλυκά. Πολλά προϊόντα από αυτά που χρησιμοποιούμε και καταναλώνουμε

καθημερινά, τυχαίνει να περιέχουν ζάχαρη και μάλιστα -σε κάποιες περιπτώσεις- περισσότερη από την… προφανή που υπάρχει

π.χ. σε ένα κομμάτι κέικ ή σε ένα απλό γλυκό! Αυτή, φίλοι μου, είναι η κρυμμένη ζάχαρη και μπορεί -δίχως να το καταλάβουμε-

να φέρει τα πάνω-κάτω τη διατροφή μας. Γιατί; Επειδή μπορεί να πιστεύουμε ότι επιλέγουμε τροφές δίχως ζάχαρη, ενώ στην πραγματικότητα

τροφές όπως το ψωμί, τα δημητριακά, ένας χυμός, ακόμα και μία απλή -εκ πρώτη όψης- σάλτσα ντομάτας,

περιέχουν περισσότερη ζάχαρη απ’ όση φανταζόμαστε!

Μέσα από αυτό το ημερολόγιο, θα μάθουμε να… ξεσκεπάζουμε την κρυμμένη ζάχαρη έχοντας το μυαλό μας κάποιες απλές συμβουλές.

Ξεκινάμε, λοιπόν, από τα βασικά: Πόση ζάχαρη «επιτρέπεται» να καταναλώνουμε καθημερινά; Η απάντηση μπορεί να διαφέρει

από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τη φυσική κατάσταση αλλά και τη συνολική εικόνα της υγείας του. Ο Παγκόσμιος

Οργανισμός Υγείας, πάντως, επισημαίνει ότι η πρόσληψη της ζάχαρης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 5 με 10% των συνολικών θερμίδων

που καταναλώνουμε καθημερινά μέσω της διατροφής μας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι από τις 2.000 kcal τις οποίες θα πρέπει

να καταναλώνει συνολικά ένας ενήλικας μέσα από τη διατροφή του (βάσει της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης),

οι 100-200 kcal μπορούν να προέρχονται από τη ζάχαρη. Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι στο 1 κ.γ. ζάχαρη (περίπου 5 γρ.) αντιστοιχούν

σε περίπου 20 θερμίδες, συνειδητοποιούμε ότι τα 5-10 κ.γ. ζάχαρη αποτελούν το όριο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

(χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να τα καταναλώσουμε). Προσοχή! Αναφερόμαστε ΣΥΝΟΛΙΚΑ στη ζάχαρη

που καταναλώνουμε μέσα από τα γεύματά μας και όχι μεμονωμένα σε 5-10 κ.γλ. επεξεργασμένης ζάχαρης!

Τα παραπάνω, ωστόσο, ισχύουν για τα πρόσθετα σάκχαρα τα οποία μπορεί κανείς να βρει στα επεξεργασμένα τρόφιμα

και όχι για τα φυσικά σάκχαρα που συναντάμε π.χ. στα φρούτα, τα λαχανικά ή το γάλα.

Μια ματιά στις ετικέτες των τροφίμων, μπορεί να μας βοηθήσει να «ξετρυπώσουμε» την κρυμμένη ζάχαρη μα και να υπολογίσουμε

όσο το δυνατόν καλύτερα τη ζάχαρη που καταναλώνουμε καθημερινά.

Ο στόχος μας δεν είναι να εξοστρακίσουμε τη ζάχαρη από τη ζωή μας (εκτός κι αν συντρέχει κάποιος λόγος υγείας), αλλά να μάθουμε

να υπολογίζουμε πάνω-κάτω την ποσότητα που καταναλώνουμε προκειμένου να ακολουθούμε έναν όσο το δυνατό πιο ισορροπημένο

τρόπο διατροφής, χωρίς να στερούμαστε τις αγαπημένες μας γεύσεις. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να καταλάβουμε

ότι η ζάχαρη δεν βρίσκεται μόνο στα τρόφιμα που εμείς θεωρούμε γλυκά, αλλά αποτελεί κομμάτι πολλών επεξεργασμένων προϊόντων!

Τέλος, όλα όσα αναφέραμε, αφορούν αποκλειστικά την κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης και όχι των γλυκαντικών ουσιών

ή των άλλων μορφών πρόσθετων σακχάρων.

Βλέπετε, ακόμα και αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο όπως άλλωστε τα πάντα στη διατροφή μας.

Πώς εντοπίζουμε την κρυμμένη ζάχαρη μας μαθαίνει η Αναστασία σήμερα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!