Μυρωδικά αντί για αλάτι για εξίσου νόστιμα φαγητά

Μυρωδικά αντί για αλάτι για εξίσου νόστιμα φαγητά

Μυρωδικά αντί για αλάτι για εξίσου νόστιμα φαγητά.

Όσοι μας διαβάζετε τακτικά θα έχετε διαπιστώσει ότι εκτός από συνταγές μας αρέσει να βάζουμε και κάποια tips για την κουζίνα μας.

Και επίσης ότι δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας παντογνώστες αλλά αρκετά συχνά μοιραζόμαστε μαζί σας συνταγές από σεφ

που εμπιστευόμαστε απόλυτα. Όπως ο Άκης Πετρετζίκης. Μόνο που σήμερα δεν θα σας βάλουμε κάποια συνταγή του αλλά τα μυστικά του

για όσους θέλουν να μειώσουν ή και να βγάλουν εντελώς το αλάτι από τη ζωή τους. Εμείς το βρήκαμε αρκετά χρήσιμο.

Ελπίζουμε το ίδιο και εσείς.

Φαγητό δίχως αλάτι, δεν είναι φαγητό. Τι γίνεται, όμως, όταν για τον Α ή Β λόγο πρέπει να μειώσουμε την πρόσληψη του αλατιού,

αλλά δεν θέλουμε να στερήσουμε τη γεύση από τα φαγητά και… τη ζωή μας; Τότε, φίλοι μου, καταφεύγουμε στα μυρωδικά!

Φρέσκα ή αποξηραμένα, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, έχουν τη δύναμη να χαρίσουν γεύση και άρωμα στο φαγητό μας

και να καλύψουν (εν μέρη) την απουσία του αλατιού ή, απλά, να μας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουμε λιγότερο αλάτι στη συνταγή μας.

Όπως είπαμε, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στη φρέσκια ή αποξηραμένη εκδοχή τους (αν μιλάμε για μυρωδικά),

μεμονωμένα ή αναμιγνύοντάς τα μεταξύ τους, κάνοντας διάφορους συνδυασμούς. Βασική προϋπόθεση;

Να καταφέρουμε να διατηρήσουμε αναλλοίωτη τη δύναμή τους.

Φρέσκα μυρωδικά. Πώς τα διατηρούμε;

Τα πράγματα είναι απλά. Τα διατηρούμε μέσα στις γλάστρες τους, σε ένα φωτεινό σημείο στην κουζίνα μας (ή ακόμα καλύτερα

και έξω από αυτή – π.χ. στο μπαλκόνι μας – μια και μέσα μπορεί να μην αντέξουν πολύ). Τα περιποιούμαστε όπως θα κάναμε

με οποιοδήποτε άλλο φυτό ενώ, αν θέλουμε, μπορούμε να τα καταψύξουμε κιόλας και να τα έχουμε στη διάθεσή μας

οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Πώς τα καταψύχουμε; Τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε, τα ψιλοκόβουμε και στη συνέχεια

τα μοιράζουμε σε παγοθήκες μαζί με λίγο νεράκι. Μάλιστα, αν θέλουμε, μπορούμε να μη βάλουμε το κάθε μυρωδικό μόνο του,

αλλά να δημιουργήσουμε διάφορες μίξεις ανάλογα με το φαγητό για το οποίο προορίζονται. Τα διατηρούμε εκεί για τουλάχιστον 6 μήνες.

Εναλλακτικά, μπορούμε -αφού παγώσουν- να τα μεταφέρουμε σε σακούλες τροφίμων τις οποίες και πάλι φυλάμε στην κατάψυξή μας.

Αγοράσαμε φρέσκα μυρωδικά και θέλουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους; Τότε, τα βάζουμε σε ένα δοχείο με νερό

που να καλύπτει μόνο τα κοτσάνια τους τα διατηρούμε (μαζί με το δοχείο) μέσα στο ψυγείο. Μάλιστα, αν αλλάζουμε το νερό

ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα τους όχι μέρες, αλλά εβδομάδες!

Μπαχαρικά : Τα προσέχουμε, για να έχουμε

Πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε το άρωμα και τη γεύση των μπαχαρικών μας για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα;

Το μυστικό είναι η σωστή αποθήκευσή τους. Έτσι, λοιπόν…

Βγάζουμε τα μπαχαρικά μας από τα σακουλάκια τους και τα φυλάμε σε καλά κλεισμένα γυάλινα δοχεία.

Ένα ντουλάπι, δίχως υγρασία, είναι το ιδανικό σημείο για τα μπαχαρικά. Μακριά από το φως, τη ζέστη, αλλά και τον αέρα –

στοιχεία τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία για τις ξεχωριστές ιδιότητές τους.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορούμε αν θέλουμε, να επιστρατεύσουμε και τη δύναμη του ψυγείου μας.

Εκεί, θα μπορούσαμε να φυλάξουμε ένα κόκκινο πιπέρι, μια γλυκιά ή καυτερή πάπρικα μα και λίγο τσίλι σε σκόνη…

Φροντίζουμε να βρίσκονται μακριά από την κουζίνα (αναφερόμαστε στην ηλεκτρική συσκευή, όχι στον χώρο),

μια και οι ατμοί των φαγητών αποτελούν απειλή για αυτά.

Τέλος, δεν ξεχνάμε ότι καλό είναι να διατηρούμε τα μπαχαρικά μας ολόκληρα και να τα κάνουμε σκόνη

όταν είναι να τα βάλουμε στο φαγητό μας. Έτσι, θα μπορέσουν να διατηρήσουν πολύ πιο εύκολα το άρωμα και τη γεύση τους.

Ποια η διάρκεια ζωής τους ;

Τα ολόκληρα μπαχαρικά, αν αποθηκευτούν σωστά, μπορούν να διατηρήσουν τις ιδιότητές τους ακόμα και δύο ολόκληρα χρόνια!

Μικρότερη διάρκεια ζωής έχουν, όμως, οι σκόνες και τα αποξηραμένα βότανα, τα οποία κρατάνε για περίπου ένα χρόνο.

Κι ενώ η σωστή αποθήκευση είναι ένας βασικός παράγοντας για να τα διατηρήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο, δεν είναι ο μόνος.

Υπάρχει κάτι ακόμα το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε προκειμένου τα μπαχαρικά μας να μας βγάλουν… ασπροπρόσωπους.

Αυτό, δεν είναι άλλο από τη σωστή επιλογή τους!

Μυρωδικά αντί για αλάτι για εξίσου νόστιμα φαγητά…

Φροντίζουμε, λοιπόν, τα μπαχαρικά που θα επιλέξουμε να έχουν έντονο άρωμα και ζωηρό χρώμα.

Αποφεύγουμε τα… μαραμένα αποξηραμένα βότανα. Ναι, ακούγεται κουτό αυτό, αλλά τα καλά αποξηραμένα βότανα

έχουν πράσινο χρώμα και δεν μοιάζουν καθόλου μαραμένα!

Τέλος, όσα κόκκινα μπαχαρικά έχουν αρχίσει να αποκτούν μια πιο καφετιά απόχρωση σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να χαλάνε,

οπότε φροντίζουμε να μην τα επιλέξουμε.

Και περνάμε στο… δια ταύτα! Όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούμε να τα επιστρατεύσουμε στα φαγητά μας, ποιοι είναι,

όμως, οι πιο… πετυχημένοι συνδυασμοί;

Στα κρεατικά μας μπορούμε να χρησιμοποιούμε το πιπέρι, αλλά και το κρεμμύδι ή το σκόρδο. Από εκεί και πέρα, το αρνί,

μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερη γεύση από το δεντρολίβανο, το θυμάρι ή το κάρι, ενώ το χοιρινό, ταιριάζει πολύ με τη ρίγανη

(ιδίως όταν το μαγειρεύουμε λεμονάτο) αλλά και με το θυμάρι, το δεντρολίβανο μα και τον μαϊντανό.

Στο μοσχαρίσιο κρέας, αξίζει να δοκιμάσουμε –μεταξύ άλλων– τη δάφνη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο,

τον μαϊντανό αλλά και το τζίντζερ, ενώ το κοτόπουλο ταιριάζει με την πάπρικα, το τζίντζερ, το φασκόμηλο,

το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και το θυμάρι.

Στο ψάρι, λίγο κάρι, μαντζουράνα ή μουστάρδα σε σκόνη απογειώνουν τη γεύση του, ενώ θα μπορούσαμε να το δοκιμάσουμε

και με λίγη ρίγανη, μάραθο, θυμάρι αλλά και δεντρολίβανο.

Τα λαχανικά, είναι επίσης μία κατηγορία που μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά…

Σε μία χωριάτικη, θα ταίριαζε η φρέσκια (ή η ξερή) ρίγανη και το θυμάρι, ενώ σε μία σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά

θα μπορούσαμε να προσθέσουμε άνηθο, δυόσμο ή μαϊντανό. Μια βραστή σαλάτα θα μπορούσε να σερβιριστεί με κάθε λογής μυρωδικά,

όπως π.χ. άνηθο, βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, κόλιαντρο, μαϊντανό μα και ρίγανη. Τέλος, όσον αφορά τις πατάτες, θα μπορούσαμε

να δοκιμάσουμε δάφνη, θυμάρι, δεντρολίβανο και κόλιαντρο, αλλά και με λίγη πάπρικα (και -φυσικά- με το κλασικό πιπέρι).

Τα ζυμαρικά και το ρύζι ; Και σε αυτά μπορούμε να βάλουμε τα αγαπημένα μας μπαχαρικά.

Το σαφράν αλλά και το κάρι είναι κάποια από τα πιο συνηθισμένα, ενώ το φασκόμηλο, μαζί με λίγο βούτυρο

μπορεί να κάνει θαύματα στα ζυμαρικά μας.

Τα λαδερά, από την άλλη, μπορούμε να τα δοκιμάσουμε με δυόσμο, μαϊντανό και μάραθο, ενώ τα όσπρια με δάφνη, μαϊντανό και φρέσκια ρίγανη.

Τέλος, οι πίτες μας, θα ταίριαζαν με πολλά μυρωδικά. Κάποια από αυτά; Ο άνηθος, η ρίγανη, τα μυρώνια,

το κόλιαντρο, οι καυκαλήθρες, το θυμάρι, ο μάραθος και ο μαϊντανός.

Μυρωδικά αντί για αλάτι για εξίσου νόστιμα φαγητά.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!