Παραδοσιακές Αρβανίτικες Σαρακοστιανές συνταγές – Μέρος 1

Παραδοσιακές Αρβανίτικες Σαρακοστιανές συνταγές – Μέρος 1

Παραδοσιακές Αρβανίτικες Σαρακοστιανές συνταγές – Μέρος 1 – από την Αναστασία μας.

Η Αναστασία μας ετοίμασε ένα υπέροχο αφιέρωμα για τις Αρβανίτικες Σαρακοστιανές συνταγές μα και παραδόσεις.

Επειδή όμως είναι πολλές οι πληροφορίες, για να διαβαστεί πιο ευχάριστα θα το χωρίσουμε σε μέρη.

Ξεκινάμε με το πρώτο μέρος…

Ένα πράγμα για το οποίο είμαι υπερήφανη είναι η καταγωγή μου, ενώ δεν το κρύβω, ότι είμαι κεφάλι Αρβανίτικο.

Θυμάμαι μέχρι πριν από κάποια χρόνια τους μεγαλύτερους να μιλάνε τη διάλεκτο αυτή στο χωριό της γιαγιάς μου, τα Δίδυμα Αργολίδας.

Αλλά ακόμα και σήμερα, με τη μητέρα μου αν θέλουμε να πούμε κάτι χωρίς να μας καταλαβαίνουν, χρησιμοποιούμε λέξεις από τη διάλεκτο των προγόνων μας.

Και μιας και διανύουμε την τελευταία εβδομάδα πριν από την έναρξη της περιόδου της Μεγάλης Σαρακοστής,

ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε τη λαογραφία που σχετίζεται με συνταγές των Αρβανιτών. Κάποιες από αυτές,

όπως οι Γκόγκες σας είναι ήδη γνωστές.

Για τις Γκόγκλιες παίρνουμε ένα κιλό αλεύρι, ρίχνουμε λίγο αλάτι, ρίχνουμε ανάλογο νερό ενώ κανονίζουμε ζυμώνοντάς το, να είναι λιγάκι σφικτό.

Μετά από το ζυμάρι που δημιουργήθηκε παίρνουμε λίγο –λίγο και το πλάθουμε. Αυτό γίνεται σαν μακαρόνι και κοιτάμε

να είναι όσο είναι το πάχος του δακτύλου. Το κόβουμε σε κομμάτια και μάλιστα λίγο μεγαλύτερο από το μακαρόνι

το κοφτό. Μετά πιέζοντάς το με το δάκτυλο δημιουργείται ένα κούφωμα.

Στο τραπέζι που το φτιάχνουμε έχουμε ρίξει αλεύρι για να μην κολλήσουν και αφού τελειώσουμε τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα

που προηγουμένως την έχουμε τοποθετήσει στην κουζίνα για να βράσει το νερό με λίγο λάδι μα και αλάτι.

Σταδιακά τα δοκιμάζουμε εάν βράσανε, ενώ μόλις δούμε ότι έχουν βράσει ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα κρύο νερό

για να αραιώσουν οι Γκόγκλιες. Με το κεψιέ ρίχνουμε τις Γκόγκλιες μέσα στα πιάτα, που προηγουμένως έχουμε ρίξει μυτζήθρα.

Αφού ρίξουμε τις Γκόγκλιες, ξαναρίχνουμε πάλι μυτζήθρα στα πιάτα.

ΝΤΡΟΜΙΣΕΣ

Παίρνουμε ένα κιλό αλεύρι, νερό, ένα ταψί αλλά και μυτζήθρα. Ρίχνουμε το αλεύρι μέσα στο ταψί και το ραντίζουμε με το νερό.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό και σιγά – σιγά βλέπουμε να γίνεται σαν ρεβίθι.

Μετά βάζουμε νερό σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα για να βράσει. Ρίχνουμε λίγο αλάτι μα και πιπέρι καθώς επίσης και μία κουτάλα λάδι.

Καθώς βράζει το νερό, ρίχνουμε τις Ντρόμισες και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσουν.

Μετά από λίγο τις δοκιμάζουμε, εάν είναι νόστιμες ή όχι, οπότε ανάλογα, ρίχνουμε αλάτι.

ΠΛΙΑΤΕΤΣΙ

Ζυμώνανε το αλεύρι με το νερό πολύ καλά, μετά ρίχνανε αλάτι αλλά και λάδι μπόλικο, το απλώνανε στο ταψί και το αφήνανε να ψηθεί.

Ενώ επειδή είχε το λάδι ήταν σαν λαδόψωμο.

ΛΙΑΚΡΟΡΙ

Το λιακρόρι είναι και αυτή μια πίτα που φτιάχνεται με διάφορα μυρωδάτα χόρτα του κάμπου αλλά και του κήπου, όπως καυκαλήθρες,

σπανάκι, χλωρό κρεμμύδι, πράσο, μαϊντανό, άνηθο, αμάρανθο, μπάθιζες μα και διάφορα άλλα χορταρικά.

Εκτέλεση

Παίρνουμε ένα ταψί, το λαδώνουμε και τοποθετούμε – απλώνουμε φύλλο, ενώ κάθε φύλλο που βάζουμε το λαδώνουμε κιόλας για να μην κολλήσει.

Η διαφορά στο Λιακρόρι από την μοσέντα είναι ότι στο Λιακρόρι βάζουμε στο ταψί κάτω μα και πάνω φύλλα και στη μέση τα διάφορα χορταρικά,

ενώ στην Μοσέντα, χόρτα και ζυμάρι τα ανακατεύουμε και τα απλώνουμε στο ταψί. Επίσης εάν θέλουμε βάζουμε στο λιακρόρι και τυρί τριμμένο.

Την λέμε Λιακρόρι γιατί τα χόρτα στα αρβανίτικα τα λέμε Λιάκρα, και αφού η πίτα είναι με χόρτα, λιάκρα την λέμε ΛΙΑΚΡΟΡΙ.

Παραδοσιακές Αρβανίτικες Σαρακοστιανές συνταγές – Μέρος 1 – από την Αναστασία μας.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!