Κρεμμύδια : Τα είδη και οι χρήσεις τους από την Αναστασία

Κρεμμύδια : Τα είδη και οι χρήσεις τους από την Αναστασία

Κρεμμύδια : Τα είδη και οι χρήσεις τους από την Αναστασία.

Ελληνική κουζίνα χωρίς κρεμμύδια δεν υπάρχει, και δεν είναι τυχαίο που φιγουράρουν ανάμεσα στα δημοφιλέστερα λαχανικά όπως είναι η πατάτα μα και η ντομάτα.

Τα κρεμμύδια αποτελούν βασικό συστατικό στο μαγείρεμα πολλών παραδοσιακών – και μη- πιάτων, όπως είναι τα μακαρόνια με κιμά, το κοκκινιστό κ.ά.

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες, αλλά στα ελληνικά σούπερ μάρκετ κυριαρχούν τα λευκά, τα κόκκινα αλλά και τα κίτρινα, ενώ έχουν αισθητές διαφορές

ανάμεσά τους τόσο στη εμφάνιση όσο και στη γεύση. Το καθένα ταιριάζει ιδανικά με συγκεκριμένα πιάτα.

Οι τύποι των κρεμμυδιών και πώς να τα αξιοποιήσεις

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες κρεμμυδιών, αλλά τα περισσότερα σούπερ μάρκετ διαθέτουν τέσσερις βασικές ποικιλίες: κίτρινα, λευκά,

κόκκινα καθώς και γλυκά. Δες πότε να επιλέξεις το ένα από το άλλο και γιατί.

  1. Κίτρινα κρεμμύδια

Μερικά κρεμμύδια είναι καλύτερα για μαγείρεμα, ενώ άλλα είναι ιδανικά όταν τα απολαμβάνουμε ωμά. Τα κίτρινα κρεμμύδια επίλεξέ τα

για το μαγείρεμα γιατί από τη φύση τους έχουν έντονη γεύση. Έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες κρεμμυδιού,

προσδίδοντας την πικάντικη γεύση μα και μυρωδιά τους. Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι θεωρούν τα κίτρινα κρεμμύδια πολύ δυνατά

αλλά και κάπως πικάντικα για να καταναλωθούν ωμά.

Το μαγείρεμα κίτρινων κρεμμυδιών βοηθά να απαλύνει λίγη από αυτή την ένταση, αλλά εξακολουθούν να δίνουν ένα βάθος γεύσης σε οποιοδήποτε πιάτο.

Γίνονται πιο ήπια και πιο γλυκά όταν μαγειρεύονται και είναι μια καλή επιλογή για κάθε συνταγή που απαιτεί καραμελωμένα κρεμμύδια.

Ιδανικά για: σούπες, μαγειρευτά, ντιπ, σάλτσες καθώς και ψητά κρέατος.

  1. Λευκά κρεμμύδια

Εάν μια συνταγή απαιτεί ωμό κρεμμύδι, ένα λευκό κρεμμύδι είναι η καλύτερη επιλογή. Τείνουν να είναι πιο ήπια μα και πιο γλυκά από τα κίτρινα κρεμμύδια.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να μαγειρέψεις τα λευκά κρεμμύδια. Αποτελούν βασικό στοιχείο στη μεξικάνικη κουζίνα για σάλσα και γουακαμόλε.

Θα βρεις επίσης λευκά κρεμμύδια σε λαχανικά fajita, μεξικάνικο ρύζι, τηγανητά φασόλια αλλά και στα στα tacos.

Ιδανικά για: σάντουιτς, μπιφτέκια, χοτ ντογκ, πίτσες και πολλά άλλα.

  1. Κόκκινα κρεμμύδια

Ενώ φαίνονται μοβ εξωτερικά, αυτά τα κρεμμύδια τα λέμε κόκκινα. Χάρη στην ήπια και διακριτικά γλυκιά γεύση τους, μπορείς να τα απολαύσεις

ωμά ή μαγειρεμένα. Αν πιστεύεις ότι είναι πολύ πικάντικα, κόψε τα σε λεπτές φέτες ή μούλιασέ τα πρώτα σε κρύο νερό για να μειώσεις την οξύτητα.

Με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, τα κόκκινα κρεμμύδια είναι ο κύριος υποψήφιος για τουρσί. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

δεν παρέχουν μόνο μια πηγή φιλικών προς το έντερο προβιοτικών, αλλά και μια νέα διάσταση γεύσης. Το τουρσί των κόκκινων κρεμμυδιών

εντείνει τη φυσική τους γλυκύτητα, αλλά προσθέτει επίσης μια όξινη γεύση σε σαλάτες, μπιφτέκια καθώς και σάντουιτς.

Ιδανικά για: Ψήσιμο στη σχάρα, ψήσιμο μα και τουρσί.

  1. Γλυκά κρεμμύδια

Τα γλυκά κρεμμύδια έχουν μία ελαφριά κίτρινη φλούδα, αλλά δεν πρέπει να τα συγχέεις με τα κίτρινα κρεμμύδια. Για να διακρίνεις, κοίτα το μέγεθος

και το χρώμα της φλούδας : τα γλυκά κρεμμύδια είναι πιο ανοιχτόχρωμα και μεγαλύτερα από τα κίτρινα κρεμμύδια. Έχουν συνήθως μεγάλο

βαθμό γλυκύτητας, γεγονός που τα καθιστά πολύ λιγότερο πικάντικα από άλλα είδη κρεμμυδιού.

Ιδανικά για: Τάρτες, μαρμελάδες, γλασσάρισμα και κάνουν τα καλύτερα onion rings.

  1. Shallots

Το Shallot ή εσαλότ είναι πιο ντελικάτο από τα υπόλοιπα κρεμμύδια. Ο βολβός του είναι οβάλ ή επιμήκης. Στα συν του το γεγονός ότι δεν αφήνει

ενοχλητική οσμή και καίει λιγότερο. Βρασμένο, σοταρισμένο, καραμελωμένο ή ωμό, το εσαλότ είναι το no1 υλικό που χρησιμοποιούν οι σεφ στις κουζίνες τους.

Ιδανικά για: Γαλλικά πιάτα και ντελικάτες γεύσεις.

Πώς φυλάμε τα κρεμμύδια

Γενικά τα κρεμμύδια πρέπει να τα φυλάμε σε δροσερή θερμοκρασία δωματίου και σε σκοτεινό μέρος. Η μακροχρόνια αποθήκευση απαιτεί

να τυλιχτούν σε χαρτί και να τοποθετηθούν στο ψυγείο. Τα κομμένα ή ξεφλουδισμένα κρεμμύδια πρέπει επίσης να τα βάζουμε

σε πλαστικό δοχείο στο ψυγείο, αλλά θα διαρκέσουν μόνο για λίγες ημέρες.

Πηγή : shape.gr

Κρεμμύδια : Τα είδη και οι χρήσεις τους από την Αναστασία.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!