Κλασική μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα η συνταγή μας για σήμερα

Κλασική μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα η συνταγή μας για σήμερα

Κλασική μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα η συνταγή μας για σήμερα.

Ένα από τα πρώτα φαγητά που δοκιμάζουν να φτιάξουν όσοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην κουζίνα είναι η κλασική μακαρονάδα

με την κόκκινη σάλτσα. Ένα φαγητό που γίνεται γρήγορα αλλά και εύκολα και φυσικά το αγαπούν όλοι.

Όμως και αυτό έχει τα δικά του μυστικά για να μετατραπεί από απλώς νόστιμο σε κάτι εξαιρετικό.

Η συνταγή που θα σας δώσουμε είναι κατάλληλη για όλα τα είδη των ζυμαρικών. Νομίζω ότι ταιριάζει καλύτερα από όλα

με τα σπιτικά ζυμαρικά που έχουμε ήδη δει. Επειδή όμως εδώ το ζητούμενο είναι κάτι απλό μα και εύκολο προτείνω να χρησιμοποιήσετε

είτε σπαγγέτι, είτε κάποιο άλλο ζυμαρικό, όπως οι βίδες αλλά και οι πέννες που έχουν ραβδώσεις και εγκοπές που κρατάνε περισσότερη σάλτσα πάνω τους.

Για τα ζυμαρικά δεν σας δίνω ακριβείς οδηγίες. Θα τα φτιάξετε σύμφωνα με αυτές που υπάρχουν στη συσκευασία

τους, έχοντας υπόψη σας ότι αν τα θέλετε πιο al dente θα μειώσετε το χρόνο βρασμού κατά ένα με δύο λεπτά ενώ αν τα θέλετε

λίγο παραπάνω βρασμένα θα προσθέσετε δύο με τρία λεπτά. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές σας προτιμήσεις.

Πάμε να δούμε τώρα πώς θα φτιάξουμε τη σάλτσα…

Υλικά : 200 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες και περασμένες από τον τρίφτη ή έτοιμες ντομάτες στον τρίφτη (έτσι γράφει

η συσκευασία από έξω), 1 κουταλιά του γλυκού πελτέ ντομάτας, ένα φλιτζανάκι του καφέ ξηρό λευκό κρασί μα και 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο,

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι (με προσοχή το αλάτι αν τη σερβίρετε

με κάποιο αλμυρό τυρί όπως το κεφαλοτύρι), ελάχιστη κανέλα τριμμένη, 2 – 3 μπαχάρια αλλά και 2 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια),

1 φρέσκο φύλλο πλατύφυλλου βασιλικού ή 2- 3 από πιο στενόφυλλο κομμένα σε μικρά κομμάτια μα και μία πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση

Ζέστανε το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα.

Τσιγάρισε το κρεμμύδι και όταν μαλακώσει πρόσθεσε το σκόρδο και συνέχισε το τσιγάρισμα για ελάχιστα λεπτά ακόμα.

Πρόσθεσε την πάστα ντομάτας αλλά και τα μπαχαρικά, ανακάτεψέ τα καλά και σβήσε το με το κρασί. Χαμήλωσε τη φωτιά και άφησέ το μέχρι να εξατμιστεί.

Πρόσθεσε σε αυτό το σημείο τις τριμμένες ντομάτες, το αλάτι μα και τη ζάχαρη και άφησέ τα να σιγοβράσουν για περίπου 10 – 15 λεπτά.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να τα δεις να ομογενοποιηθούν.

Λίγο πριν βγάλεις τη σάλτσα από το μάτι, πρόσθεσε τα φύλλα βασιλικού. Η σάλτσα είναι έτοιμη.

Σέρβιρε στα πιάτα, βάζοντας στον πάτο τους λίγη μυζήθρα τριμμένη, στη συνέχεια τα μακαρόνια, λίγη ακόμα μυζήθρα και τέλος τη σάλτσα.

Επισημάνσεις

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τυρί της αρεσκείας σας. Εγώ βάζω μυζήθρα για το λόγο ότι επειδή δεν λιώνει απορροφά τη σάλτσα.

Έτσι και το πιάτο μένει στεγνό στον πάτο του και αυτό που μένει κάτω κάτω έχει όλη τη γεύση της σάλτσας. Αυτός είναι και ο λόγος

που πάντα ρίχνω πρώτα στο πιάτο μυζήθρα και από πάνω βάζω τα μακαρόνια. Αν εσείς δεν συμπαθείτε τη μυζήθρα, μπορείτε να βάλετε όποιο άλλο τυρί σας αρέσει.

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν κρασί για να σβήσουν τη σάλτσα. Θα έλεγα ότι είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Αν όμως θέλετε να της δώσετε ξεχωριστή γεύση δοκιμάστε ούζο ή μπράντι.

Το καλύτερο είδος βασιλικού για όλα σας τα φαγητά είναι ο πλατύφυλλος. Έχει ακριβώς εκείνο το άρωμα που είναι το ζητούμενο.

Ωστόσο αν δεν έχετε μπορείτε να βάλετε και αυτόν με τα πιο μικρά φύλλα ή ακόμα και αποξηραμένο.

Ανάλογα με το πόσο λεπτά σας αρέσουν τα μακαρόνια αγοράζετε το αντίστοιχο νούμερο.

Οι περισσότερες εταιρίες έχουν το νο 10 σαν πιο λεπτό, το νο 6 σαν μέτρια λεπτό, το 3 με τρύπα σαν το πιο χοντρό τους μα και το 2 το πολύ χοντρό τους που είναι κατάλληλο για παστίτσιο.

Αν χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό προτιμήστε αυτό που έβρασαν τα μακαρόνια. Επειδή περιέχει άμυλο μας βοηθάει να δέσει καλύτερα η σάλτσα μας.

Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε τα μπαχαρικά πριν σερβίρετε τη σάλτσα.

Κλασική μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα η συνταγή μας για σήμερα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!