Καλοκαιρινή σαλάτα με χταπόδι η πρόταση της Αναστασίας μας

Καλοκαιρινή σαλάτα με χταπόδι η πρόταση της Αναστασίας μας

Καλοκαιρινή σαλάτα με χταπόδι η πρόταση της Αναστασίας μας για σήμερα.

Η συνταγή είναι του αγαπημένου μας Άκη Πετρετζίκη.

Υλικά για το χταπόδι : 1 κ. σ. ξίδι, από λευκό κρασί, 100 γρ. νερό, 1 κ. σ. κόκκους πιπεριού, 2 κόκκους μπαχάρι, 2 φύλλα δάφνης,

1 σκ. Σκόρδο, ½ ματσάκι μαϊντανό αλλά και 1 κιλό χταπόδι, μόνο πλοκάμια

Για τα ντοματίνια κονφί : 200 γρ. ντοματίνια, 3 σκ. Σκόρδο, 100 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κ. σ. σπόρους κόλιανδρου,

5 κλ. Θυμάρι ενώ για το dressing : 50 γρ. μουστάρδα, χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια, 150 γρ. ελαιόλαδο καθώς και πιπέρι

Αλλά και για τη σαλάτα : 1 στικ σέλερι, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ¼ ματσάκι μαϊντανό, 100 γρ. ελιές, σε ροδέλες μα και 200 γρ. ρόκα baby

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ξίδι, το νερό, τους κόκκους πιπεριού, τους κόκκους μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο και τα κοτσάνια από τον μαϊντανό.

Βάζουμε τα πλοκάμια στην κατσαρόλα, ενώ καλύπτουμε καλά με διαφανή μεμβράνη την επιφάνεια της κατσαρόλας και τη μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.

Σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Κρατάμε στην άκρη 100 γρ. από τα υγρά της κατσαρόλας για το dressing της σαλάτας.

Χωρίζουμε τα πλοκάμια του χταποδιού και, προαιρετικά, τα κόβουμε σε φέτες πάχους 2 εκ. ενώ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130° C στον αέρα.

Καλύπτουμε με λαδόκολλα μια φόρμα για κέικ και ρίχνουμε μέσα τα ντοματίνια.

Σπάμε ελαφρά το σκόρδο, ενώ καλύπτουμε τα ντοματίνια με το ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο, τον κόλιανδρο και το θυμάρι.

Βάζουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα ντοματίνια.

Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τα ντοματίνια μέσα στο λάδι.

Βάζουμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, τον ζωμό του χταποδιού που έχουμε κρατήσει και τον χυμό του λεμονιού.

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και ταυτόχρονα ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε δόσεις και προσθέτουμε πιπέρι και αφήνουμε το dressing στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες το σέλερι και το φρέσκο κρεμμυδάκι και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα λαχανικά και προσθέτουμε το χταπόδι, τα ντοματίνια κονφί, τις ελιές, τα φύλλα ρόκας, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing, ανακατεύουμε με την κουτάλα και σερβίρουμε.

Καλοκαιρινή σαλάτα με χταπόδι η πρόταση της Αναστασίας μας για σήμερα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!